Follow-up: Ștefan Udrea: “Veni, vidi… bibi” (guest-post)

Guest-post de Ștefan UDREA:

… Ca să zic așa! Vineri trecute, pe înserat, la ceas de taină, am fost la centralul-șic hotel Hilton pentru a vedea (ma rog…, gusta) legendele basarabene. Și tare multă îmi fu plăcerea, și de asta vă zic și vouă, prea cinstite chipuri boierești.

Am mers numai pe vinul cel roș, nerefuzând nici câte un rozé, care îmi sclipea în frapiera, pe care, vinovat mă declar că nu m-am conversat prea mult cu el, fiind cu ochii rătăcind după hostess-ele de peste Prut și urechile mângâiate de dulceața vorbei lor.

Pinotul negru fu vârtos (așa și cum îi și șade bine), cu tonuri de pământ, dur.

Despre Cabernet, ce sa vă zic…? că s-au amestecat între ele… ce mi-a rămas pe limbă, parfumul de prună mi s-a părut mai zglobiu, ca un prieten pus pe șotii, nu sobru și grav precum Pinotul sau rafinatul Merlot cu reflexii de catifea.

Aprecierile gustătorilor au fost generale, atât ale celor vorbitori de limba română, cat și cei câțiva străini care s-au nimerit între două meeting-uri în lobby-ul hotelului.

Ceea ce ma face să zic cu regret că în galantarele magazinelor nu le regăsesc mai des (nu am văzut decât câteva exemplare de la Bostavan și Cricova și nici de la ele cele care ar face pe drept mândria unui producător) și parcă aș dori să pot pune pe masă lângă o friptură bine făcută o stacană de la Vinăria Purcarilor sau o Țigancă din Plopi care să îmi zică romanțe rusești cu ochi negri.

Eu acum ce sa vă zic? Nu îmi cereți obiectivitate, pentru că îmi place prea mult licoarea asta și vreau să vă fac sa o descoperiți puțin mai des, mai ales ca lângă noi se află însumată o știință a viței de vie care nu este de azi, de ieri și pe care este păcat să o lași să treacă fără să o fi (de)gustat mai mult.

Și, într-un final, pentru mine, campionul, regele, a fost vinul de desert, Bulboaca Pastorală, nu aveți cum să o ratați din poză, în care am simțit toate aromele toamnei, de la parfumul de migdală care mi-a răbufnit în nări, până la gustul nucilor coapte din spatele limbii. Nimic agresiv, impunător, totul în tonalități subtile.

Toate cele bune.

Fotografii (vezi în mod full-screen)

Descriere vin de pe http://vin-bulboaca.md/:

Regele vinurilor de desert, Kagorul, este un vin special, unic în felul sau. Gustul catifelat, cu note de prune uscate, vișine și ciocolată, are un buchet extraordinar de plin, armonios. Datorită rețetei dupa care se pregătește Kagorul, este un vin sănătos, este unicul vin care reface ficatul și ridică hemoglobina. Istoria acestui vin începe pe timpul lui Petru I, care aduce din Franța rețeta, regiunea Cahors. Pentru prima dată vinul de desert pe care-l cunoaștem astăzi este pregatit în Moldova, la comanda țarului Petru I.

Kagor “Bolboa” este produs din cei mai frumoși struguri de soi Cabernet, după o tehnologie devenită tradiție, este regele vinurilor de desert. Vinul este distins printr-un gust domol, cremos, cu note fine de ciocolată neagră şi prune, îmbietor, puţin astringent, buchet bogat.

Persistă un post-gust discret şi durabil.

Se servește la temperatura camerei
0,75 L
Alcool 16%
Zahăr 160 grame/cm3 (sursa)

Organizatori eveniment: Vinul.ro
Detalii eveniment:

Intrate intr-un con de umbra pentru consumatorii din Romania, vinurile din Republica Moldova vor veni la Bucuresti pentru a convinge amatorii de vinuri de calitate ca merita sa-si indrepte din nou privirea catre producatorii de peste Prut. Astfel, vineri, 18 mai, in sala Le Diplomate a Hotelului Hilton – Athenee Palace, mai multi producatori din Republica Moldova isi vor prezenta vinurile in cadrul unui eveniment intitulat „Taste Moldova”.

Vor fi si producatori deja cunoscuti pe piata romaneasca, precum Cricova, Purcari, Bostavan, Lion Gri, Chateau Vartely, dar si nume noi pentru majoritatea consumatorilor de vin, precum Fautor, Suvorov Vin, DK Intertrade, Vinaria Tiganca, Vinaria Cainari, Cimislia, Agro-Vin Bulboaca, Dionysos Mereni si Migdal-P. La fel cum, tot ca o noutate, la Bucuresti va participa si Asociatia Micilor Producători de Vin, reprezentata la această manifestare de Crama Domneasca si La Vie. (sursa și mai multe – Bucurestenii degusta Moldova in 18 mai la Hilton – Athenee Palace « Vinul.ro – Vinuri & Lifestyle)

2015.11.20: am comandat în octombrie 2015 niște sticle de vin, pentru că am venit în România și m-am văzut cu mai mulți oameni. Aveau niște probleme la sistemul de plăți online, mi-au livrat produsele fără să fi făcut plata. Alți oameni, alt nivel. În total, până acum, am comandat de vreo 5 ori, diferite valori. Foarte mulțumit, de fiecare dată.

comenzi-wine-md

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).