Bună,
În articolul de față, o serie de programe utile pentru un calculator.
PS – cu cât ai mai mult software în calculator, cu atât crește riscul ca o parte din el să fie vulnerabil.
SEO + Web development: Xenu’s Link Sleuth – Software (Windows)
Alternative
De ce? Bun pentru verificare pagini cu erori de încărcare; unele URL-uri raportate pot fi greșit raportate:
Freeware
SEO + Web development: Screaming Frog SEO Spider – Software (Mac OS + Windows)
Util pentru verificare meta titluri, descrieri, lungime URL, texte ALT imagini, redirecționări, URL-uri blocate Google, rel=canonical, nume fișiere imagini, dimensiune imagini:
Freemium
Gratuit pentru 500 URL-uri. Poate fi obținută o listă de URL-uri cu XENU (link mai sus) și scanat site-ul cu Screaming Frog.
Web development: IrfanView – Software (Windows) + Plugins IrfanView
Alternativă: orice software important de vizualizare imagini.
Recomandat pentru – procesare automată multe imagini. Poți download-a, de exemplu, folderul wp-content/uploads din WordPress cu un program de FTP, adăuga imaginile în batch processing (tasta B), apoi folosind bifa “Create subfolders in destination folder” te poți asigura că se vor crea în mod automat directoare și subdirectoare, exact cum aveai în folderul din WordPress.
Altfel, util pentru procesare rapidă imagini. În prezent, nu se descurcă bine cu imagini animate și procesare corectă fundal transparent PNG-uri. Dar pentru a edita imagini ne-transparente e OK.
Freeware
Web design: Google Picasa – Software (Windows)
Alternativă: orice program de editare imagini. Adobe Lightroom, de exemplu, e foarte bun, dar costă.
Îmi place Google Picasa, cu toate că nu mai este actualizat, pentru ușurința de a edita o imagine, copy all effects, selectezi mai multe imagini, paste all effects. Copy & paste și s-au transmis toate editările imaginilor. De asemenea, cu space se pot marca imagini cu stars (steluțe) și e foarte ușor să navighezi prin 500 imagini, apeși tasta spațiu pe imaginile care îți plac, iar la final le muți undeva. Apoi are o funcție “Mă simt norocos” (I’m feeling lucky), cu efecte automate imagini. Îmi place foarte mult.
Freeware
Utilitar general: Total Commander – Software (Windows, cu soluții alternative pentru Mac OS)
Alternativă: pentru redenumire căutați “batch rename” sau “multi rename”. Dar Total Commander, după o perioadă de adaptare, e foarte ușor de folosit.
Recomandat pentru: redenumire ușoară fișiere cu tot felul de reguli, copiere de forma “în coadă” (Queue) – dacă ai de rulat mai multe secvențe de copiere.
Shareware
Utilitar general: Ditto – Software (Windows)
Alternativă: sistemul de clipboard manager din Windows 10, sau alte programe de tip clipboard manager.
De ce da? Pentru că dacă dai copy & paste de mai multe ori, vei pierde, în mod normal, clipboard-urile copiate anterior. Cu un utilitar, le poți salva! Foarte util! Un oarecare risc de securitate dacă lucrezi cu date sensibile (date bancare, parole, informații personale) – de făcut o mică cercetare despre asta.
Freeware
Utilitar general: Locate 32 – Software (Windows)
Recomandarea mea e să folosiți acest program, pentru că vă poate scana în mod programat hard-diskul pentru nume fișiere, și, la un moment dat, puteți căuta foarte rapid în baza de date astfel stocată local. Nu este actualizat în prezent, dar consider că e OK.
Freeware
Utilitar general: Notepad++ – Software (Windows)
Alternative: alte programe de editare software, pe diverse platforme. Eu folosesc mult și Microsoft Word.
Un editor mult mai performant decât Notepad clasic. Exemple – schimbare rapidă texte în majuscule / minuscule. Salvare implicită în formate UTF-8. Gestionare mai bună a fișierelor text descărcate de pe servere. Lucru în taburi. Multe scurtături.
Freeware
Utilitar general: Dropbox – Software (Multiplatformă)
Alternative: Google Drive, Microsoft OneDrive, alte platforme de tip stocare fișiere.
Motivul pentru care îl agreez? Integrare cu mai multe soluții. Într-o vreme Dropbox era ușor de folosit în varianta gratuită, acum e ceva mai complicat. Faptul că fișierele sunt salvate instant și că, dacă ai o problemă cu discul local, datele tale sunt stocate, ca o copie, în online, e un mare motiv de tip “peace of mind” (calm și relaxare internă).
Freemium
Utilitar general: Google Photos – Software (Windows)
Alternative: alte sisteme de salvare a imaginilor online, dar nu știu niciuna atât de performantă ca Google Photos.
Motivul pentru care îl agreez? Integrare cu mai multe soluții. Într-o vreme Dropbox era ușor de folosit în varianta gratuită, acum e ceva mai complicat. Faptul că fișierele sunt salvate instant și că, dacă ai o problemă cu discul local, datele tale sunt stocate, ca o copie, în online, e un mare motiv de tip “peace of mind” (calm și relaxare internă).
Freemium
Utilitar general: WinRar – Software (Windows)
Alternative: alte sisteme arhivat, dar WinRar mi se pare cea mai performantă.
De ce îmi place WinRar? În special pentru că: pot crea meniu de tip click dreapta de forma “Add to archive & delete” sau “Add to archive”, apăs o tastă sau un click, și se va crea arhiva în parametrii specificați de mine (grad compresie, ștergere automată, alte setări). Pare banal, dar nu am găsit o metodă simplă cu 7Zip, de exemplu, de a face același lucru.
Shareware
Utilitar general: Launchy – Software (Windows, Mac OS, Linux)
Alternativă: pe Mac OS există și launcher-ul disponibil la comanda CMD + Spațiu (Space)
De ce? Pentru că poți seta o combinație de taste și lansa foarte rapid un program. Poți seta să scaneze anumite foldere și în acele foldere să pui scurtături către documentele cele mai frecvent folosite.
Freeware
Utilitar general: Rescue Time (multiplatformă)
De ce? Poți monitoriza cum îți petreci timpul la calculator.
Alternativă: găsiți mai multe alternative la Rescue Time aici.
Freemium; varianta gratuită este suficient de bună.
Utilitar general: Antivirus – Software (Multiplatformă)
De ce? La preț, stă bine. La performanță, s-ar putea ca Kaspersky să aibă un antivirus o idee mai performant.
Variantele gratuite de antivirus + firewall o să te invadeze cu multe reclame.
Premium; recomand achiziția de Black Friday.
Utilitar general: Sumatra PDF – Software (Windows)
De ce? E mai rapid ca Adobe Reader
Alterntivă: Adobe Reader pentru unele formulare sau documente PDF mai complexe, pe care Sumatra PDF nu le gestionează suficient de bine.
Freeware