Restaurarea Casei Memoriale Elisabeta Rizea – Avem prin urmare mare nevoie de ajutorul vostru concret pentru a trece la următoarea etapă a restaurării casei

Casa Elisabetei Rizea are întreaga temelie consolidată și se află în afara oricărui pericol în ceea ce privește stabilitatea părții inferioare!

Am finalizat astfel etapă cea mai ”inginerească”, dar și cea mai urgentă a restaurării, care a presupus folosirea unei tehnici contemporane de consolidare, pentru a conferi trăinicie casei care va fi transformată în Casa Memorială cu circuit public. Împreună cu inginerii care au realizat expertiza tehnică (ing. Daniel Purdea de la Miro Grup) și cu cei care au realizat proiectul de detaliu (ing. Florin Cimpanu și ing. Cristian Petcu de la Estacons Proiect) am definit o soluție elegantă, care a permis atât asigurarea stabilității pe termen foarte lung, cât și respectarea proporțiilor, a formei exterioare și a materialității casei, ridicată prin clacă de către Elisabeta și Gheorghe Rizea în anul 1931. Astfel a fost păstrată configurația originală a soclului, piatră protejată cu tencuială la exterior. Soclul a fost refăcut, reparat și readus la viață în aceeași proporție. Mai întâi s-a curățat stratul de tencuială vechi, deteriorat, s-au curățat rosturile dintre pietre care nu mai asigurau aderența inițială, s-a rostuit din nou cu mortar, s-au fixat tijele orizontale care au permis montarea plasei armate și s-a dat un prim strat de mortar. Astfel a fost posibilă începerea săpăturilor pe ploturi consecutive sub fundația de piatră fără a pune în pericol stabilitatea acesteia și apoi turnarea blocurilor de beton, pentru a atinge limita de înghet a zonei, cerința principală a expertizei tehnice.

Echipa condusă de constructorul Ionuț a terminat în timp record subzidirea fundației de piatră a casei și turnarea centurii armate perimetrale la cota cea noua a fundației! A urmat apoi tencuirea finală a soclului înălțat și a temeliei, pentru a reveni la forma originală a casei. După finalizarea lucrarilor de consolidare a urmat curățarea și refacerea rosturilor zidurilor de piatră din beci, umplerea șanțului perimetral și compactarea pământului argilos, pe straturi, pentru a atinge cota terenului natural.

Vor urma lucrari de infrastructură exterioară: realizarea drenurilor perimetrale pentru a preveni infiltrarea apelor pluviale în zona fundațiilor și apoi restaurarea propriu-zisă a casei.
Mulțumim mult celor care au donat și în ultima vreme, Denisa Pandia, Gabriela Daniela Bulacu, Adrian Toma, Ovidiu Samoilă și Sultana Bănulescu, mulțumim Casei Regale a României pentru susținere și Primăriei Nucșoara pentru sprijinul financiar acordat.

Din bugetul estimat (35.000 euro) al primei etape a Ansamblului Memorial CER, restaurarea propriu-zisă a Casei Elisabeta Rizea, s-au strâns aproximativ 15.000 euro, din care s-au cheltuit până acum, pentru crearea site-ului, studiul GEO, studiul TOPO, expertiza tehnică, documentatia de proiectare, transport, lucrari de subzidire (materiale și manoperă) și achizitie materiale pentru noua anexa de bucătarie și grup sanitar, aproximativ 10.000 euro.

Avem prin urmare mare nevoie de ajutorul vostru concret pentru a trece la următoarea etapă a restaurării casei. Dacă 1000 de români ar contribui fiecare cu 100 LEI, am acoperi astfel cei 20.000 Euro necesari finalizării primei etape a Ansamblului Memorial CER, restaurarea Casei Memoriale Elisabeta Rizea!

www.casaelisabetarizea.ro

(via »)

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).