Când cumperi unele lucruri, ar fi bine să te gândești la durata efectivă de folosire.
Spre exemplu, mașina de spălat, frigiderul, aragazul sunt produse folosite foarte frecvent. Altele, mai puțin.
E greșit să te întrebi “aș da 1.500 de lei pe un sistem audio”, după cum e greșit să te întrebi “aș da 300 de lei pe un mouse”. Pentru că pornești de la ancorarea “o tastatură costă 25 de lei, un mouse costă 20 de lei”, și nu poți justifica. Întrebarea corectă e – pentru un spor de 20%, merită să plătesc, pe durata a 40 de luni, suma de 300 / 20 = 7 lei pe lună, pe un produs pe care îl utilizez 6 ore x 5 zile x 4 săptămâni = 120 de ore pe lună? Compară cu costurile unor concerte, de exemplu.
Am cumpărat cele două de mai jos, second hand:
– Boxe: Xavian Bonbonus.
– NAD C 325BEE Stereo Integrated Amplifier.
– Cabluri: 1 și 2.
Am plătit 1.500 de lei în total.
Placa de sunet pe care o am de aproape 3 ani este Asus XONAR DS.
Am trecut de la Microlab Solo 6 la sistemul de mai sus.
Merită investiția din punct de vedere financiar?
Am plătit pe Microlab Solo 6 prin 2007 vreo 350 de lei, dacă memoria mă ajută. Acum sunt 730 de lei. Probabil valoarea modelului vechi (fără telecomandă, model mai vechi) ar fi, la prețurile de azi, pe la 600 de lei.
Întrebarea e dacă merită sporul de performanță suma de 900 de lei, diferența în bani față de cele două.
Am boxele Microlab Solo 6 la Năvodari, mai ascult la ele când merg acasă. Se vede o diferență, se aud mai bine cele din București. Să zicem, cu 50% mai bine.
Ca să compar diferența de preț, îmi pun întrebarea – dacă aș folosi produsul timp de 4 ani de zile, merită să plătesc 225 de lei pe an pentru diferența de calitate? Pentru mine, da.
Stau la PC cam 40-50 de ore pe săptămână, enorma majoritate a timpului se aude ceva din boxe.
Nu merg la concerte, nu am alte investiții, o investiție într-un sistem ca cel de mai sus e justificată.
Costul pe ora de ascultare este foarte mic, și sporul, deși nu e extrem de mare, se simte, și îmi dă plăceri.
Aș fi putut lua altceva? Merg uneori prin magazine cu electronice, și mă întreb – aș fi putut cumpăra produsul X sau Y? Răspunsul e că îmi e foarte dificil să fac o comparație. Evident, o melodie la un sistem mai performant decât ce aveam anterior se va auzi mai bine. Dar să zic – produsul X e cu atât mai bun decât cel Y, și mult mai bun decât Z, îmi e dificil.
Probabil aș fi plătit 1.000 – 2.000 de lei pe un alt sistem audio. S-ar putea auzi, în banii ăștia, mai bine decât ce am luat aici? Posibil, dar mi-ar fi greu să îmi dau seama. Exista posibilitatea să mă păcălesc? Probabil.
Așa că, atunci când merg prin magazine, și văd un sistem pe la 1.000 de lei, îmi zic că sistemul se aude bine, dar e la un nivel cel mult comparabil cu ce am eu. Poate e mai slab, poate e puțin mai bun. Dar nu e mult mai bun, e undeva pe acolo.
Am cumpărat produsul în special pentru încrederea în vânzătorul de la care am cumpărat second-hand.
Despre utilizarea de zi cu zi. Am tendința să fiu neîndemânatic și neatent, mă stresează să am grijă de tweeter în asemenea măsură. La un moment dat, voi cumpăra un corp de birou în care produsul să fie, cumva, protejat.
Volvo:
In vara urmatoare accidentului, Horia-Roman Patapievici a primit in dar o manusa luxoasa, desi „din piele mai groasa“, cu care i-a luat citeva luni sa se obisnuiasca: „Am primit telefon de la dna Huidan, de la Volvo, care mi-a propus sa-mi puna la dispozitie, fara nici o obligatie, un Volvo S60.
Dar de la Megane la Volvo… Volvo e din alta lume! E ca diferenta dintre un costum de in vara, foarte placut si practic, si un costum de tip Hemingway, care si el e foarte comod, dar e cu totul altceva! Incerc sa transform Volvo-ul intr-o manusa, dar luni intregi m-am simtit ca o pata de murdarie pe tapiseria ei. Ma simteam sub standardele ei!“.
Cam așa m-am simțit și eu la început. :)
Mulțumesc de atenție.