Câteva idei despre sfaturile financiare din online?
- Am obiceiul să citesc despre sfaturi financiare. Am făcut o facultate economică, însă nu mă consider profesionist în domeniu, sunt chiar începător. Dar lecturile pică bine.
- Notă – Nu luați ideile de mai jos ca sfaturi financiare, sunt niște observații personale făcute public, atât.
- Uneori se spune să ții un buget clar sau un jurnal. Eu fac altceva – încerc cumpăr decât ce am nevoie (nu am de ce să am buget sau jurnal).
- Iarăși, mi se pare important să faci un efort să câștigi cât mai bine. Pe asta aș pune accentul, dacă aș avea de ales între cheltuieli vs. venituri.
- Nu cred că ajută foarte mult lucruri precum “nu lua masa în oraș” și alte asemenea, ce contează destul de mult e să nu ai cheltuieli foarte mari (mașina costă mult, și creditul de casă) vs. să reușești să câștigi mai bine. Dacă faci astea două (cheltuieli majore reduse, și, pe de altă parte, câștiguri bune), restul sunt irelevante. Dacă vrei să nu poluezi planeta, da, e mai bine să gătești acasă. Da, un telefon sau televizor scump poluează planeta mai mult ca unele mai mici (probabil), dar eu am analizat aici financiar, nu pentru toate aspectele.
- Dobânzile la bancă (pentru depozite) sunt foarte mici, ai nevoie de altceva decât asta, chiar dacă e mai riscant în alte surse de investiții.
- Contează să nu cumperi chestii de care n-ai nevoie, dar dacă te ajută să fii productiv, poți cumpăra și lucruri mai scumpe. Dacă folosești mult telefonul mobil (poze, fitness tracking, aplicații), poți să îți iei un telefon mai bun. Eu am un telefon care, dacă ar fi nou, ar fi considerat entry-level, pentru că nu prea îl folosesc (stau puțin pe telefon, nu fac multe poze cu telefonul, nu am nevoie de mai știu eu ce aplicații). O să îl țin cât mă va ține bateria, probabil. Sau, dacă o schimb, și mai există update-uri de Android, chiar și mai mult de atât. Dar, de exemplu, dacă stai mult la calculator, merită să investești în periferice (mouse, tastatură), ecran (monitor) și scaun etc. ergonomice și de calitate. Sau merită să investești într-o saltea bună.
- Ce te mai ajută e experiența în cumpărături.
- Dacă cumperi un frigider, te poți documenta. Am petrecut vreo 6 ore în online ca să mă documentez, undeva prin 2010, despre ce frigider să cumpăr în locuința din acel moment. Ulterior, am putut veni cu sugestii foarte bine documentate, știam multe lucruri, nu a mai fost necesar să stau 6 ore.
- Dacă cumperi frecvent din online, ajungi să știi niște principii:
- A! De Black Friday e mai ieftin acolo și acolo.
- A! Unele produse apar la reduceri, altele nu.
- A! Pentru unele merită să aștepți mai mult timp, dar altele e bine să le cumperi când ai nevoie.
- A! Telefoanele Samsung au un trend constant descendent al prețurilor, iar dacă cumperi de Black Friday un telefon Samsung la promoție s-ar putea să fie doar o scădere firească, marcată însă ca promoție.
- A! De Black Friday poți cumpăra echipament foto de la F64, PC Garage au calitate bună, dar promoții mai mici, sunt magazine specializate de la care poți cumpăra unele lucruri mai ieftin decât la eMAG, sortarea după Top Vânzări la eMAG și Amazon e foarte OK pentru unele tipuri de produse, la Amazon de Black Friday și Prime Day au promoții la anumite tipuri de produse, dar nu la toate, unele electronice și cărți în limba engleză pot fi comandate de pe Amazon, dar sunt multe alte produse pe care e de preferat să le cumperi din România, garanția de la eMAG și PC Garage e, probabil, imbatabilă în multe aspecte”.).
- În fine, cred că mai contează și ce faci cu banii, pe două aspecte:
- Dacă îi investești în experiențe vs. obiecte. Dacă cumperi un televizor mai lat, s-ar putea să te plictisești de el. Dacă cumperi însă un curs de tango, s-ar putea să îți aducă amintiri mai plăcute. Și aici sunt nuanțe. Poate un sistem audio de calitate, la care asculți cu anii, îți va aduce bucurii mai mari decât câteva concerte. Nu știu, doar estimez.
- Pe de altă parte, mai e și varianta în care te bucuri de banii câștigați de tine investind în alții. E și un cântec, pe tema “Eu nu am nevoie de mare lucru, dar știu oameni care au”: “I ask for nothing / I can get by / But I know so many / Less lucky than I” (God Help The Outcasts – YouTube)