Ai pierdut un fișier din calculator. Ce faci acum?

Pe scurt, soluția e undelete (să încerci să recuperezi fișierul). Pe și mai scurt, oricât ar veni de tardiv sfatul, întrebarea e – “De ce l-ai șters?”. Să mă explic.

837471457_9e8621c695

Da, există soluții recuperare a datelor. Voi da mai jos câteva sfaturi. Din păcate, majoritatea au trei mari probleme:

  • Necesită ceva cunoștințe tehnice.
  • Durează ceva timp, dacă vorbim de discuri de mari capacitate (hard-disk-uri mari sau stick-uri de memorie mari) sau de viteze mici de citire / scriere date pe discurile respective sau de calculatoare neperformante.
  • Problema cea mai mare e însă probabilitatea extrem de mare de nerecuperare a datelor. Da, cresc șansele dacă apelați la furnizori dedicați de recuperare date, dar costurile sunt de obicei uriașe. În ultimii ani, din diverse motive și pentru diverse persoane, am încercat periodic să recuperez diverse date. Foarte rar am avut rată de succes. La ultima încercare, am recuperat de pe un stick de memorie niște fișiere foarte vechi, dar nu fix ce căutam. Pe hard-disk-ul propriu am pierdut niște date, n-am recuperat nimic. Și lista continuă. Cel mai indicat pentru a putea face o recuperare date hdd (exemplu de furnizor – Bit Data Recovery, recuperare date hdd) în condiții sigure este să apelați la servicii profesionale de recuperare date.
  • Te ajută, dacă vrei să recuperezi datele, să nu mai scrii pe discul respectiv. Adică, dacă ai șters un folder de pe un stick USB, să nu mai lucrezi cu stick-ul respectiv până la procesul de recuperare date. Din păcate, nici măcar acest lucru nu ajută prea mult în rata de succes (așa cum am experimentat-o eu).

Ce să faci ca să nu pierzi datele?

  • Folosește recycle bin. Dacă dai Shift + Delete, în loc să dai Delete, fișierele sunt șterse direct din calculator. Dacă dai însă Delete, fișierele ajung în coș (cu anumite excepții – fișiere prea mari, sau prea multe fișiere). Dacă te-ai învățat, în timpul când spațiul de stocare era limitat, să dai Shift + Delete, în loc de Delete, sugestia mea este să te re-înveți să dai Delete.
  • În programul de email, arhivează emailurile, toate, nu le șterge.
  • În calculator, fă arhive, și salvează cât mai multe din fișiere (nu vei salva filmele pe care le-ai văzut, dar poți salva documentele pe care le-ai scris).
  • În general, folosește coșul de gunoi, fă un folder în PC “De șters”, lucrează cu opțiunea de a amâna ștergerea datelor, iar dacă îți permiți, nu șterge date.
  • O altă opțiune este să faci back-up datelor tale. Detalii.

Cum recuperezi datele? Două articole utile:

Ca o concluzie la articolul ăsta, dacă ai pierdut fișierele, va fi un stres mare să le recuperezi, cu probabilitate mică de succes, și eventuale costuri financiare ridicate. Cea mai buă soluție e să nu prea ștergi lucruri care ți-ar fi de folos și să faci back-up.

Am scris despre back-up aici:

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).