Un clip video (Dan Ariely: What makes us feel good about our work? | Video on TED.com), pe care îl puteți vedea mai jos:
vorbește despre motivația oamenilor.
Știți, poate, de faptul că feed-back-ul pozitiv (“Bravo, ai făcut bine!”, “Felicitări pentru ce ai realizat”, “Mulțumesc pentru o treabă făcută cu însemnătate”) ajută, și că e una din cele mai sub-folosite metode de motivare. În general, oamenii, manageri sau nu, evită să dea feed-back pozitiv. Motivele sunt multiple, de la obișnuința de a critica, până la eficiența, crezută, a feed-back-ului negativ (“ai făcut rău, corectează, fă așa și pe dincolo și lucrurile se vor îmbunătăți”). Așadar, o primă observație ar fi că feed-back-ul pozitiv e o unealtă sub-utilizată, ce poate fi luată în considerare.
Ce spune video-ul nu e neapărat să dai feed-back pozitiv, într-un fel haotic, nu neapărat cu afirmații adevărate, dar întotdeauna axat pe pozitiv:
- “Arăți bine, te-ai îmbrăcat frumos.” (deși poate nu e cu nimic deosebit de ieri, când nu am zis nimic)
- “Felicitări pentru munca de azi, munca de ieri, și pentru că vei munci și mâine.” (deși poate nu am făcut niciun efort deosebit zilele astea)
- “Bravo, bine lucrat, excelent, îți zic și azi, îți voi zice și mâine, ai un bravo pentru toată săptămâna.” (deși poate munca mea a fost mediocră)
Da, cred într-un posibil efect placebo al unor afirmații nu neapărat cu substanță. Pot spune lucruri în care nu cred neapărat, și, cumva, într-un anume efect, ele pot schimba lucruri în bine. Cred că există un sens în a lăuda, chiar dacă motivația reală nu e foarte mare. Poți lăuda cumva nefondat și poți obține rezultate cu asta.
Nu consider însă că despre asta e în video – despre a zice “Bravo!” și “Excepțional!” la lucrurile obișnuite.
Cred că are mai multă legătură cu un alt sentiment decât laudele și “perierile” – cu recunoștința, cu mulțumirea și aprecierea, cu recunoașterea valorii muncii unei persoane.
- “Îți mulțumesc pentru efortul pe care l-ai făcut, rezultatele muncii tale ajută”.
- “Mă simt bine să mă pot bucura de ce ai realizat tu azi. Mulțumesc”.
- “Ai făcut mulți oameni fericiți cu eforturile tale”.
Cred că despre asta e vorba mai mult în video. Despre a fi recunoscător, despre a mulțumi și a arăta că munca înseamnă ceva. Despre a arăta implicațiile muncii cuiva în viața altora. Despre a da oamenilor sentimentul de apartenență.