Am citit odată despre alegerea unei facultăți în SUA că mulți pun accent pe factori precum reputația universității. Pe de altă parte, e posibil ca succesul în facultate să fie influențat de colegul cu care împarți camera de cămin.
Working with freshmen at Darthmouth College, where students are randomly assigned roommates, economist Bruce Sacerdote found that students’ GPAs were significantly influenced by the GPA of their roommates (see the report for all the glorious mathematical details).
La alegerea unui liceu contează performanțele anterioare, atât ale liceului, cât și a viitorului elev, dar e greu de prezis chimia între elevi și profesori și cea între elevi, și asta mi se pare că e un factor esențial.
Eu am făcut un liceu la care am fost șef de promoție, și ulterior, în alte studii, nu am mai fost vreodată șef de promoție.
Nu îmi dau seama dacă ar fi bine ca un elev să fie printre cei mai buni sau printre cei mai slabi în clasă, ce l-ar motiva mai mult.
Eu sunt mulțumit de liceul meu, dar și când n-am mai fost printre cei mai buni din clasă am avut satisfacții.
Un factor pe care l-aș lua în considerare în alegerea unui liceu ar fi durata navetei.
Și cu toate că e o alegere dificilă, aș lua în considerare studiile în străinătate, poate nu în liceu, ci ulterior, dar n-aș exclude nici liceul.
Ce aș face dacă aș fi licean și aș avea ocazia (adică să fie și posibilitatea asta), ar fi să fac lucruri pe lângă liceu în sine – ONG-uri, conferințe, evenimente culturale și sportive.
Dar și pe plan educativ pot fi oportunități – cluburi în liceu, revista sau radioul liceului etc.
Am făcut asta din plin în timpul facultății, și ulterior, și sunt încântat de decizie.
