Despre admiterea la ASE cu medii mici la BAC și cum afecteaza asta găsirea de joburi, ulterior

Notă: Articolul curent este mai vechi de un an de zile!

Sunt aici: “Admitere A.S.E. Bucuresti | Admitere 2020“, medii de admitere la ASE pe 2019. Când am făcut eu ASE-ul (REI – Relații Economice Internaționale), 2001-2005, unele facultăți (CIG – Contabilitate și Informatică de Gestiune) erau printre cele de top din România. În continuare, văd, au rămas, inspirându-mă după medii.

Dar dacă vrei să faci ASE-ul, și nu te deranjează să plătești taxa, poți găsi facultăți mai slabe cu medii de 6.

ASE-ul, la modul general, e o universitate bună, poate sunt unele Universități și unele Facultăți mai bune, dar o medie generală de 6 la BAC îți poate asigura un loc la o Facultate la o Universitate bună (ASE sau alta), inclusiv la Stat.

Dacă înveți bine, din ce știu în fiecare an are loc redistribuirea în funcție de medie, adică cei mai buni studenți trec automat la buget în fiecare an.

Iar dacă preferi să lucrezi în timpul facultății, și ai “ASE” în CV, probabil vei putea avea un job suficient de bun.

Sunt trei lucruri distincte aici:

  • Dacă te interesează strict cum arată facultatea în CV, poți avea acces la o facultate decentă, chiar cu medie mică la BAC. Și medii bune la o facultate mai slabă pot fi bune pentru CV.
  • Dacă vrei strict un job mai bun, e mai bine să faci o facultate mai puțin solicitantă și să lucrezi din timpul facultății.
  • Pentru dezvoltarea personală și profesională, poate fi util în timpul facultății să faci internshipuri / voluntariat / experiențe internaționale.

Pe de altă parte, eu nu consider că dacă ai media 6 la BAC, ulterior îți trebuie un pic de voință și ajungi bursier. Nu e imposibil, dar e foarte puțin probabil.

Despre job: nu e simplu să faci și facultate la zi și să ai și job full-time, dar din auzite știu oameni care făceau asta, inclusiv la facultăți de stat.

Axarea pe studii în timpul semestrului, în condițiile în care majoritatea studenților învață strict în sesiune, pentru examen, și foarte rar în rest, nu mi se pare o mare strategie.

Da, înveți dacă participi la un seminar/laborator, dar e posibil să înveți mai multe la job făcut în timpul școlii.

La o universitate de top de prin alte țări, tot din auzite, nu prea poți face altceva în timpul școlii decât să înveți, și, greu, să ai ceva job part time, care te va extenua.

Pe la noi e mai altfel.

syahrul_rusdy - Smile
syahrul_rusdy – Smile, https://flic.kr/p/FcFC9u
Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.