Sunt mai multe situații în care poți dori să trimiți cuiva un fișier de 50 de GB:
- O colecție cu pozele ultimilor ani.
- O arhivă uriașă.
- Un film realizat de tine.
- Mai multe filme artistice.
Există sisteme de trimitere fișiere, în online, de 1-2 GB, gratuit.
Cum trimiți însă 50 de GB? Și rapid?
Soluția este site-ul TransferXL. Am testat și am putut trimite, repetat, cu succes fișiere de vreo 40, 50, 70 de GB. Ei spun „nelimitat”. Mai jos, detalii despre proces.
Câteva condiții
În primul rând, ca să poți trimite fișierele ai nevoie de „bandă” (viteză de conectare la Internet, upload pentru a trimite și download pentru a primi fișierul), și tu, și și destinatarul. Astfel, dacă tu trimiți de la un calculator conectat prin cablu cu fibră optică (de exemplu, cablu prin RDS sau UPC sau Telekom), iar persoana care primește fișierele are un Internet cu viteză mică spre medie, transferul va dura foarte mult. Gândiți-vă ce înseamnă să descarci un fișier de 70 de GB. Ai nevoie de „bandă”, nu glumă.
În al doilea rând, și la viteză rapidă de Internet, tot ai nevoie de timp. Eu am un Internet mediu spre bun, și îmi ia câteva ore bune (4/6 ore) să trimit fișiere de 40/60 de GB. Downloadul îmi ia cam o oră, poate două. Rețineți, măcar, că nu e în niciun caz instant. Trebuie să rezervi timp.
Cea mai mare problemă a site-ului e greutatea de a întrerupe un download neterminat. Dacă, din diferite motive, download-ul se oprește, îți va fi greu să reiei downloadul.
Sugestia mea e să faceți tot posibilul ca, în perioada în care loc downloadul / uploadul, să nu faceți la PC lucruri mari consumatoare de bandă, și care ar putea întrerupe transferul. De asemenea, încercați să programați downloadul pentru un interval de timp când estimați că banda ar fi mai liberă. Seara târziu, dimineața devreme, aveți șanse mai mari să reușiți un download rapid.
Fișierele sunt stocate online puțin timp. Eu am avut doar timpi de 3 zile. Cifra variază, în funcție de dimensiunea fișierelor (adică dacă urci un fișier foarte mic e ținut și o lună, uneori) dar, ca idee, la un fișier de câteva zeci de GB, cifra e pe la 3 zile.
Am specificat „rapid”. Să mă explic. Site-ul TransferXL are o viteză foarte bună, pentru România. Adică poți lucra cu fișiere mari atâta cât îți permite „banda”. Nu e viteza maximă, poate aveți viteze mai mari cu servicii din România (FastUpload, Trimit.ro, FileSharing.md, Gfile.ro, TransferFisiere.com), dar soluția e rapidă, pentru ce se poate fizic (adică dacă ai de trimis 40 de GB în online, cu absolut orice soluție ai merge, tot durează ceva timp să faci acest transfer). Ei, soluția, în limitele fizice, e bună și rapidă. Dar, în ansamblu, să transferi 40 de GB, cu TransferXL sau cu alt site, va dura, totuși câteva ore bune.
Câteva sugestii
Site-ul trimite fișierele undeva la 80% din transmisie. Funcția asta mi-ar fi foarte utilă la un serviciu ca transfer.ro, pe care îl folosesc frecvent (notă – în prezent nu sepot face conturi gratuite, așa că nu dau link direct, nu vă ajută să intrați dacă nu aveți deja cont). Mă loghez, dau să uploadeze, mi-ar fi util ca la 80% deja să am linkul către destinatar. Pentru că știu aproape sigur că transferul se va termina cu succes (limita maximă e 2 GB per transmisie la transfer.ro), și fac multe transferuri zilnic, și atunci aș vrea să am linkul cât mai rapid. Pe de altă parte, la TransferXL există riscul ca transferul să nu se termine cu succes. În principiu, ideea lor e bună – „transmitem linkul la 80% din transfer, până ajungi tu la 100%, persoana care primește mailul să poată deja să înceapă downloadul”. Problema e că uneori upload-ul eșuează (sunt multe motive pentru care un transfer de 80 de GB, de 6 ore, se poate întrerupe). În situația respectivă, destinatarul primește mailul de la tine „poți descărca”, dar de fapt nu poate descărca. Și, de aici, stres și frustrări – persoana își rezervă timp să lase PC-ul să descarce, obține o eroare la final, crede că e din cauza lui, tu nu știi ce s-a întâmplat, și tot felul de zăpăceli. Fix pentru acest motiv, vedeți sfatul de mai jos.
Poate ar fi bine să pui în câmpul „To” și „From” doar adrese de-ale tale. E o vorbă care zice că dacă un serviciu îți e oferit gratuit, însemnă că tu ești marfa din care se obțin bani. Datele tale, lucrurile tale private, informații despre tine. Eu, când folosesc servicii de filesharing, îmi trimit, întotdeauna doar mie fișierele. Apoi dau forward emailului și trimit eu din email datele respective. Altfel, dacă aș pune destinatar o persoană la care țin, cumva deja am „vândut” adresa de email a acelei persoane serviciului de filesharing. Nu spun că TransferXL vând datele, dar spun că din 100 servicii, unii cu siguranță fac asta. Și e un risc pe care îl pot ocoli ușor, am de dat doar un forward, e simplu.
Poți face Drag & Drop de fișiere. Astăzi am vorbit cu o persoană care voia să urce un film pe Internet. I-am zis să meargă la YouTube.com/upload, să se logheze sau să facă cont, și să uploadeze filmul. Mi-a zis că s-a logat, a ajuns la YouTube.com/upload, dar apasă „Browse” și nu știe să umble în calculator, ca să deschidă filmul. Pentru acest tip de clienți, dar și pentru cei care vor să aibă viața mai ușoară, site-ul permite drag & drop. Adică, faci fereastra browser-ului un pic mai mică (nu maximize, ci dimensiune mai mică), și faci drag & drop de la fișier direct în site. Și site-ul recunoaște fișierul / fișierele și se pregătește de upload.
Dacă aveți date care nu doriți să fie făcute publice pe Internet, faceți arhivă RAR sau ZIP protejată prin parolă, și puneți o parolă extrem de complexă și lungă. Apoi trimiteți destinatarului fișierelor parola respectivă fie pe email fie, și mai bine, prin SMS (e mult mai greu de „legat” o parolă trimisă prin SMS de un fișier trimis prin Internet; adică cineva care vrea să fure date va putea avea acces la una sau la alta, dar îi va fi mult mai greu să aibă acces la ambele lucruri, în același timp). În principiu, datele voastre sunt în siguranță într-un procent semnificativ, dacă cineva vrea să vă fure datele, probabil îi va fi mai ușor să intre în calculatorul dumneavoastră decât să se infiltreze în TransferXL.
Uneori, din diferite motive, upload-ul și download-ul se pot opri. Am următoarele sugestii: (1) folosiți Google Chrome sau Mozilla Firefox pentru download fișiere. DAR și mai bine este să (2) Folosiți un download manager (vă sfătuiesc să folosiți Internet Download Manager, se găsește online) pentru a descărca, dacă aveți probleme cu downloadul.
Să zicem că ai un fișier de 20 de GB și Internet slab. Cum îl trimiți, totuși?
Dacă vrei să trimiți pe DVD. Soluția e să faci o arhivă multivolum, adică să faci o arhivă împărțită în mai multe fișiere (fișier.part1.rar, fișier.part2.rar și tot așa). Merge cu rar, cu zip, și cu alte programe. Descărcați un program de arhivare (WinRar / 7Zip / altul), și, indiferent de programul folosit, foarte probabil veți putea face o arhivă multivolum. E de preferat ca dimensiunea unei arhive să fie vreo 4.3 GB, adică să încapă fix pe un disc (rămâne puțin spațiu liber la 4.3). Odată ce ai o arhivă multivolum, pui fișierele, unul câte unul, pe câte un disc fiecare.
Puteți pune pe disc Blu Ray (25 GB per disc), dar formatul e mult mai rar răspândit, trebuie să vă asigurați că poate fi primit de persoana în cauză.
Dacă vrei să trimiți pe stick. Da, există . Poți copia fișierul pe un stick, și duci stickul.
Hard-disk extern. Deja aici discutăm de , așa că puteți găsi relativ ușor un hard disk pentru fișiere.
Ca orice alt site este limitat la 5 gb versiunea free.
A expirat opțiunea, într-adevăr.
GRATIS pana la 5Gb!