Citat care îmi place mult: "Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui" (Cuviosul Siluan Athonitul)

Am citit recent:

Cartea are unele greșeli. Dacă te uiți la nivel logic, nu e perfectă. Sunt, acolo, lucruri de contrazis. Periodic, îți vine să spui: „Hmm, nu sunt de acord cu acest aspect”.

Pe de altă parte, eu consider că pentru a citi corect cartea e necesar să o parcurgi într-o altă cheie decât cea rațională. În opinia mea, cartea trebuie interpretată din perspectiva – e o carte de suflet. Să mă explic.

Luăm citatul:

  • „Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui”

Pragmatic, e un citat care începe cu un îndemn greșit. De ce ți-ai ține mintea în iad? De ce ți-ai dori răul?

Dacă vezi însă în ansamblul lui citatul, poți veni cu o nouă perspectivă – „cu toate că ești în iad (și ce e, în unele chei, viața, dacă nu un iad?), dar, cu toate acestea, nu îți pierde speranța”. E bine dincolo de iad.

Paradoxul mi se pare lipsa oricărei lupte de a ieși din iad. „Ești în iad? Foarte bine! Stai în continuare acolo” pare să spună autorul. Soluția cuprinde însă mai mult de atât și îți dă soluția – să nu îți pierzi speranța.

Interpretarea e în sens spiritual:

  • Pe plan pragmatic, să stai într-un iad, de orice formă ar fi el, e neplăcut și de nedorit.
  • Pe plan spiritual, iadul în care te afli e irelevant, contează speranța ultimă – să nu deznădăjduiești că „dincolo” va fi mai bine. Să nu îți pierzi speranța asta.

Citatul e, cumva, esența cărții. Și în carte sunt frecvent lucruri care au mai puțin sens dacă le analizezi pur rațional. Văzute însă în sens spirituale, ițele se descâlcesc.

Cartea mi-a plăcut foarte mult, în această cheie – a spiritualității. Probabil sunt și alte cărți foarte spirituale pe lumea asta. Mie însă aceasta mi-a plăcut mult. Cumva similari sunt Psalmii.

O parte foarte interesantă – dacă vezi vreun film al lui Andrei TARKOVSKI, îți e greu să îl povestești, filmul e despre altceva decât un fir logic și un scenariu închegat. E despre emoțiile pe care le ai când vezi filmul. Similar, în carte sunt tot felul de emoții care îți vin, lucruri care au tendința, uneori, să nu țină de coerență. Poți citi cartea de mai multe ori, pentru că nu e despre ceva anume, e despre sentimente și gânduri.

Am de gând să păstrez cartea și să o recitesc ulterior, periodic (unde periodic = după ani de zile, poate mai des).

Alte articole pe tema asta:

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).