Follow-up – Conferință: Minunea de la Mărășești (Curtea Brâncovenească, 2021.08.16)

Pe 16 august 2021 a avut loc la Curtea Brâncovenească (Constanța – str. Vasile Lupu nr. 43-45) conferința „Minunea de la Mărășești”.

Invitați: IPS Teodosie al Tomisului, Prof.univ. Radu-Ștefan Vergatti, Pictor Sorin Chirimbu, Prof. Despina Chirimbu.

Moderator: Marcel Bouroș.

Intervenții din partea publicului – Dr. Vasile Sârbu, Col. Ioan Constantin.

Participanții au putut admira lucrările din cadrul expoziției „Omagiu lui Ion”, a artistului Sorin Chirimbu.

Eveniment sub patronajul IPS Teodosie.

Parteneri ai evenimentului: Arhiepiscopia Tomisului, Radio România Constanța, Antena 3 Constanța, Cuget Liber, Constănțeanul.

Mai jos, imagini, audio și video de la eveniment.

Înregistrarea video a evenimentului (clipurile rulează unul după celălalt):

Vezi playlist YouTube »

De văzut și video cu pr. Cleopa »

Album foto pe Facebook »

Album foto pe Google Photos »

Înregistrarea audio a evenimentului »

Descriere eveniment:

MINUNEA DE LA MĂRĂŞEŞTI
Sărbătorim Hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni prin Sfânta Liturghie la Capela Tinerilor din Mamaia şi prin evocarea unei minuni!
Ne aflăm în 1917 în plina desfăşurare a primului Război Mondial, Ţara e căzută sub cizma nemţească, Regele şi Guvernul retraşi la Iaşi, la Mărăşeşti, faţă în faţă 13 divizii nemţeşti şi 3 divizii româneşti atât de slab dotate cu tehnică militară încât o parte din soldaţi au pornit la luptă cu 4 gloanţe şi baioneta!
Conducătorul trupelor germane Feldmareşalul Machenzen anunţă, în seara dinaintea ofensivei, că a doua zi la ora 11.00, va bea cafeaua la Iaşi; în aceste condiţii, pe cer „spre Măgura Odobeştilor”, cum spune Părintele Ilie Cleopa, apare un ostaş imprevizibil, Sfântul Nicolae, care decide soarta Bătăliei!
Pe scurt, cădea Mărăşeştiul, cădea Romania! şi cu toate acestea un an mai târziu avem Romania Mare!
Conferinţa susţinută de IPS Teodosie al Tomisului şi Prof. Univ. Dr. Radu Ştefan Vergatti va fi precedată de expoziţia OMAGIU LUI ION, a Pictorului Sorin Chirimbu. Expoziţia aduce în prim plan unul din milioanele de Ioni, care au luptat pentru neamul românesc, Ion Bouroş!
Acest Ion a început războiul în 1913 prin trecerea Dunării şi l-a încheiat pe 4 august 1919 când armata română a izbăvit Ungaria de comunismul instaurat de Bella Khun şi a pus opinca şi tricolorul românesc pe parlamentul din Budapesta.
Ion Bouroş a fost decorat de 7 ori, cea mai înaltă distincţie fiind Virtutea Militară! Regele Ferdinand a decorat personal Eroii de la Mărăşeşti; când ajunge în faţa lui Ion, Regele scapă decoraţia iar în timp ce Ion şi Regele stau drepţi unul în faţa celuilalt, Regina Maria se apleacă şi în timp ce îi prinde decoraţia în piept, exclamă: „Majestate soldatul român, nu se apleacă niciodată!”
Reîntos din război Tata Moşu se însoară cu o floare – Bunica Floarea – care îi face 7 copii, primul copil numindu-se Nicolae.
Pentru vrednicia sa, Tata Moşu a fost ales primar. Toţi eroii decoraţi cu Virtutea Militară aveau audienţă deschisă la Rege şi, în virtutea acestui fapt, Tata Moşu îl vizitează de doua ori pe Regele Ferdinand Întregitorul şi obţine fonduri pentru construcţia Bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, Biserica aşezată la poalele Vârfului Răiuţi, singurul toponim din România cu nume de Rai, cum afirmă Alexandru Vlahuţă în România Pitorească.

Conferință: Minunea de la Mărășești (Curtea Brâncovenească, 2021.08.16)

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).