Intrebarea mea e simpla: cum sa te descurci sa fii sanatos, chiar daca nu cunsti la perfectie aditivii alimentari si colorantii introdusi in alimente, existenti pe piata de consum? Dau exemplul personal. :)
Asadar, problema e simpla: te duci in supermarket, ai un raft de produse, cum alegi produsele care au aditivii alimentari?
Primul lucru pe care il fac eu este sa ma intreb – sunt in locul potrivit? Si raspunsul in general e Nu.
Daca sunt in fata raionului de dulciuri, a raionului de conserve, a raionului de ketchup, a raionului cu mustar, am gresit raionul.
Primul lucru pe care l-as putea face ar fi sa ies din magazin de tot si sa ma duc in piata (da, chestia aia clasica cu tarabe si oameni in varsta care incearca sa te momeasca cu vocea, nu cu pretul).
Iar daca as ramane in magazin, m-as indrepta spre sectorul de fructe, sau spre cel de peste, sau spre cel de mancare congelata.
Care sunt principiile dupa care iau o decizie de cumparare a unor alimente?
1. E bine sa stii E-urile, sugestiile de coloranti si daca sa mananci un anume aliment sau nu; In acelasi timp, evita sa iti bati prea mult capul cu asta; Regulile E-urilor sunt foarte multe, E-urile sunt ele insele multe si, in plus, pe un aliment ti se spune doar ca contine un anumit colorant, nu si cantitatea;
2. Ca regula de baza, ia alimente cat mai putin prelucrate: un fruct e posibil sa aiba chimicale, sa fi fost copt la cuptoare, sa fi fost tratat cu pesticide si sa fie mancare modificata genetic, dar in acelasi timp, e foarte probabil sa nu aiba E-uri introduse artificial; Fructe, legume – sanse mari sa fie fara E-uri;
3. In al doilea rand, ma uit de unde cumpar un aliment; O salata din piata e posibil sa nu fi ajuns decat pe mana unor tarani, sau e posibil sa fie tratata la fel de puternic cu pesticide ca o salata din supermarket; Dar daca in piata am o posibilitate (tratata sau nu), in hipermarket am, de obicei, o certitudine (sigur a fost tratata);
4. Apoi ma gandesc cat de mult a fost prelucrat un aliment; O salata, fie ea din piata sau supermaket, a fost prelucrata pana la un punct; Dar daca imi gatesc singur salata, ii adaug lucruri asupra carora am control; Daca o cumpar de la un fast-food i se vor adauga lucruri (de la ketchup, maioneza pana la, da!, se poate, zahar) asupra carora nu am control; Recomand controlul maxim – mananca doar mancare gatita de tine sau de cineva apropiat tie;
5. Evit sa mananc mancare pe care strabunica mea nu ar recunoaste-o ca mancare; Asta include legume, fructe, mancare gatita, carnuri (aleg pestele si puiul); Sigur, mai calc pe langa si mananc si cereale (care pe vremea bunicii se consumau sub forma de paine, desi e posibil ca cerelalele integrale de azi, pe care eu le consum sa fie totusi si ele sanatoase), si mananc si ciocolata neagra (care pe vremea strabunicii ar fi doar o prajitura numita negresa); Dar, in general, mancarea pe care o mananc eu putea fi mancata si acum un secol (inclusiv mamaliga, uimitor de sanatoasa);
6. Cu cat o mancare e mai rafianta, cu atat creste riscul ca acea mancare sa contina aditivi, E-uri si alte asemenea; Rosii cu castraveti si ardei ca salata? Da, suna bine; Ii gatesti intr-o mancare? Hmm, e Ok si asta; Ii mananci sub forma de mancare conservata? Mai putin bine; Si lista continua.
__________
Tragem linia: cu principii de acest gen va puteti pazi de E-uri si fara sa le cunoasteti in detaliu. Desi nu v-ar strica documentare in acest sens.