Tableta mea cea nouă (și reutilizată)

101115_OB_PF_band_FL_#PHO-10-1053_focus_ 001Bună,

Tocmai ce am comandat produsul:

  • “RESIGILAT: iPad generatia a 4-a, Ecran Retina, Cellular, 32GB, 4G, Alb” (Ambalaj original deschis, prezinta zgarieturi fine pe suprafetele lucioase. Produsul beneficiaza de garantie 12 luni).

Detalii despre produs, nou. Mai jos, câteva detalii despre asta.

Am discutat anterior despre procesul de selecție a tabletei.

Detalii despre preț:

Cât costă nou – 3.550 (preț nou nouț, eMAG) vs. cât am plătit eu – ~2.600 (preț produs resigilat, fix în ziua în care scad prețurile resigiliate, cumpărat cu voucher).

Discountul a fost așa:
– Reducere 15% din 2.650 (voucher de 2.650).
– Reducere 15% pentru tabletă, o valoare mare, dată de: produs alb (mai mare reducerea) + zi în care scad resigilatele + tip utilizare (că are zgârieturi fine, nu e doar ambalaj original deschis).

Reducerea a fost, față de prețul de listă de la eMAG, de 26,7%. E ceva semnificativ, pentru mine, ținând cont și de tipul de produs (tabletă super-premium). Puteam găsi în altă parte mai ieftin decât prețul de listă, puteam găsi, greu, ceva promoție, și puteam să iau un produs fără utilizare anterioară. Dar cu limitările date (e greu să obții reducere la iPad), cred că e o afacare OK.

Detalii despre calitate, specifică pentru alegerea mea (resigilată + model alb):

Înainte să văd produsul, sunt OK cu ce scrie în descriere despre produs, sunt super încântat că e tabletă albă, îmi place că am luat tableta cu un pic mai mult spațiu decât varianta cea mai ieftină.

Detalii despre alte opțiuni de cumpărare:

Când m-am trezit, dimineața, opțiunile cu 3G de la Apple, al eMAG, resigilate, erau așa:

discount

Mă interesa doar iPad generația a 4-a cu 4G, aveam de ales fie între ce am cumpărat, fie între varianta neagră cu 16 GB. Dacă nu ar fi fost tabletă de generația a 4-a cu 4G disponibilă, m-aș fi orientat spre altă tabletă, cu discount mare.

Ce am cumpărat avea discountul cel mai mare (15%), îmi plăcea culoarea, îmi plăcea că e mai mare decât 16 GB stocarea. Diferența între resigilitatele de 16 și 32 de GB era de 400 de lei (resigiliat în condițiile date), pe când diferența între produsele noi era de 650 de lei (am luat un produs cu discount mai mare).

Detalii despre cât scad prețurile la resigilate la eMAG

Eram foarte curios, am căutat pe net, băi cât scad prețurile astea? Scad cu 1 punct procentual (de la 9 la 10%) sau cu 3 puncte procentuale (de la 4 la 7%)? Nu am găsit informația pe Net,

Cum scad prețurile la resigilate la eMAG pe 23 ale lunii?

La eMAG prețurile la resigilate scad pe 23 ale lunii.

Cum se întâmplă asta? O monitorizare a mea arată că discounturile variază între 1 și 3 puncte procentuale (adică de la 5 la 6 e un punct procentual reducerea, asta înseamnă punct procentual).

RESIGILAT: iPad 2 Apple 64GB Alb
De la -39% la -42%

RESIGILAT: PadFone Station Asus A66-1A057WWE cu procesor Qualcomm Snapdragon S4 8260A Dual-CoreTM 1.5GHz, 10.1″, 1GB DDR2, 16GB, Wi-Fi, 3G, Multi-Touch, Android 4.0, Brown + Husa, Stylus
De la -31% la -34%

RESIGILAT: Tableta Samsung Galaxy Note N8000 10.1″, 16GB, Wi-Fi, 3G, Android 4.0, White
De la -14% la -16%

RESIGILAT: Tableta Asus VivoTab Smart ME400C-1A013W cu procesor Intel® Atom Dual-Core Z2760 1.6GHz, 10.1″, 2GB DDR2, 64GB, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, Microsoft Windows 8, White
De la -8% la -10%

RESIGILAT: iPad generatia a 4-a, Ecran Retina, Cellular, 16GB, 4G, Negru
De la -9% la -10%

Câteva observații:

  • Un produs alb scade mai mult la preț decât un produs negru (la Apple am văzut asta). E mai ieftin un produs nou alb. Iar la telefoane mobile, am remarcat că produsele albe e posibil să fie mai scumpe un pic decât cele standard, negre, pentru că, probabil, sunt mai greu de revândut la retur. Inclusiv la camere foto DSLR, dacă e neagră e un preț mai mic decât dacă e roșie (că e greu să revinzi ceva roșu).
  • Diferă în funcție de următoarele 4 criterii:
    • Dacă e perfect, dar resigilat, are discount mic. (de obicei, produsele astea sunt ca și noi, cred)
    • Dacă are mici zgârieturi (superficiale) pe suprafețele lucioase, are un discount mai mare. (asta înseamnă că a fost folosit timp de 1-30 de zile, și returnat, cred)
    • Orice alt defect (de la ambalaj la ceva în neregulă cu produsul) are discount și mai mare.
    • În fine, dacă produsul e expus în showroom discount-ul e, de obicei, enorm. (în showroom produsele nu stau în vitrină, ci sunt folosite de cumpărători, și e tendința să fie un pic țărani – adică nu cumpără produsul, dar cu toate astea apasă pe butoane foarte tare)
  • Reducerea pe care o face eMAG pe 23 ale lunii e procentuală, nu în puncte procentuale. Adică dacă un produs are reducerea de 39% înainte de 23 ale lunii, va avea o scădere mai mare a prețului decât un produs care înainte avea reducere de 8%.
  • Reducerea nu e aceeași pentru orice tip de produs. Nu întotdeauna dacă costă 8% scade cu două puncte, și dacă e 9% scade cu două. Mai sus am dat un exemplu, când la iPad a scăzut cu un punct procentual, iar la Asus a scăzut cu 2.

Eu voiam un iPad alb, fusese unul cu reducere 10% (că era alb), nu în ziua în care scad resigilatele, ci înainte. Cele negre aveau înainte de 23 9%, și a crescut pe 23 la 10%. Eu voiam alb. Păi nu mai bine luam albul fix în ziua în care a apărut, că reducerea era fix aceeași? :)

De ce sunt zgârcit la 1%? Pentru că 1% dintr-un produs de 3000 de lei e vreo 30 de lei. E irelevant discount-ul de 1% când cumperi un mouse, dar la produse scumpe contează. Merită, în opinia mea, să aștepți 23 ale lunii la un produs scump pentru o reducere de 1-2%. Dacă ai indecizii despre produs, te poate lămuri la unele aspecte, pe măsură ce timpul trece.

Notă importantă: procentul de 1% nu e realist! Oamenii de la eMAG zic că prețul e cu 8% sau 9% redus, dar nu e exact până la centimă. E o aproximare. În avantajul tău, dar totuși, e o aproximare. E mult mai OK să faci tu calculul, să vezi ce înseamnă 8% sau 9% sau alt procent. Nu te păcălesc, dar aproximarea e importantă. La sume mari, contează.

Notă: eMAG trimiteau, într-o vreme, newsletter “scad prețurile la resigilate”. Acum, în aprilie 2013, ora 8, nu au trimis, deși au trimis mail cu promoții. Mă abonasem cu două emailuri la newsletter, să fiu sigur că îmi ajunge. N-am primit nimic. pe tema asta.

Părți bune/proaste cu alegerea mea

  • Am discutat anterior despre procesul de selecție a tabletei.
  • Părți bune la iPad generația 4 cu 3G, orice model, orice culoare – putere de procesare, număr aplicații (eventual plătite), 3G (nu 4G, e o specificație inutilă mie), ecran cu rezoluție mare, ecran cu dimensiune mare, e o tabletă de show-off.
  • Părți rele la iPad generația 4 cu 3G, orice model, orice culoare – frică de hoți (și, și mai mult, de tâlhărie, să și pățesc ceva), costuri cu aplicațiile, raport preț/calitate neatrăgător (la iPad plătești brandul).
  • Părți bune în mod specific la modelul cumpărat de mine – 32 de GB, alb, cu condițiile de resigilare specifice – 32 de GB, nu 16 GB, discount enorm, în opinia mea, față de prețul de listă, îmi place personal culoarea alb
  • Părți rele în mod specific la modelul cumpărat de mine – 32 de GB, alb, cu condițiile de resigilare specifice – am dat bani pe 32 de GB, deși dacă ar fi fost o tabletă albă de 16 GB cu reducerea respectivă, aș fi luat-o pe aceea (am plătit mai mult pentru ceva ce nu am neapărată nevoie), albul se pătează mai ușor, produsul are discount mai mare și pentru că a fost folosit anterior (asta înseamnă “zgârieturi fine”)

De ce alegerea unei tablete e un proces de tip “te doare capul”, pe când alegerea unui laptop e simplă și clară?

Dacă citești asta – procesul de selecție a tabletei  ai impresia că sunt un nehotărât total. Nu știu ce vreau, nu știu ce să aleg, mă răzgândesc și mă sucesc. Lucrez în domeniul IT (cumva, deși e mult mai mult marketing decât IT în ce fac), și nu știu să iau o tabletă, și mă răzgândesc de zeci de ori. Motivația mea?

  • Ai multe opțiuni și puține opțiuni, în același timp și, în plus, ești nefamiliar cu sistemul. Să detaliez cele trei motive:
    • Ai multe opțiuni – sunt trei sisteme de operare – iOS (Apple), Android (Google, Samsung, Asus, alții), Windows (Microsoft + mai mulți, dar puține tablete, totuși). Pe niciunul din ele nu am experiență. Păi dacă mă întreabă cineva la un laptop ce să ia, alege Windows și gata. Toți știu Windows, toți folosesc Windows, ai compatibilitate, toți știu să repare Windows. Deci, Windows. Dacă mă pui să aleg între Windows, Linkux și iOS, mă blochez. Pot citi despre asta, dar nu știu clar ce să aleg. Apoi, fiecare producător / sistem de operare are limitările specifice lui. Unul vrea aia, unul oferă cealaltă. Pe Windows poți pune USB stick. Pe iOS compatibilitatea e redusă la minimum. Cele cu Android sunt deschise la multe. Asta la nivel de software. La nivel de hardware, iarăși, intrăm în micro-detalii care contează și care fac alegerile dificile.
    • Ai puține opțiuni – pe măsură ce începi să pui restricții, o să vezi că ai puține opțiuni de ales. Adică dacă vrei 3G / 4G, deja ai limitat mult opțiunile. Dacă vrei tabletă premium, și nu chinezărie, deja ai limitat opțiunile, și tot așa. La laptop am atâtea opțiuni, atâtea branduri și atâtea variante, că dacă vrei un laptop exact pe gustul tău, la exact prețul tău, îl găsești. La tabletă, pe măsură ce ai câteva criterii, ai puține opțiuni. Faza e că opțiunile sunt radical diferite – vrei tabletă cu pen, dar cu probleme la procesare, sau vrei tabletă cu ecran superb, dar fără 3G? Vrei de la brand cunoscut, sau vrei de la un brand necunoscut? Și alegerile la tablete nu sunt între mere și mere, ci între mere și pere. Fie alegi o tabletă cu un plus la ceva, și un minus la altceva, fie alegi o alta, care are alte plusuri și minusuri. La laptopuri decizia tipică e așa – “trei producători doriți de mine, toți au ceva modele foarte similare cu ce doresc eu, ce aleg între astea trei?”. Și cauți ceva pe fițe – “laptopul care îmi satisface cel mai mult fițele e ăsta”. La tablete, ai niște decizii de te doare capul. Trebuie să alegi între sisteme de operare diferite (la laptopuri nu faci asta), între rezoluții diferite (la laptopuri ai chestii standard, la tablete rezoluțiile diferă mult), la performanțe și accesorii radical diferite (la laptopuri nu există pen-uri, și performanțele sunt de multe ori clar proporționale cu prețurile). Și, pe măsură ce pui criterii, fițe de orice fel, ai niște limitări fenomenale, doar câteva opțiuni posibile.
    • Ești nefamiliar cu sistemul – nu am lucrat decât puțin pe o tabletă cu Android, și am un telefon cu Android. Am mică/vagă experiență cu Windows-ul. Am ceva experiență pe Windows 8, pe PC, nu pe tabletă. Dar efectiv să am o tabletă performante și nevoi reale în mână, și să utilizez o tabletă 30 de zile, nu am făcut asta. Păi la laptop-uri am, deja, zeci de ani de experiență cu sisteme de tip Windows și programe. Hardware-ul e doar tastatura (aici poți face fițe) și ecranul (care e cam standard). Cum alegi între 4 modele diferite de tablete, de la 4 producători diferiți, pe 2-3 sisteme de operare diferite, dacă nu ai expertiză în lucrurile respective? Alegi ceva, în cele din urmă, dar ești conștient că poți alege rău.
  • Nu sunt mulțumit nici pe departe cu alegerea mea. Aș fi vrut un Nexus 10 cu 3G (nu există asta). Aș fi vrut o tabletă cu raportul preț-calitate al Nexus 7. Aș fi vrut să pot rula programe Windows, ca pe tabletele cu Windows, dar, cu toate astea, să am și aplicații în sistem dedicate pentru tablete. Am ales prost. Dar, asemenea democrației, e cel mai mic rău dintre relele posibile.
  • Mi-a prins bine că din momentul când am luat decizia de achiziție, până la comanda de azi a durat mult timp. În timpul ăsta, am reflectat la ce să cumpăr, și am păstrat dilema “cumpăr asta, oare?” cu mine. Și ciocnirile din mintea mea mi-au adus tot felul de soluții. Inclusiv împăcarea finală, cu “da, măi, cumpăr ceva imperfect. Dar e un imperfect drăguț. E OK ce alegi, chiar dacă nu e 100% OK.”. Aveam nevoie și de asta.

Editare 2013.07.05: La prețurile de acum, tableta, nouă, “codată” pe SUA, costă 2.450 de lei:

Probabil, însă, trebuie să aștepți până îți vine și trebuie, în mod obligatoriu, dacă vrei 4G, să o decodezi.

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

3 comentarii la „Tableta mea cea nouă (și reutilizată)”

  1. Salut, Leonard, mă bucur să aud de tine. :) Sper că ești bine. :)

    Legat de ce spui aici:
    – Nu am știut, până ieri dimineață, ce voi cumpăra. Nu eram ferm convins că vreau asta.
    – Traseul Sua-Europa-România, luat pe scurtătură, fără plata taxelor vamale, nu mă încântă. Nu există metode legale de a face un produs cu 25% mai ieftin, în aceleași condiții de calitate. Eu am cumpărat un voucher cadou, și am luat produs resigilat. Ce fac ei e că fentează cumva sistemul. Nu am mare problemă cu asta, dar nici nu sunt mare fan să dau 2.400 de lei unor indivizi care trăiesc din a fenta sistemul. Dacă la pâine nu mi se dă bon fiscal, e una, pot accepta. Dacă însă în piață îmi vinde cineva un telefon furat mai ieftin, nu doresc asta. Asta cu iPad adus pe căi negre-gri, și mai ieftin e undeva la mijloc. Nu e o afacere rea, dar nici nu mă tentează.
    – Reducerile date de tine nu sunt foarte mari. Da, m-ar fi ajutat, dar nu discutăm de un discount față de prețul meu mult mai mare.
    – Nu am cumpărat nicioată ceva de pe site-uri obscure. Poate sunt de calitate. Dar, în momentul ăsta, riscul de 200/2.600 = 7.5% din costul produsului de a cumpăra de la eMAG cu garanție 1 an și posibilitate de retur în 30 de zile, no question asked, vs. de a cumpăra de la niște tipi mai mult sau mai puțin dubioși, e prea mare pentru mine. Prefer acel 7.5% în fața riscului.
    – N-am folosit până acum iPad. Dacă nu îmi place, în 30 de zile îl pot returna la eMAG, cu motivația “De-aia”. E o chestie. :)
    – Nu îmi pasă în general de garanție, dar faptul că am garanție de la eMAG e mai OK pentru mine decât criteriul “garanție internațională”. Nu am de gând să merg în Mexic cu el la reparat. :)
    – Nu știam de reducerile substanțiale de pe Okazii. Știam de reducerile de pe site-uri ca EuroTelefoane. Îți mulțumesc că mi le-ai semnalat. Pe de altă parte, am vrut recent să iau telefon Dual Sim, și orice voiam non-standard trebuia să cumpăr de pe EuroTelefoane. Și gândul că aș avea probleme de garanție și voi discuta asta cu niște tipi care pornesc de la premisa “băi, ai plătit mai puțin la noi, ce vrei acum, garanție?” mă speria.
    Dacă eMAG face boacăne, și eu scriu pe blog, asta îi afectează. Dacă EuroTelefoane fac o boacănă mare, au luxul de a putea cumpăra SUAtelefoane.ro și de a o lua de la zero cu alt business. E ceva relativ comun – practica asta, nu o inventez aici.
    Da, ce spui tu e mai ieftin. Nu, nu mi-aș cumpăra nici de pe Okazii, nici de pe EuroTelefoane.

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).