Cum optimizezi un blog WordPress? Ghid incomplet cu linkuri către ghiduri complete

Salut,

Ei, ai ajuns și aici – ai un site pe WordPress, și dorești să îl optimizezi. Cum faci asta, afli mai jos.

1. Ce scrii, cum scrii, cât scrii?

Listă de cuvinte cheie pentru care să optimizezi blogul – E necesar să ai una?
Răspuns – da. Din asta rezultă: politică editorială – pe ce teme se scrie, care e stilul, cum se abordează. E mult mai simplu să ai un blog de nișă, dacă reușești să te axezi doar pe un anumit aspect al blogging-ului.
Totul pornește însă de la o listă de cuvinte cheie și de la politica editorială.

Ce cuvinte alegi?

 • Axați-vă pe termeni care nu sunt foarte competitivi, dacă știți clar că nu stați bine în poziționări. Cu timpul, puteți să faceți punctul următor:
 • Axați-vă pe termeni care potențial aduc trafic care convertește. Caută termeni care convertesc, și axează-te pe ei.

Un tool de bază pentru keyword research:

Cum optimizezi articolul pe baza termenilor?

 • Alegi un cuvânt cheie. Să zicem, “Hard-disk-uri Seagate”.
 • Folosești cuvântul în titlul articolului, de preferință la început:
  “Hard-disk-uri Seagate – cum alegi un produs de calitate?”.
 • Optimizezi meta descrierea, să conțină: titlul blogului, titlul paginii, o scurtă descriere, o invitație de a intra pe site, totul în intervalul 110-155 de caractere:
  “Site-ul X – Hard-disk-uri Seagate – cum alegi un produs de calitate? Sfaturi pentru alegerea unui hard-disk. Avem pe site și posibilitate de abonare la noutăți.”.
 • Optimizezi imaginile –  textul ALT al imaginii și numele fișierului să conțină cuvinte cheie relevante.
 • Optimizezi tag-urile h1-hn (e mai puțin important acest criteriu, al tag-urilor) pentru cuvinte cheie.
 • Modifici slug-ul articolului (adică site.ro/2012/09/acesta-este-slug-articol) în așa fel încât să fie optimizat.

Cum scrii – Scrii articole noi sau “reciclezi” articole vechi?

 • Articolele noi beneficiază de un avantaj numit “QDF” (Query Deserves Freshness – o căutare merită să primească în primul rând rezultate proaspete).
 • Articolele vechi, în mod potențial, au strâns linkuri către ele. Dacă asta s-a întâmplat, atunci sunt valoroase. Dacă însă sunt doar “vechi”, nu și “valoroase” (nu au strâns linkuri, nu au engagement pe rețelele sociale), atunci sunt relativ inutile.

Ce aș face? Aș scrie articole noi dacă nu am abordat subiectul în trecut. Aș edita articole vechi, dacă deja am conținut pentru ele și au și linkuri către ele.
Pentru situația – “am articol vechi, dar nu au obținut linkuri / popularitate / trust”, soluția e după gust. Eu aș amâna un pic taskul, aș lucra la proiect după ce am scris alte articole, și, când am timp liber aș încerca să scriu din nou articolul, cu alt conținut.

Cum scrii?
Caută să scrii cât mai bine. Pentru net, mi se par utile lecturi de pe blogurile:

Caută să scrii cât mai bine, să te simți confortabil cu blogul. Nu am soluția optimă – “cum scrii bine?”. Pentru unii “bine” înseamnă “articole livrate rapid, cu ultimele noutăți”. Pentru alții, sunt analize amănunțite, care pot rezista timpului, pot fi citite și după ani de zile.

Cât să scrii?
Nu există reguli generale, atâta timp cât ai minim un paragraf, nu există limite de articole.
S-a observat însă că articolele care au “substanță”, documentare, efort, calitate, atrag mai multe linkuri. Cei de la SEOmoz au făcut un studiu pe tema asta (What Makes a Link Worthy Post – Part 2 | SEOmoz), și articolele cu cele mai multe linkuri aveau între 2.300-2.600 de cuvinte. Nu e însă în niciun caz o regulă, dar, ca principiu, un articol mai lung e posibil să atragă mai multe linkuri (cu condiția ca lungimea să fie impusă de documentare, nu de slaba organizare a informației).

Ce conținut media să folosești?
În studiul citat anterior (What Makes a Link Worthy Post – Part 2 | SEOmoz) se arată că cei ce folosesc: texte + poze + video + liste (articole structurate sub forma unor liste) atrag cele mai multe linkuri.

Iarăși, puneți clipurile video dacă au sens. Adăugați imagini dacă ajută articolului, nu de dragul de a avea o fotografie la articol.

2. Cum optimizezi un articol?

OK, ai ales o strategie de scriere articole (listă de cuvinte cheie + politica editorială). Ai stabilit dacă scrii articole noi sau vechi. Ți-ai găsit și un stil de scriere. Cum faci să ai un articol optimizat?

Preiau mai jos dintr-un articol mai vechi – Cum optimizezi un articol pe site? (optimizare internă pentru un articol): Olivian BREDA.

Titlul articolului
Mă refer aici la titlul care apare în sursa paginii sub forma <title> (nu e, tehnic, un meta, dar e cunoscut sub această denumire, îi vom spune “meta titlu”).

Este indicat ca titlul să fie de forma aceasta:

 • Cazare hotel București – [texte pentru uzabilitate] [nume site]

De exemplu, dacă site-ul meu este București.ro și doresc ca articolul să se refere la prețurile mici, voi pune ca titlu:

 • Cazare hotel București – cum găsești prețuri bune? – București.ro

Bune sunt și alternativele:

 • Cazare hotel București. Prețurile cele mai bune pe București.ro
 • Cazare hotel București. Caută prețuri bune pe București.ro
 • Cazare hotel București – Află despre prețuri de la București.ro
 • Cazare hotel București | Cum găsești prețuri bune? | București.ro

Observații:

 • Cele mai importante sunt primele cuvinte; poți pune, în principal, cam orice după ele; dacă ții mult la vizitatorii tăi, poți pune un titlu de forma:
  Prețurile din București pentru cazare la hotel: București.ro
  Se observă că acest titlu nu mai începe cu cuvântul cheie target-at; pentru utilizatori, este un titlu mai bun; pentru poziționarea în motoarele de căutare pentru cuvântul cheie target-at, însă, nu;
 • Nu depăși, în niciun caz, 65 de caractere pentru titlul articolului, cu tot cu spații, cu tot cu denumirea site-ului; titlul final trebuie să aibă cel mult 65 de caractere;
 • Nu pune alte cuvinte cheie decât cele target-ate; cu alte cuvinte, nu scrie:
  Cazare hotel București, cazarile, ieftine, hostel, preturi, motel Alege-ți care sunt cele mai importante cuvinte cheie pentru tine, și target-ează-le în titlu; dar nu pune și altele; un titlu e optimizat pentru un singur termen; detalii;

Dacă folosești pluginul WordPress › WordPress SEO by Yoast « WordPress Plugins, vei avea un contor cu numărul caracterelor.

Titlul articolului se stabilește prin pluginul de SEO (cu o formulă de tip [nume articol]: [nume site], sau individual, la nivelul fiecărui articol, printr-un plugin dedicat – vezi mai sus). E necesar să verificați dacă pluginul de SEO se “înțelege” bine cu tema instalată, iar dacă nu, să faceți modificările în header.php pentru a “prelua” titlul corect.

Imagini
Este indicat ca în articol să aveți o imagine în care:

 • Numele imaginii și
 • Textul alternativ;

să fie optimizate pentru titlul paginii; ca să folosim exemplul de mai sus, acesta este codul:

 • <img src=”https://olivian.ro/wp-content/uploads/zzz-fiiefi/2011/01/cazare-hotel-bucuresti.jpg” alt=”Cazare Hotel Bucuresti: fotografie panoramica” width=”300″ height=”200″ />

Se observă:

 • Numele fișierului este “cazare-hotel-bucuresti.jpg”, adică am folosit cuvinte cheie;
 • Textul alternativ conține și cuvinte cheie, dar și texte obișnuite, pentru uzabilitate:
  alt=”Cazare Hotel Bucuresti: fotografie panoramica”

În WordPress, când uploadezi o imagine, ești întrebat despre textul ALT, îl pui acolo. Numele fișierului trebuie specificat înainte de upload. Sugerez, de asemenea, fie să redimensionezi o poză foarte mare (5MP pentru un blog? E enorm, fă o rezoluție maximă de 1.000×1.000 pixeli), fie să o comprimi foarte bine (JPEG comprimat la 80%). Poți face, desigur, ambele lucruri. :)

URL-ul articolului
Permalinkurile pentru WordPress se setează în pagina Setări => Legături permanente.
Sugerez să folosiți fie:

 • /%postname%/

, fie să adăugați înainte de /%postname%. numele categoriei sau data. Eu merg direct pe /%postname%/, dar și varainta cu

 • /2012/09/articol sau
 • /categorie/articol e OK (sunt setări standard în WordPress pentru opțiunile acestea).

Sugerez editarea permalinkului, să nu preia tot titlul. Dacă titlul articolului este “Cazare hotel București. Prețurile cele mai bune pe București.ro”, nu lăsa permalinkul:

 • cazare-hotel-bucuresti-preturile-cele-mai-bune-bucuresti-ro

Editează-l și pune doar termenii pentru care vrei să fii găsit în Google:

 • cazare-hotel-bucuresti

Dacă folosești diacritice, înlocuiește-le cu litere obișnuite (în loc de “ș” pune “s”). Soluție pentru WordPress;

Titlul paginii
Aici mă refer la titlul din pagină, cel vizibil pentru utilizatori în corpul paginii, nu la <title>, care apare în motoarele de căutare și în bara de titluri a browser-ului.

De verificat în cod dacă e pus sub forma h1. În cod – scrieți:

 • <h1>Acest text a fost scris folosind tag-ul h1</h1>.

(formatarea, aspectul grafic al textului poate să difere, prin CSS).

Aș pune h1 pe titlul paginii curente – titlu articol, titlu pagină, titlu categtorie / nume tag / arhivă / autor blog.

Pe homepage aș pune titlurile articolelor în h2 și titlul blogului în h1. Dacă titlul blogului e de forma unei imagini, se pot pune toate titlurile de pe homepage în h2, și lăsat blogul fără h1 pe homepage.

H1, h2 și restul tag-urilor nu au însă importanța de altă dată. Puteți ignora folosirea lor, și trăi fericiți cu asta.

Meta description
Are următoarele părți:

 • [titlu articol] – [titlu blog] – [o scurtă descriere a paginii curente] – [îndemn sau motivație de a intra pe site]

Toate în intervalul 110-155 de caractere, cu spații.

Descrierea se specifică, ca formulă generală, în pluginul de WordPress(WordPress › WordPress SEO by Yoast « WordPress Plugins). Apoi, la nivel de articol poate fi editată descrierea pentru fiecare articol în parte. Iarăși, verificați dacă pluginul se integrează bine cu tema.

Tematică blog
Dacă blogul tău e recunoscut ca o autoritate pe o anumită temă, te va ajuta în poziționări. Dacă ai un blog care, de obicei, abordează subiecte turistice, asta te va ajuta să obții poziționări bune pentru tema “cazare bucurești”.

Ce să ignori?

 • Meta keywords – nu mai e folosit de motoarele de căutare.
 • Repetarea cuvintelor cheie, obsesiv, în pagină. Google e deja foarte bun în a detecta despre ce e vorba într-o pagină, și cu timpul, probabil, va evolua. Dacă tu ai o pagină în site pe tema “Cazare București”, vei folosi, inevitabil, termeni legați de acest lucru, și va fi suficient de bun ce ai făcut acolo, ca să nu conteze densitatea cuvintelor cheie.

Despre tag-uri și categorii
Folosiți după gust. Eu personal prefer să am 10-15 categorii, și să nu folosesc tag-uri. Alții se descurcă bine cu multe tag-uri. Dau mai jos detalii de folosire a pluginului Yoast și, dacă veți face asta (să setați să fie noindex pentru tag-uri și categorii), e irelevant dacă aveți 10 tag-uri sau 130 de tag-uri.

Concluzii
Ca o concluzie, cuvintele cheie, într-un articol, trebuie să se regăsească în:

 • Titlul paginii (meta)
 • Imagini (nume fișier și ALT)
 • URL-uri (permalinks și editare slugs)
 • Titlul din h1.
 • Meta description.
 • Tematica blogului ajută.
 • De ignorat – meta keywords / folosire termeni în pagină.

3. Lucruri tehnice legate de SEO

Integrare cu Google Webmasters Tools și Bing Webmaster Tools.
Se face ușor în pluginul Yoast.

Rel=”author”?
Despre – Author information in search results – Webmaster Tools Help.
Îți sugerez să implementezi rel=”author” pe blog, cu ajutorul pluginului Yoast.
E un tag foarte, foarte util.

Rel=”canonical”?
Puneți tag-ul canonical (About rel=”canonical” – Webmaster Tools Help) pe site, tag care specifică că URL-urile:

 • site.ro/acesta-este-un-articol/
 • site.ro/acesta-este-un-articol?utm_source=feedburner
 • site.ro/acesta-este-un-articol?print=true
 • site.ro/acesta-este-un-articol?comment_form

sunt, de fapt, același link.

Tag-ul e implementat automat de către WordPress › WordPress SEO by Yoast « WordPress Plugins.

Date structurate
Dacă e cazul (Getting Started – schema.org), poți implementa date structurate în site. Pentru un blog tipic nu e, însă, cazul.

Nofollow
Sugestia mea ar fi să păstrați setările default ale WordPress – fără nofollow în site, și cu nofollow pentru comentarii. Puteți citi despre nofollow aici:

și pune un plugin care elimină nofollow la comentarii:

, însă sugestia mea ar fi să lăsați, pur și simplu nofollow așa cum e setat, standard din WordPress (nofollow pentru articole nu ajută – Google Says: Yes, You Can Still Sculpt PageRank. No You Can’t Do It With Nofollow | SEOmoz -, iar pentru comentarii e bine să aveți nofollow pentru că nu puteți verifica constant toate linkurile celor ce comentează sau au comentat la voi în site).

Articole asemănătoare
Ați văzut, probabil pe bloguri, la sfârșitul unui articol “Articole asemănătoare”. Pentru SEO, e un avantaj dacă pluginul reușește să stabilească corelații bune între articole (dacă articolele sunt, realmente, asemănătoare). Căutați un plugin care să fie bun pentru nevoile voastre.

Breadcrumbs
Avantajul pentru SEO există, dar nu e foarte mare. Aș pune, în primul rând, breadcrumbs pentru vizitatori. Dacă considerați că vizitatorii pot să beneficieze de breadcrumbs, puneți-le. Dacă nu, nu.

4. Pluginuri pentru WordPress

Strict SEO – WordPress › WordPress SEO by Yoast « WordPress Plugins

Aș pune noindex pentru:

 • Tag-uri;
 • Arhive lunare;
 • Pagina de autor;

Detalii setări pentru plugin:

E mai util decât varianta standard de punere a codului. Nu am alte setări pentru el. De verificat să nu aveți codul pus de mai multe ori (poate fi pus și în opțiunile temei, sau editat direct în footer.php sau header.php, de văzut în sursă – codul e indicat să fie o singură dată pus.

Strict SEO – WordPress › Google XML Sitemaps « WordPress Plugins

Îl folosesc ca alternativă la SEO by Yoast, care, am citit, face probleme (supra-solicitarea serverului) la generarea sitemap-urilor.
Nu am setări, altele decât cele standard.

Caching
Cum să ai blogul mai rapid? Verifică, întâi, dacă ai nevoie cu acest site:

De văzut și pluginul dedicat:

Un pic complicat este să pui și setezi un plugin de cache:

, să externalizezi feed-ul RSS:

După ce faci back-up al bazei de date:

, poți testa optimizarea ei:

Dacă vrei să optimizezi imaginile:

, deși poți face asta pre-upload (adică să folosești un program care să te ajute cu asta).

Tutoriale oficiale:

Încă câteva:

5. Ce să faci în afara site-ului?

Obține linkuri către site

 • Folostește linkul către site-ul tău de fiecare dată când ai ocazia – pe cartea de vizită (aduce vizitatori), în semnătura de email (popularizează blogul), în profilele de pe rețelele sociale, când lași un comentariu pe un site.
 • Dacă vrei linkuri mai bune, sugestia mea ar fi să scrii guest post-uri, să scrii articole pe alte site-uri, în care, la sfârșit, să lași link către site-ul tău.
 • Citește despre cum obții trafic și linkuri.

Folosește rețelele sociale

În România Facebook este foarte populară. Ca integrare cu Facebook, poți:

 • Să ai un cod cu pagina ta de Facebook (oamenii să dea Like paginii tale de Facebook).
 • Să permiți vizitatorilor să dea Like la nivel de articol (lui X îi place articolul Y).
 • Să ai o casetă în site cu articolele recomandate de alte persoane pe site-ul tău. Dacă 3 oameni recomandă un articol, articolul poate apărea în caseta “Recommended”.

Rețele de luat în seamă sunt:

 • Twitter – o comunitate foarte activă.
 • Google+ – o rețea nouă, însă mai puțin populară, și folosită mai mult de bărbați.
 • LinkedIn – business.
 • Pinterest – fotografii, folosită mai mult de femei.
 • Instagram – comunitate foto.

În funcție de conținutul media, poți avea conturi pe site-uri de video (YouTube, Vimeo, Trilulilu), fotografii (Picasa, Flickr), prezentări și documente (SlideShare, Scribd).

6. Monitorizare

Recomand Google Analytics. Monitorizează statisticile site-ul tău, vezi ce conținut e popular, vezi care articole îndepărtează vizitatorii din site-ul tău, analizează timpul petrecut de vizitatori în site-ul tău.

7. Alte resurse

Pe aceeași temă (SEO pentru WordPress, ghiduri):

2019.02.09, Update: How to Fix a Slow WordPress Site (and get A+ scores) – A Guide For 2019.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.