Dețin în prezent produsul:
Îl am de la ultima achiziție de PC.
Dar nu vreau să vorbesc neapărat despre acest produs, cât de orice tip de memorie RAM de 8 GB – ori un singur modul de 8 GB, ori două de 4, ori patru module a câte 2 GB:
Să vă prezint, întâi, câteva caracteristici de pe site-ul evoMAG:
Capacitate: | 2x4GB = 8 GB DDR 3 |
Frecvență: | 1600MHz |
Standard: | PC3-12800 |
Latență: | 9-9-9-24 |
Voltaj: | 1.65V |
Radiator: | Da (AL / Aer) |
Să vă povestesc câteva experiențe de utilizare a produsului.
- Primul meu calculator, dacă îi pot zice așa, avea 64 de kB de RAM (HC ’91). Prin 1997 am avut primul PC, cu 4MB de RAM. Prin 2001 am avut un sistem cu 1 GB (cred) de RAM – ceva de genul ăsta. Primul PC cumpărat de mine avea 2 GB, ulterior am mai cumpărat 2 și a ajuns la 4. Al doilea PC, cel curent, are 8 GB de RAM.
- Ce am învățat din toate experiențele astea? În primul rând, ai nevoie de RAM dacă:
- Folosești aplicații care solicită mult RAM (editare video / foto sau proiectare, de exemplu).
- Dezactivezi cache-ul din Windows (nu e neapărat cea mai bună opțiune, dar pentru mine funcționează bine).
- O să aducă mai mult RAM un beneficiu asupra vitezei? Da, până la un punct. 4 GB e deja suficient pentru mulți, 8 GB e arhisuficient pentru majoritatea, mai mult de atât nu ar trebui să ajute.
- Cum se “simte” PC-ul meu? Varianta de 8 GB de RAM + SSD + procesor relativ puternic – merge foarte bine.
- Din recomandările altora, nu e foarte variantă ce producător de RAM alegi, ar trebui să fie suficient de bun oricare producător. De asemenea, nici frecvența RAM-ului nu se “simte” foarte mult. De asta am recomandat, mai sus, să cumperi și alte tipuri de RAM, nu neapărat cel pe care îl am eu. Totuși, diferențele de preț între producători nu sunt prea mari.
- Nu am avut până acum niciun fel de probleme cu RAMii. Nici în trecut și nici în sistemul din prezent.
- Din ce știu, memoriile RAM au “viață” lungă. Existau în trecut tot felul de garanții “pe viață” (viața de funcționare medie era câțiva ani buni, nu neapărat viața posesorului).
- Upgrade-ul de RAM e una din cele mai înțelepte acțiuni, dacă dorești să upgrad-ezi un sistem. Iarăși, se “simte” un adaos de performanță dacă cumperi un SSD.
- RAM overclock-at? Nu îmi asum să spun că nu are niciun risc, dar am auzit lucruri bune despre această decizie. Am avut RAM overclock-at și nu am avut vreodată probleme.
În fine, de ce am o relație de tip love & hate cu produsul?
- Love – Îmi place că sistemul se “mișcă” rapid. Lucrurile merg rapid și bine. Dacă ar fi să cumpăr încă o dată, aș cumpăra, din nou, 8 GB de RAM.
- Hate – Prețul e singurul inconvenient. Prețurile nu sunt halucinante, dar, evident, e mai ieftin să cumperi un modul de 4 GB decât un modul de 8 GB. Eu aș face, totuși, achiziția.
Așadar,
Pentru cine detine inca sisteme (fie desktop , fie notebook) dotate cu HDD, primordiala ar fi schimbarea acestei componente cu un SSD. Intre un sistem cu HDD si 8 GB RAM vs un sistem cu SSD si 2 GB de RAM, ultima varianta este de preferat. Este important RAM-ul, dar HDD-ul era ultima componenta mecanica (exceptand cooler-ele) dintr-un sistem si care incetinea toate procesele. Degeaba ai RAM la 2000, degeaba ai procesor super rapid daca toate aceste componente “asteapta” scrierea / citirea de pe HDD.
Salut Răzvan, cu 150 de lei cumperi 8 GB de RAM. SSDurile încep de pe la 300 de lei.
http://www.evomag.ro/COMPONENTE-PC-Memorii/Filtru/PretMin:111.83,PretMax:265.83,Ordonare:CeleMaiVanduteProduse,
Nu contează viteza RAM-ului, dar nici SSD-ul nu crește neapărat foarte foarte mult performanța.
Depinde ce faci cu cei 2 GB. Dacă îți sunt suficienți, da, atunci e de preferat să iei SSD. Dacă însă constant ai nevoie de mai mult RAM, și se folosește disk cache-ul intens, poate ar fi mai indicat un RAM.
Mulțumesc de mesaj.