Tabletă Google Nexus 7, 8 GB, 7″

Bună,

Am testat “live”, în magazin, produsul

De asemenea, am citit multe despre el pe Internet.

Să vă prezint, întâi, câteva caracteristici de pe site-ul evoMAG:

Viteză procesor:1,3 GHz Quad-Core (patru core-uri)
Chipset:Nvidia Tegra 3
Capacitate memorie:1 GB RAM
Capacitate de stocare internă (nu se poate suplimenta)8 GB
Diagonală:7 inchi
Rezoluție:1280×800 (216 ppi – pixeli per inch)
Tip display:LED-backlit IPS – touchscreen capacitiv
Cameră:Doar frontală, 1,2 MP
Rețea wireless:802.11b/g/n
3G:Nu (nu poți atașa o cartelă pentru Internet)
Autonomie maximă:Timp redare video HD: 9 ore
Tip navigare internet: 10 ore
Timp pentru citire: 10 ore
Timp stand-by: 300 ore
Dimensiuni:198,5x120x10,5 mm
Masă:340 g
Sistem operare:Android 4.1 (Jelly Bean)

Să vă povestesc câteva experiențe de utilizare a produsului.

  • Tableta e plăcută la atingere. Nu e prea grea, e ușor de ținut în mână, e relativ mică (care e și problema mea principală cu ea).
  • Mică, mică, dar voinică. :) În pofida dimensiunilor mai mici decât te-ai aștepta de la o tabletă de top, performanțele ei sunt ridicate. Spun asta diferite teste la care a fost supusă. Are un ecran cu o rezoluție mare, procesorul face față și sarcinilor mai intense, memoria e suficientă. Din punct de vedere al abilităților tehnice (rezoluție ecran, dimensiune  memorie, performanță microprocesor, tableta e OK).
  • Construcție solidă. Urmăresc destul de mult ce produse noi apar, și sunt mereu uimit de calitatea construcției celor produse de ASUS. Sigur, nu poți avea o rată 100% de produse perfecte, dar, ca principiu general, ASUS scoate produse de calitate bună.
  • Parteneriatul cu Google. Dacă te uiți la produsele și serviciile Google, o să observi, poate, că Google încearcă să domine. Cum face asta? În primul rând prin calitate, și în al doilea rând printr-o politică de prețuri agresivă. Ai Google Analytics gratuit? Păi de ce să nu îl pui? Poți beneficia de un email cu o mulțime de facilități? A, și e gratis? OK, hai să îl luăm. Google Drive oferă 5 GB gratuit, iar prețurile pentru upgrade-uri sunt mult mai bune decât al altor ofertanți de stocare în cloud. Reclamele de tip AdWords sunt, în general, ieftine și performante prin faptul că sunt foarte customizabile. Blogger e complet gratuit. Google Reader e gratuit. Feedburner e gratuit. Buzz, la vremea lui, a fost gratuit. Google +1 e, și el, gratuit. Pe partea hardware – Google Nexus a fost un telefon nu tocmai scump. Un alt produs – Chromebook-urile nu au reușit să se impună pe piață, dar asta nu din cauza prețurilor (mici), ci a uzabilității (relativ reduse – e nevoie de conectare continuă la Internet). OK, ca o concluzie parțială – Google fie oferă lucruri gratuit, fie oferă produse la prețuri de discount. Putem specula mult pe tema motivației – ce vrea Google cu acele prețuri? (hint – au acces la multe adrese de email, au acces la statistici de trafic despre multe site-uri, știu cum își petrec utilizatorii timpul liber, ce linkuri partajează, pot avea acces la fișierele internauților și la obiceiurile lor de navigare; dacă “informația înseamnă putere”, atunci Google sunt foarte puternici) -, dar cert e că Google are prețuri mici.
  • OK, cum vine combinația asta – performanța dată de un produs Asus și prețurile mici date de Google? Cum să vină altfel decât, din review-urile pe care le-am citit pe Internet, în două lucruri: Google Nexus 7 e una din cele mai puternice tablete în gama ei de preț (1.200 de lei – faceți comparație cu ce găsiți la prețul ăsta în România) și, în același timp, cu un raport preț-calitate foarte bun (am citit multe review-uri care considerau chiar că ar fi cel mai bun).
  • Eco-sistemul. Ei, aici e aici. Știți de ce își permit Apple să vândă o tabletă la prețuri cu profit mare pentru ei? Datorită ecosistemului. Dacă la performanțele tehnice (rezoluție, putere procesor, dimensiune RAM, alte specificații) poți găsi ceva similar cu cei de la Apple (nu identic, dar similar), în ceea ce privește gama de aplicații cei de la Apple stau foarte bine – 700.000+ (sursele variază cu estimarea) de aplicații în AppStore-ul Apple, și un număr aproape la fel de mare în Google Play (detalii). Din păcate, comparația nu e foarte potrivită, dacă ținem seama că, pentru a avea o aplicație în AppStore e nevoie să atingi un standard mai ridicat decât în cazul Google Play. Așadar 700.000 de la Apple e mai mare decât 700.000 (un pic mai puține, totuși) în Google Play.
  • În opinia mea (și nu numai) varianta de 8 GB a tabletei e mai rentabilă decât cea de 16 GB. Pe de altă parte, nu poți adăuga card de memorie, și, dacă consideri că ai nevoie de capacitate mai mare, e mai simplu să iei încă de la început varianta cu memorie internă de stocare de 16 GB (mai scumpă cu 400 de lei).
  • Competiția. Sunt trei competitori majori:
    • Tabletele ieftine, de la producători mai puțin cunoscuți – la hardware, lucrurile sunt în favoarea tabletelor ieftine. Cu 1.200 de lei poți cumpăra fie o tabletă cu rezoluție mai bună, fie cu alte specificații mai bune. Din păcate, când pui ansamblul cap la cap, observi că nu ai ieșit mai câștigat dacă ai cumpărat o tabletă “ieftină”. Individual, da, poți câștiga la un aspect sau altul, dar într-un produs finit sunt mai multe lucruri, și aici Nexus 7 ar trebui să iasă în avantaj.
    • Amazon Fire – încă nu a ajuns în România, dar va ajunge. Diferențele între Google Nexus 7 și Amazon Fire țin de:
      • Preț – aici câștigă Amazon Fire, are un preț mai bun pentru o tabletă cu specificații similare.
      • Funcționalități – la același preț în dolari, ai o tabletă Amazon Fire cu specificații net mai bune decât Google Nexus 7.
      • Ecosistem – ei, aici e aici. :) Dacă nu ai de gând să cumperi cărți și muzică de la Amazon, ecosistemul Google Play e net superior. Diferența e atât de mare, încât nu m-aș orienta spre Amazon Fire.
      • Construcție – încă un au apărut review-uri despre construcția Amazon Fire, discutăm aici strict de specificații.
    • (ipotetic) Apple iPad mini – nu e lansat, sunt zvonuri că s-ar lansa în octombrie. Nimic concret, deocamdată, poate fi doar un zvon, sau poate fi ceva real. Aici sunt trei aspecte:
      • Ecosistemul Apple e ceva mai bun decât cel Google Play.
      • Prețul mini tabletei Apple mă aștept să nu fie la fel de competitiv ca cel al Google, la specificații similare.
      • Dacă în octombrie se anunță, probabil va ajunge în România începând din ianuarie 2013. E un pic de așteptat. :) Personal, nu aș aștepta, și aș cumpăra acum Google Nexus 7. După lansarea (ipotetică) din octombrie, lucrurile pot sta diferit, dar asta e decizia mea de acum, din datele pe care le am.

În fine, de ce am o relație de tip love & hate cu produsul?

  • Love – Principalul motiv pentru care vreau tableta asta e prețul. De fapt, ce obții la prețul ăsta. Sigur, poți cumpăra o tabletă și în gama de 400 de lei, și, dacă nu ești pretențios, poți zice “da’ tot ecran de 7 inchi are și asta”. Din păcate, e mai mult decât dimensiunea ecranului cea care contează (de exemplu – rezoluția, sau marginea față de ecranul propriu-zis, sau calitatea construcției ecranului, sau grosimea ecranului, sau tipul de detectare a mișcării pe ecran – și aici m-am referit doar la atributele ecranului). Ei bine, ținând cont de aceste lucruri, bazat și pe review-urile pe care le-am citit, consider că tableta e un best buy.
  • Hate – Ecranul. E, din multe puncte de vedere, perfect – rezoluție foarte bună, ppi (pixelii din fiecare în inch) numeroși, rezistență, tip de detecție a apăsării, totul e frumos. Mai puțin … dimensiunile. E foarte confortabil un ecran de 7 inchi când îl ții în buzunar, și mai puțin confortabil când îl folosești efectiv. Mi se pare un ecran foarte mic. Tableta ar fi tableta ideală, mai puțin acest aspect. Personal, intenționez să folosesc o tabletă mai ales pentru lecturi. Da, dimensiunea ecranului e mai mult decât dublă decât cea a telefonului pe care îl am. Dar e micăăăăăăăă. :( Luăm, acum, argumentul invers – voinică, voinică, dar mică. :(

Așadar,

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

2 comentarii la „Tabletă Google Nexus 7, 8 GB, 7″”

  1. Chiar nu poți să le ai pe toate. Doar Amazon e mai OK la raportul preț vs. hardware (la nivelul ăsta de hardware), dar acolo ai doar aplicațiile din ecosistemul Amazon și ce ai voie de la ei.

    Undeva trebuie să crape, nu poți avea tot tot tot. :)

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).