Follow-up: Expoziție – „Icoana. Bucuria Sărbătorilor” – Expoziția elevilor Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” (2019.12.12, Muzeul Național al Țăranului Român)

Expoziția elevilor Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”„Icoana. Bucuria Sărbătorilor” a putut fi vizitată în perioada 12 – 19 decembrie 2019, în Foaierul Sălii Irina Nicolau, Muzeul Național al Țăranului Român.

Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, au organizat joi, 12 decembrie, de la ora 19.00, vernisajul expoziției „Icoana. Bucuria Sărbătorilor”.

Cu ocazia expoziției jubiliare a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” care împlinește 70 de ani de la înființare, elevii liceului au adus un omagiu acestui eveniment în pragul sărbătorilor de iarnă, dar și un plus de culoare, prin expoziția de icoane realizată în diferite tehnici și maniere. Atmosfera rece a iernii a fost astfel încălzită și animată, pe o perioada de o săptămână, de icoanele acestor elevi care doresc să demonstreze că arta, pe care o studiază în cadrul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, cuprinde toate formele de expresie plastică. Foaierul Sălii „Irina Nicolau” a găzduit o lume vie a personajelor și scenelor biblice interpretate prin ochii tinerilor artiști care își doresc ca prin gestul lor să îi aducă mai aproape și mai repede pe vizitatori, în lumea magică a Crăciunului.

Au luat cuvântul: Mihai Gheorghiu, Maria Manea, Adriana Botez-Crainic, Lidia Stareș, Bogdan Pantu.
Moderator: Tania Andrei.

Mai jos, fotografii și înregistrarea audio și video a evenimentului.

Înregistrarea video a evenimentului (clipurile rulează unul după celălalt):

Vezi lista cu toate clipurile »

Selecție foto pe Facebook »

Album foto integral pe Google Photos »

Înregistrarea audio a evenimentului » (în lucru)

Album alternativ Facebook 1 »

Album alternativ Facebook 2 »

Descriere:

La mai bine de 70 de ani de la înființare, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București își propune să deschidă în sălile Muzeului Național al Țăranului Român din București, o expoziție cu lucrări de pictură, sculptură și grafică aparținând artiștilor care au fost profesori de specialitate ai acestei unități de învățământ, în decursul timpului. Chiar și numele liceului, primit în 1970, trimite la un mare artist și profesor: Nicolae Tonitza. Multe lucrări ale artiștilor care au predat la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” se vor regăsi pe simezele acestei expoziții. Printre artiștii – profesori se află figuri reprezentative pentru arta românească, începând cu deceniul al cincilea al secolului trecut și continuând până astăzi. Artiștii reprezentativi pentru Liceul „Nicolae Tonitza”, prezenți la această manifestare, s-au remarcat prin participări la mari expoziții în țară și în străinătate, despre opera lor s-au scris studii sau monografii, lucrările lor au intrat în muzee importante de artă contemporană. De remarcat și faptul că, în foarte mute cazuri, mulți profesori ai liceului au devenit și profesori universitari. Mulți absolvenți ai acestei școli au devenit, la rândul lor, plasticieni, iar unii chiar profesori la Liceul „Nicolae Tonitza”, asigurând continuitatea în îndrumarea elevilor în lumea artelor plastice. Expoziția care urmează să fie deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român va oferi vizitatorilor un ansamblu de lucrări de înaltă ținută artistică ilustrând mai multe decenii de plastică bucureșteană și având ca numitor comun Liceul „Nicolae Tonitza”.

Lidia Stareș

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).