Pe 2 februarie 2024 în satul Hăbeni – Dâmbovița a avut loc evenimentul: Sânzienele la răspântia mileniilor. Obiceiuri, credințe și tradiții populare românești păstrate”.
Marin Toma, profesor de matematică și fost director al școlii din localitate, a prezentat o mărturie.
Retina memoriei înregistrează imagini, fapte, trăiri rupte din timpul cerului aflat în echilibru solstițiar. Iluzie optică, fabulația asfințitului, fascinația copilăriei, germeni ai memoriei ancestrale? Ceva din fiecare. Iar peste toate, bucuria povestirii și a poveștii.
„Satul în care m-am născut se numește Hăbeni și are o așezare foarte frumoasă. Două treimi din sat se găsesc într-o vale la nivel cu o câmpie numită Lunca Ialomiței, iar o treime este mai sus cu 10-12 m, la nivel cu o câmpie unde sunt așezate celelalte sate vecine: Comișani, Racoviță, Băleni, pe ruta Târgoviște – București.
Nu departe de sat, spre sud-vest, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, s-a aflat o pădure formată din mai multe specii de arbori: stejari, carpeni, arțari, ulmi ș.a. Pădurea era proprietatea unui boier pe nume Paraschiv Vălu care lucra prin capitală (București). Acesta a defrișat toată pădurea prin anii 1943-1944 și a vândut-o ca lemne de foc cetățenilor din sat pentru încălzirea locuințelor. După aceea, proprietarul, știind că proprietățile mari se vor naționaliza, a vândut și terenul din care au cumpărat și părinții mei 2ha. Aici începuseră să crească arbori care formaseră un crâng numit lăstar.”
Un material etnologic prețios pentru conferința Poétique du folklore littéraire roumain : une étude comparée du sentiment amoureux, COURS-CONFÉRENCE Collège Belgique (Académie royale de Belgique), le 28 février 2024 : Détail (academieroyale.be).
Mai jos, imagini și video.
Înregistrarea video:
Sursa materiale: Cristina-Alice Toma.