Cu ocazia împlinirii a 7 ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului și luptătorului anticomunist Constantin Iulian, a avut loc la Centrul Cultural Mihai Eminescu o manifestare memorială dedicată vieții, luptei și mărturisirii acestui sfânt al temnițelor comuniste. Dan Puric și Octav Bjoza și-au amintit de regretatul Constantin Iulian, evocându-l.
Au fost prezentate două din lucrările lui Constantin Iulian: “Din lagărul România evadează morții” și “Muzeul Rezistenței”.
Actrița Doina Ghițescu a lecturat din “Din lagărul România evadează morții” (Constantin Iulian).
Mai jos, imagini și înregistrarea audio și video a evenimentului.
Înregistrarea video a evenimentului:
Vezi lista cu toate clipurile »
Înregistrarea audio a evenimentului »
Născut în 1929 la Vaslui, Constantin Iulian a intrat în organizația clandestină de rezistență anticomunistă a Frățiilor de Cruce și a fost arestat în 1948, executând o primă perioadă de detenție până în 1954. În 1955-58 a activat într-un comandament clandestin, sub comanda lui Puiu Athanasiu, alături de Radu Gyr, Grigore Zamfiroiu și alții. Între 1958 și 1964 a urmat o altă detenție cumplită. A trecut prin temnițele Suceava, Jilava, Pitești, Canal, Aiud, fiind un exemplu de inflexibilitate în timpul reeducărilor de la Pitești și Aiud. Inginer hidrotehnist, a adus contribuții științifice colosale la strategia de combatere a eroziunii țărmurilor mării Negre, dar abia după 1989 i s-a acordat mult doritul doctorat. Activitatea sa în cadrul AFDPR, Partidul Pentru Patrie, Federația Foștilor Deținuți Politici și Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, pe tărâmul realizării memorialului de la Fortul 13 Jilava ori pe șantiere ale monumentelor Rezistenței, blândețea și eleganța sa sufletească, l-a făcut respectat și iubit de toți cei care l-au cunoscut.