Follow-up: Lansare carte Pr.Ierod. Iustinian Stoica – Părinții mei duhovnicești. Mărturii și trăiri (2018.10.14, Biserica Șerban Vodă)

În data de 14.10.2018 a avut loc la Biserica „Şerban Vodă” din Bucureşti  o lansare de carte şi conferinţă parohială. Invitatul special şi autorul cărţii este Preacuviosul Părinte Ierodiacon Iustinian Stoica din Sfântul Munte Athos – Grecia. Titlul volumului este „Părinții mei duhovnicești. Mărturii și trăiri” – o veritabilă istorie contemporană a monahismului românesc. Lucrarea a fost publicată, de către Editura „Doxologia” din Iaşi. O veritabilă istorie contemporană a monahismului românesc, lucrarea prezintă importante momente din istoria Bisericii Ortodoxe Române din a doua jumătate a veacului trecut, precum și zbaterile obștii jertfitoare de la Schitul Prodromu din ultimii 30 de ani pentru restaurarea așezământului. Au vorbit la conferință: Pr. Dinu Pompiliu, Pr.prof. Nicolae Bordaşiu, Dr. Stelian Gomboș (moderatorul întâlnirii), Pr.Ierod. Iustinian Stoica.

Mai jos, imagini și înregistrarea audio și video a evenimentului.

Înregistrarea video a evenimentului:

Vezi lista cu toate clipurile »

Album foto pe Google Photos »

Album foto pe Facebook »

Înregistrarea audio a evenimentului #1, via d-l Marian Stoenica (cu mulțumiri) »

Înregistrarea audio a evenimentului #2, via d-l Ioan Tudorache (cu mulțumiri) »

Despre carte

Volumul beneficiază de un scurt cuvânt înainte semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, intitulat Doi părinți de pe Taborul Monahismului Românesc.

Prima parte a cărții este dedicată părintelui Arsenie Papacioc, cel căruia părintele Iustinian i-a fost fiu duhovnicesc vreme de 55 de ani. Deoarece despre părintele Arsenie s-a scris și s-a vorbit mult, autorul a așternut în scris doar ce a învățat și a cunoscut personal din viața marelui duhovnic, conturând mai ales portretul de om al rugăciunii și al jertfei.

Arhimandritul Arsenie Papacioc

Este de-a dreptul incredibil ce eforturi a făcut Securitatea pentru a urmări un om, pe care s-a văzut nevoită, în cele din urmă, să-l declare inofensiv. Un moment interesant s-a petrecut la începutul anilor ’70 la Mănăstirea Căldărușani, când Securitatea și-a trimis oamenii deghizați în electricieni care să schimbe instalația electrică din așezământ, dar cu misiunea ascunsă de a monta microfoane în chilia părintelui Arsenie. După anii grei de închisoare, părintele Arsenie căpătase o anumită maturitate duhovnicească prin care rămânea neclintit în fața valurilor tulburi provocate de securiștii atei prin numeroasele mutări forțate de la o mănăstire la alta.

Părintele Petroniu Tănase

A doua parte a cărții, mult mai densă și mai extinsă, este dedicată părintelui Petroniu Tănase, cel alături de care părintele Iustinian a viețuit mai bine de 38 de ani, dintre care aproape 30 la Prodromu. Cunoscând toate eforturile depuse de părintele Petroniu pentru revigorarea vieții duhovnicești și restaurarea schitului, autorul a socotit de cuviință să aștearnă în scris râvna și strădaniile acestui tainic părinte.

La mărturiile despre viața părintelui Petroniu se adaugă un mic pateric prodromit ce cuprinde prețioase informații despre viețuitorii Schitului Prodromu, din perioada 1981-2013.

Pentru cititori, volumul acesta poate fi o încredințare despre cât de minunat poate lucra Dumnezeu în viața fiecăruia dintre noi, dacă ne lăsăm purtați de Domnul pe valurile vieții, neîmpotrivindu-ne încercărilor.

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).