Dar eu, eu cu cine votez?

Legat de votul la prezidențiale, din candidații cu ceva șanse de reușită, opinia mea e așa: nu doresc să iasă PSD la guvernare, apoi Mircea Diaconu e susținut de ALDE / PRO România, iarăși, în opinia mea, un lucru negativ. Avem doi de “Nu”. Problema cu cei din “Da” e că dacă votezi un candidat dintre USR/Plus și PMP, oricare din ei, asta scade șansele celuilalt. Aș merge în turul 1 pentru unul din ei. Iarăși, dacă în turul 2 nu sunt unii din cei cu care am votat în turul 1, aș vota cu actualul Președinte.

Ordinea de vot, pentru mine, ar fi:

1. Theodor Paleologu / Dan Barna
2. Klaus Werner Iohannis

Nu îmi exprim clar opțiunea la 1., dacă aș ști clar că unul din ei are șanse reale, probabil l-aș susține pe acela.

Am impresia că opțiunile mele de pe locul 1 ar face mai bine să acorde unul altuia prioritate – “Mă retrag, pentru ca opțiunea cealaltă să reușească”. Sper să mă înșel, dar am impresia că competiția dintre ei 2 duce la o situație asemănătoare votului din anul 2000, când am avut de ales între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor pentru că voturile s-au împărțit între mulți candidați, și asta a dus la opțiuni foarte limitate în turul 2.

De văzut și: Sondaj IMAS: Klaus Iohannis, pe primul loc în topul prezidențiabililor, urmat de Mircea Diaconu. Ce cote electorale au Dan Barna și Viorica Dăncilă – Politic – HotNews.ro.

Kodak Views – Vote, https://flic.kr/p/bUrMjo

PS, 2019.11.11 (a doua zi după vot, de dimineață):
Potrivit datelor provizorii furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (voturi din țară+diaspora), clasamentul este următorul:
– Klaus Iohannis: 37,79% (3,471,340 voturi)
– Viorica Dăncilă: 22,33% (2,051,157 voturi)
– Dan Barna: 14,94% (1,372,707 voturi)
– Mircea Diaconu: 8,86%
– Toader Paleologu: 5,72%
– Kelemen Hunor: 3,89%

Se pare că voturile unite ale lui Dan Barna + Toader Paleologu nu ar fi ajuns la voturile pentru Viorica Dăncilă. Am estimat greșit.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.