Cum să faci un depozit pe termen lung, în lei, cu dobândă bună?

Sunt două bănci care oferă serviciul:

La ce se referă? În principiu, dacă vrei să faci ceva profit, și să nu te chinui cu plăți / deschis și închis conturi / griji, ar trebui să depui cam 1.000 de euro pe an timp de 5 ani la bancă (poți face plata asta fie lunar, fie cu o periodicitate de până într-o plată pe an).

Banca îți dă o dobândă, relativ mică în opinia mea, dar, cât de cât mai bine decât nimic. Statul îți dă 25% pe suma depusă în anul respectiv.

Chestia e că de obicei compari asta cu un depozit obișnuit, dar lucrurile nu stau așa. Cei 25% se aplică o singură dată, și valoarea adusă de ei, paradoxal, e cumva variabilă. Adică în primul an depui 1.000 de euro, și primești 25% bonus de la Stat. Dar banii rămân blocați în cont încă 4 ani, deci practic ai 25% dobândă, dar care se împart pe 5 ani. Banii depuși în anul 2 au tot 25%, dar stau în bancă doar 1 + încă 3 = 4 ani, deci ai 25% care se împart la 4 ani. În anul al 5-lea, depui 1.000 de euro, și ai dobândă 25%, deci atunci e chiar avantajos.

Vezi calculatorul de aici pentru detalii: BCR – Banca pentru locuințe | Realitatea Imobiliara.

Ei, dacă reușești să compari merele cu perele, și să pui în balanță „cât aș economisi dacă aș avea depozit în lei pe 5 ani” versus „cât câștig în programul ăsta, net, după comisioane, taxe, și stres/efort”, o să ieși, destul de bine, în plus. E mai avantajos ca alte programe.

Deși programul este, aparent, imobiliar, poți folosi banii cum dorești. La sfârșit ai opțiunea unui credit, nu ești obligat.

Merită de luat în vedere varianta mai multor conturi, pentru mai mulți membri ai familiei.

E cumva, ca la Loterie. Ai sentimentul, o dată pe lună, sau la 3 luni, sau pe an, că faci ceva pentru tine, simți o emoție. E un shopping pentru viitor. :)

Nikos Koutoulas - Apartments, Karaiskaki Street, https://flic.kr/p/a9Xe3b
Nikos Koutoulas – Apartments, Karaiskaki Street, https://flic.kr/p/a9Xe3b

Avantajele programului:

  • Siguranta pe termen lung: economiile tale nu sunt influentate de fluctuatiile pietei financiare, deoarece produsul este in Lei si dobanzile sunt fixe.
  • Profit la economii: beneficiezi de 25% din depunerile tale anuale, reprezentand prima de stat in limita a 250 Euro, la care se adauga si o dobanda oferita de banca.
  • Credit avantajos: la finalul perioadei de economisire poti opta pentru un credit locativ, in Lei, cu dobanda fixa incepand de la 4,5% pe an:
    • Rata creditului va fi egala cu rata din perioada de economisire, deci rambursarea se va realiza fara un efort financiar suplimentar;
    • Nu exista comision de rambursare anticipata pentru credit.

Câteva mențiuni:

O concluzie interesantă:

„Având patru membri în familie, aş fi putut să beneficiez de 4 ori de acest sistem, dar opacitatea din primii ani m-au făcut foarte circumspect, aşa că am rămas doar cu contul meu. Chiar şi acum, tot nu sunt convins să încep un program pentru ceilalţi membri ai familiei, pur şi simplu nu am încredere în stat, dar poate că ar trebui să o fac după ce mi-a demonstrat o dată că îşi respectă obligaţiile.”
(Banca pentru Locuinţe – trei ani mai târziu « Saakra.ro)

Sugestia mea e să citiți mult, să vizitați ambele bănci, și să luați o decizie informată.

Vizitați cele două site-uri și programați-vă, e un program OK.

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).