USR

Deși anterior e posibil să fi zis altceva (HotNews.ro: Dan Barna: Putem intra la guvernare în orice moment / În contextul actual, USR nu va participa cu miniștri într-un guvern de tranziție – Politic – HotNews.ro), pus în situația faptului împlinit, USR alege să nu intre la guvernare (Digi24: USR a decis să nu intre la guvernare și să rămână pe varianta de anticipate).

Compar situația cu un stagiu de practică (internship) vs. loc de muncă (job). Unui candidat începător i se oferă posibilitatea de a face un internship plătit prost. Candidatul refuză, spunând că un job prost plătit îi va scădea șansele de a primi ulterior un job bun.

Logica mi se pare foarte slabă. Să ai posibilitatea, după multe serii de promisiuni, de Albă-ca-Zăpada a politicii, de partidul-soluție-la-orice-problemă, să intri la guvernare, dar tu să spui „Nu” pentru că probabil guvernarea din prezent îți va scădea șansele la următoarele alegeri mi se pare o decizie greșită. Da, cine preia Guvernul acum intră într-o dilemă – fie taie din pomenile electorale date de guvernul anterior (pensii, salarii în sistemul administrativ) și atunci va pierde multe voturi ale celor care au beneficiat de pomeni, fie nu taie nimic și atunci e posibil ca situația economică a țării să fie rea (nu sunt bani de investiții, trăim din datorii, pe termen lung soluțiile sunt nesustenabile) și în același timp îi vei irita pe cei care te-au votat în ideea unei schimbări. E, într-un fel asumarea între două lucruri opuse – ții cu Real Madrid sau cu Barcelona? Cu Manchester United sau cu Liverpool? Ești de dreapta sau de stânga? Pro ecologie sau contra? Există un mare risc aici – să zici că ții cu Real Madrid, și fanii echipei să nu te simpatizeze, dar fanii Barcelonei să te deteste. Dacă zici că ești de dreapta, vei atrage puține simpatii din partea celor ce sunt de dreapta, dar multe antipatii din partea celor ce sunt de stânga. De acord, cine intră la guvernare acum, orice ar face pierde ceva. Dar pierderea cealaltă – să arăți că într-un moment cheie tu zici că preferi să nu guvernezi, că aștepți un moment mai bun, că tu ai un interes la un moment în viitor – asta mi se pare dezamăgitor și o decizie mai puțin inspirată.

Ieșirea lui Nicușor Dan din partidul pe care, într-o oarecare măsură, l-a și inițiat – USR (HotNews: UPDATE Nicusor Dan isi explica plecarea din USR: Este o chestiune de onoare, am promis oamenilor ca in partid va fi loc si pentru progresisti si pentru conservatori – Politic – HotNews.ro) avea un sens. Era o logică în spatele plecării lui, și a avut pierderi, decizia l-a costat.

Să fii USR, cu suport pe multe planuri, voluntariat, strângere de semnături, eforturi, dăruire, și când apare posibilitatea de a face ceva, în loc să te agăți cu dinții de ocazie și să arăți că tu ești altfel, să refuzi guvernarea mi se pare o decizie neinspirată.

Nu cred într-un partid care să rezolve toate problemele, dar aveam o părere bună, în unele puncte, despre USR. Cu decizia de azi cred că își fac mai mult rău decât bine.

Ce să faci când ești șomer și ți se dă un intership? Să zici sărut mâna că e plătit cu orice sumă ar fi plătit și să arăți că poți. Să aduci rezultate și să iei un job mai bun ulterior.

După Asociația Salvați Bucureștiul și Uniunea Salvați România, poate ar fi timpul unui nou partid – USU (Uniunea Salvați USR-ul).

Sigla USR
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Usr-sigla.png

PS, 2019.10.16: AUDIO Barna, în ședință de partid: „Dacă intrăm acum la guvernare validăm PNL, înseamnă pentru ei raiul pe pământ” / „Prefer să rămână Guvernul Dăncilă încă trei luni decât să se întoarcă din nou PSD vioara întâi” – Politic – HotNews.ro.

PS, 2019.10.16: USR ar trebui să revină la sigla USB.

PS, 2019.12.15: CTP: „I-am reproșat USR-ului că nu a intrat la guvernare. Am greșit”.

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).