Despre recunoștință și rolul ei în munca / viața de zi cu zi

Un clip video (Dan Ariely: What makes us feel good about our work? | Video on TED.com), pe care îl puteți vedea mai jos:

vorbește despre motivația oamenilor.

Știți, poate, de faptul că feed-back-ul pozitiv („Bravo, ai făcut bine!”, „Felicitări pentru ce ai realizat”, „Mulțumesc pentru o treabă făcută cu însemnătate”) ajută, și că e una din cele mai sub-folosite metode de motivare. În general, oamenii, manageri sau nu, evită să dea feed-back pozitiv. Motivele sunt multiple, de la obișnuința de a critica, până la eficiența, crezută, a feed-back-ului negativ („ai făcut rău, corectează, fă așa și pe dincolo și lucrurile se vor îmbunătăți”). Așadar, o primă observație ar fi că feed-back-ul pozitiv e o unealtă sub-utilizată, ce poate fi luată în considerare.

ariely200-651aba3d8fa976aa77d153132ad85b158366665f-s6Ce spune video-ul nu e neapărat să dai feed-back pozitiv, într-un fel haotic, nu neapărat cu afirmații adevărate, dar întotdeauna axat pe pozitiv:

  • „Arăți bine, te-ai îmbrăcat frumos.” (deși poate nu e cu nimic deosebit de ieri, când nu am zis nimic)
  • „Felicitări pentru munca de azi, munca de ieri, și pentru că vei munci și mâine.” (deși poate nu am făcut niciun efort deosebit zilele astea)
  • „Bravo, bine lucrat, excelent, îți zic și azi, îți voi zice și mâine, ai un bravo pentru toată săptămâna.” (deși poate munca mea a fost mediocră)

Da, cred într-un posibil efect placebo al unor afirmații nu neapărat cu substanță. Pot spune lucruri în care nu cred neapărat, și, cumva, într-un anume efect, ele pot schimba lucruri în bine. Cred că există un sens în a lăuda, chiar dacă motivația reală nu e foarte mare. Poți lăuda cumva nefondat și poți obține rezultate cu asta.

Nu consider însă că despre asta e în video – despre a zice „Bravo!” și „Excepțional!” la lucrurile obișnuite.

Cred că are mai multă legătură cu un alt sentiment decât laudele și „perierile” – cu recunoștința, cu mulțumirea și aprecierea, cu recunoașterea valorii muncii unei persoane.

  • „Îți mulțumesc pentru efortul pe care l-ai făcut, rezultatele muncii tale ajută”.
  • „Mă simt bine să mă pot bucura de ce ai realizat tu azi. Mulțumesc”.
  • „Ai făcut mulți oameni fericiți cu eforturile tale”.

Cred că despre asta e vorba mai mult în video. Despre a fi recunoscător, despre a mulțumi și a arăta că munca înseamnă ceva. Despre a arăta implicațiile muncii cuiva în viața altora. Despre a da oamenilor sentimentul de apartenență.

(via; mai multe)

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).