Dacă mi-aș deschide un restaurant, la modul concret, aș avea nevoie de un echipament dedicat, cum e cel de la GGMGastro.
Fie el echipament pentru o pizzerie sau produse din cele mai diverse cum sunt cele de răcire, cu siguranță aș avea nevoie de echipament.
Care să fie el?
Fac mai jos o excursie în lumea imaginară a deschiderii unui restaurant, și caut soluții – de ce aș avea nevoie pentru un restaurant?
Ce restaurant mi-aș deschide? Am citit într-o carte de Jules Verne, dacă nu mă înșel, despre un puști care voia să își deschidă o afacere, și vorbea cu un alt puști despre ce tip de business să deschidă. Și unul din cei doi a zis că și-ar deschide o cofetărie, pentru că, orice ar fi, chiar dacă unele produse nu s-ar vinde, la finalul zilei el s-ar bucura de produse și ar mânca prăjituri pe săturate.
În aceeași idee, aș deschide probabil un restaurant indian. E o mâncare favorită de-a mea. Am stat un an și ceva în Londra, era mâncarea mea favorită de pe acolo. Sigur, apreciez și alte mâncăruri, dar din cele internaționale mâncarea indiană e printre favoritele mele.
Am chiar un clip pe YouTube despre cum e Crăciunul în Londra, și mâncarea indiană.
Mă inspiră și filmul “The Hundred-Foot Journey” (2014), pe o temă similară, cum să îți deschizi un restaurant indian.
Așadar, care ar fi lucrurile concrete de care aș avea nevoie?
- Totul începe de la un mobilier pentru bucătărie. În jurul lui se construiește întreaga bucătărie. Da, dacă mergi pe străzile din India probabil vei găsi oameni care gătesc chiar pe stradă. Dar dacă vrei o afacere în care igiena și condițiile potrivite de gătit sunt la casa lor, e nevoie de mobilier de bucătărie potrivit.
- În continuare sunt niște articole de gătit. Mâncarea indiană are niște particularități, de la mirodeniile folosite, la sosuri speciale, și combinații atipice de mâncare. Dar, la finalul zilei, sunt numeroase aparate obișnuite care se potrivesc pentru a găti.
- Cuțite de bucătărie – ei, la o bucătărie care se bazează foarte mult pe legume (deși puiul e și el la loc de cinste), abilitatea de a tăia legumele potrivit, de a te asigura că totul merge bine, poate fi de un real folos. E nevoie de cuțite de calitate, și inclusiv de accesorii ca aparate de ascuțit cuțite sau magneți pentru cuțite.
- Cuptoare și aparate de răcire – la ce altceva te-ai aștepta de la o bucătărie bazată pe mâncarea indiană? E nevoie atât de un spirit artistic, ca mâncarea să fie bună, intuiție, experiență, dar și de lucruri de precizie precum stabilirea unei durate și a unei temperaturi de gătit. Desigur, sunt necesare și soluțiile de răcire, pentru carne și poate pentru unele legume.
- În fine, tacâmuri. Pentru a aduce totul la standardele unui restaurant modern, igienic și de calitate. Da, poate pe străzile Indiei (am aflat unele lucruri despre ele din Slumdog Millionaire (2008) – Oscaruri pentru cel mai bun film și regizor în 2009) mănânci uneori și în condiții mai puțin igienice.
În afară de lucrurile de mai sus, aș avea nevoie de două alte lucruri, importante și ele:
- Să îmi placă ce fac, să am pasiune pentru gătit, pentru a face oamenii fericiți, pentru a livra un produs de mare calitate și a aduce bucurie celor care consumă produsele mele.
- Să am o echipă bună, pe toate planurile, de la bucătari la contabil.
La un restaurant contează multe lucruri ca totul să iasă bine, de la cum e poziționat la cum fac grafica meniului, de la muzica ambientală la cât de mulțumiți sunt oamenii care mă vizitează și, eventual, revin și/sau mă recomandă altora.
La un moment dat, după un timp mai scurt sau mai lung, intervine rutina. Gătești aceleași lucruri, știi clienții, ei te știu pe tine, știi la ce să te aștepți, în anumite limite îți poți imagina destul de clar dacă restaurantul va fi liber sau aglomerat joi la prânz sau sâmbătă seara. E important, în acele momente, să poți găsi inspirația și plăcerea de a merge mai departe, de a găsi lucruri care să te bucure și să îți dea energie.
Ca primă regulă în restaurant aș stabili ca prietenii să nu mănânce gratuit. Nu le-aș cere să mă finanțeze, nu aș apela la ei pentru împrumut, dar nici nu aș dori ca în prima lună jumătate din clienții restaurantului să vină să mănânce gratuit, nu e cel mai bun început al unei afaceri.
Ca zonă, aș căuta ceva cu vad, chiar aș lua în considerare să caut un restaurant căruia îi merge bine și să îl transform în restaurant indian. Sau aș căuta o zonă cu mare vad pentru restaurante, cum e Centrul Vechi, sau anumite zone de pe Calea Victoriei, și aș pune restaurantul acolo. Ulterior, aș putea încerca ceva mai riscant, și să descopăr dacă o zonă are sau nu vad cu al doilea restaurant, dar pentru primul aș căuta să merg la sigur cu vadul, e un lucru important.
Probabil aș evita un mall, nu mi se pare că un restaurant indian autentic (chiar deschis de un român) se potrivește cu atmosfera unui mall.
Aș căuta ca un procent cât mai mare din personal să fie indian, dar să vorbească limba română. E cu totul altceva când te adresezi unei persoane, și știe să îți spună totul despre mâncare, istorie, știe să facă anumite conexiuni, dacă întrebi ceva despre India știe să îți răspundă, și tot așa.
Aș face tot posibilul să am același personal pe termen cât mai lung, să nu plece oamenii, asta însemnând salarii motivante, dar și un mediu de lucru plăcut, în care să te simți în siguranță și apreciat, să ai colegi cu care să te simți bine și superiori care să te respecte și să te trateze frumos.
Aș căuta să aduc bucurie clienților mei prin oferirea de mici surprize. Dacă intri și comanzi niște feluri de mâncare, să primești mici atenții, un desert autentic, dacă ceri doar apă plată să poți inclusiv să ai apă de la chiuvetă, dacă asta îți dorești, și să nu te coste, timpul până la care ți se aduce meniul să fie scurt, dacă ai o dorință să ți se îndeplinească, în măsura așteptărilor.
Ca marketing online, ar fi nevoie de un site, social media, SEO, newsletter și reclame plătite pe Google/Facebook.
Legat de meniu, aș face un site foarte simplu de tastat de pe mobil, câteva litere, și meniul într-o pagină gen site.ro/m. Fără aplicații de instalat, fără QR codes. Site ușor de tastat și meniu în pagina /m.
Notă: De menționat că GGM Gastro este o companie recent apărută pe piața din România. Ea oferă numeroase echipamente pentru restaurante, articole de gătit, mobilier, vitrine frigorifice, ustensile și multe alte produse de care are nevoie un restaurant pentru a funcționa cât mai bine. E bine de știut că produsele pot fi achiziționate online, fără a fi nevoie să te deplasezi, astfel vor fi la dispoziția restaurantelor într-un timp cât mai scurt.