Noile vs. vechile generații – sunt oamenii tineri mai răi decât cei bătrâni?

Vorbesc în articol despre societatea mai bună acum, comparativ cu cea din trecut.

Sursele că oamenii ar fi mai răi acum ca în trecut sunt, probabil, continue, de câteva mii de ani încoace. Întotdeauna, noua generație a dat impresia de nepotrivire, pe când cei vechi, o-ho!, la vârsta tinereții făceau numai lucruri pozitive pentru societate.

Eu nu cred asta.

Da, sunt de acord că percepția este veche de când lumea, că în orice generație s-a idolatrizat trecutul și s-a incriminat prezentul și viitorul ca fiind depravate. Am întâlnit într-o nuvelă de-a lui Gala Galaction despre niște ciobani, vorba că ciobanii tineri (de pe la 1900) sau stricat, cei mai bătrâni însă, când erau tineri, erau grozavi.

Eu cred însă că tendința generală este spre bine, nu spre rău.

Probabil cel mai important aspect al comparației trecut – prezent e gradul de amintire, unit cu gradul de empatie.

Când te gândești la propria viață și la viața tinerilor pe care i-ai avut, la momentul respectiv, camarazi, ai două tendințe:

  • Să reții partea pozitivă a lucrurilor, ca să ai o imagine de bine asupra lumii (creierul are tendința să facă asta, ca să te ajute să supraviețuiești).
  • Să empatizezi cu condițiile din jurul unei acțiuni. Adică dacă X face o gafă ca tânăr, tu, fiind fie chiar X, fie o persoană apropiată, îi găsești scuze.

Când analizezi însă tinerii din zilele din prezent, faci lucruri opuse:

  • Îți sare în față scandalul, deranjul, pentru că asta aduce mass media în față, și creierul nu are timpul necesar să uite răul.
  • Empatizezi mult mai greu cu o societate pe care, probabil, nu o mai înțelegi foarte bine. Nu știi cum e să fii născut într-o lume a smartphone-urilor, nu îți imaginezi bine asta.

O luăm pe plan religios – faptul că lumea devine mai puțin religioasă și mai mult atee nu mi se pare un factor în răutatea lumii, nu cred că un ateu e un om mai rău.

Da, e posibil să scadă șansele de mântuire, dar eu nu aș lua locul lui Dumnezeu și aș zice că cel care nu zice “Doamne, Doamne!” nu se va mântui.

Cred că suntem mai mulți, și asta schimbă lucruri pentru mulți, dar nu, nu cred că suntem mai puțin buni decât în trecut.

Creșterea masivă a populației schimbă lucruri, precum gradul de educație. Dar și aici sunt multe diferențe. Adică dacă pe vremea lui Ceaușescu erau puțini studenți, ei dădeau impresia că sunt mai educați. Acum, dacă criteriile au scăzut, și oricine intră la facultate, nu mai vezi vârfurile, și în loc să compari top 100 studenți de atunci vs. acum, compari media studenților, și aceea e mai rea.

Acum 40 de ani, vedeai în România vârfurile – vârfurile ajungeau la joburi de profesori, vârfurile făceau facultatea.

Acum, s-au democratizat multe lucruri, profesor ajungi ușor, oricine face facultatea.

Nu consider că oamenii de acum sunt mai răi decât cei de acum 100 / 300 / 500 de ani. E o problemă cu statisticile, pot fi foarte manipulatoare.

Faptul că din ce în ce mai mulți oameni au acces la resurse / putere / funcții / comunicare, îi face vizibili. Și media vizibilă scade, dar media reală nu consider că scade.

Da, dacă compari ce știe un român tipic să facă cu un ciocan și un cui, oamenii nu mai sunt educați. Dacă îi pui să dea un test de cultură generală, poate știu mai puține lucruri. Dar nu consider că testele astea sunt relevante. Sunt alte lumi.

adriana serra - Old book
adriana serra – Old book, https://flic.kr/p/JYjHnE

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.