Ce device să îți cumperi pentru a naviga pe Internet 10 ore pe săptămână?

Am un amic care vrea să cumpere un device pentru a naviga pe Internet aproximativ 5-20 de ore pe săptămână, undeva în marja asta.

Aparent, toate drumurile duc fie la . Dacă mai cauți un pic, găsești netbook-uri » (un exponent al cărora sunt Chromebook-urile »).

Vă provoc un pic în articolul ăsta, și vă zic că, deși niciuna din lucrurile de mai sus nu e o alegere neapărat greșită, ai opțiuni mai bune (OK, și răspund și amicului meu, fie!, m-ați prins).

Eris Stassi - Internet, 5 minutes, $1.00, https://flic.kr/p/4L9d99
Eris Stassi – Internet, 5 minutes, $1.00, https://flic.kr/p/4L9d99

Din experiența mea, cele mai bune decizii le iei când ai cu tine mici obsesii și le urmezi până la capăt. Când alegi o casă, poți să iei 100 de criterii, sau poți să ai unul două mari. Când alegi o mașină, poți să te uiți la chichițe, sau poți să alegi unul două lucruri.

Sunt și un banc pe tema deciziei complicate vs. decizie simplă:

#1:
Era odată un barbat care avea trei iubite, dar nu știa cu care să se insoare. Deci a decis să-i dea fiecareia câte 5.000 de dolari, ca să vadă cum îi cheltuie fiecare.

Prima iese în oras și se machiază de toți banii. Își ia haine noi, își schimbă coafura, își face manichiura, pedichiura, tot tacâmul și-i zice bărbatului: “Am cheltuit banii ca să fiu frumoasă pentru tine pentru că te iubesc așa de mult.”

A doua a ieșit în oras și a cumpărat crose noi de golf, un CD player, un televizor și o combina și i le-a dat bărbatului. I-a zis: “Am cumpărat aceste cadouri pentru tine cu banii pentru ca te iubesc asa de mult.”

Cea de-a treia ia cei 5.000 de dolari și-i investește în acțiuni, își dublează suma, returnează cei 5.000 de dolari bărbatului și reinvestește restul. Ea i-a zis: “Investesc restul banilor pentru viitorul nostru, pentru că te iubesc atât de mult.”

S-a gândit el mult și tare despre cum au cheltuit femeile banii și a decis sa se însoare cu cea cu sânii cei mai mari.

___________________________________
#2:

O femeie decide să viziteze un magazin special pentru a găsi un bărbat care să îi ţină companie.

La etajul 1, pe uşă este urmatorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă!

Femeia decide să meargă la etajul următor. La etajul al doilea pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă şi iubesc copiii!

Femeia se hotărăşte să urce la etajul următor. La etajul al treilea pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă, iubesc copiii şi sunt extrem de frumoşi!

“Wow”, îşi spune femeia, însă hotărăşte să meargă la etajul următor.

La etajul al patrulea, pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă, iubesc copiii, sunt frumoşi de înnebuneşti şi ajută şi la treburile din casă!

Incredibil! exclamă femeia. Cu greu pot rezista! Însă decide să meargă la etajul următor. La etajul cinci, pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă, iubesc copiii, sunt frumoşi de înnebuneşti, ajută la treburile din casă şi sunt extrem de romantici!

Femeia este tentată să rămână şi să aleagă un bărbat, însă până la urmă decide să urce la ultimul nivel. La etajul şase se afla următorul afiş:

Eşti vizitatoarea cu nr. 31.456.012 a acestui etaj. Aici nu sunt bărbaţi. Acest etaj există numai pentru a demonstra că este imposibil să satisfaci o femeie…

Mulţumim pentru că aţi ales să vizitaţi magazinul nostru!

Vis-a-vis de acest magazin, s-a deschis unul asemănător de unde bărbaţii işi pot gasi companie.

La primul etaj sunt femei care sunt înnebunite după sex.

La etajul doi sunt femei care sunt înnebunite după sex şi nu te bat la cap.

Etajele de la 3 la 6 nu au fost niciodată vizitate de bărbaţi!

Dacă vi se pare tratarea subiectului prea puerilă, vedeți un mesaj practic și pragmatic, cu argumente, despre deciziile complicate vs. deciziile simple: De ce oamenii inteligenti esueaza si prostii reusesc in viata – Andrei Chira.

Revenim, după lecturile introductive, la subiect.

În opinia mea, când cauți un device conectat la Internet, e bine să te uiți după următoarele trei mari criterii:

  • Să se miște rapid.
  • Să ai lucrul ergonomic, pe următoarele planuri:
    • Între ecran cu touchscreen și varianta tastatură + mouse, alege tastatură + mouse.
    • Între ecran cu touchscreen prost și ecran cu touchscreen bun nu fă niciodată un compromis și alege mereu touchscreen-ul de calitate (contează enorm dacă cumperi o tabletă proastă sau una de calitate).
  • Să fie mobil, să îl poți lua cu tine cât mai mult.
  • (desigur, toate astea fără să coste o mână și un picior, asta e implicit)

Când cineva se uită la lista de mai sus, înțelege că trebuie să aleagă cu niște compromisuri.

Să începem întâi cu produsele de la începutul articolului:

:

  • Dacă iei un produs ieftin (asta e o tentație), undeva în marja 300-800 lei:
    • E foarte probabil că acel produs nu are port Bluetooth, deci nu vei putea conecta tastatură externă (pentru mine, e un factor major).
    • Touchscreen-ul este de slabă calitate, vei suferi dacă folosești produsul mai intens, pentru că vrei să scrii ceva și vei scrie cu greșeli, vei apăsa și tableta nu va prelua mesajul, vei încerca să faci drag & drop sau să desenezi ceva pe tabletă, și nu îți va ieși asta prea bine.
    • Site-urile de Internet îți vor merge greoi, pentru că o tabletă slabă are o configurație slabă.
  • Dacă iei un produs mai scump (1200-1800 de lei):
    • Foarte probabil ai și bluetooth (poți pune tastatură externă), se va mișca bine cu 4-10 taburi, touchscreenul va fi cel puțin decent, dacă nu chiar foarte bun.
    • Problema nu e însă foarte vizibilă, că te pierzi în detalii și nu vezi pădurea de copaci: problema principală la o tabletă, chiar scumpă, e că nu e suficient de mobilă (ca un smartphone) și nu e suficient de performantă/ergonomică (ca un laptop), în așa fel încât ai ce e mai rău din ambele lumi – nu e nici mobilă, și nici ergonomică.

netbook-uri » :

  • Sunt aproape perfecte, au o singură problemă: au tendința să se miște așa de încet, că vei plânge și vei suferi mult când vei deschide un site și se va toooot încărca, și se va toooot încărca. Și apeși pe un buton și merge, și gândește. Și dacă vrei să urci un fișier pe Internet, te va măcina.
  • Ramura netbook-urilor numite Chromebook-urile » se diferențiază de netbook-uri prin faptul că nu au hard-disk (nu poți salva fișiere, nu ai sistem de operare de instalat), și totul e online. Din păcate, chiar dacă în locul în care folosești produsul ai constant Internet, viteza Chromebook-urilor e prea slabă pentru a justifica achiziția.

Care e soluția? Vă dau două, opuse, tăioase până la sânge, și care pe mine mă ajută:

  • :
    • Avantajul cel mai mare, criteriul de bază e că poți să îl iei permanent cu tine. E un criteriu major, poți lua produsul oriunde mergi.
    • Este suficient de performant cât să poți naviga pe Internet cu plăcere, la o adică și consuma multimeda (adică să te uiți la filme), cu un oarecare efort și neplăcere. Eu conectez din când în când o tastatură pe Bluetooth și tastez câte un text.
    • Avantaje auxiliare – fotografii și muzică pe drum. Chiar și filme, dacă ai văz bun.
    • Succesul smartphone-ului vine și din faptul că nu își propune să facă mai multe lucruri deodată – deschizi 3-4 taburi și cam aia e. Nu navighezi pe 8 taburi în același timp, și nu deschizi zeci de aplicații deodată. Încet-încetișor. Avantajul lui nu e multitaskinul, ci viteza cu care face unul-două taskuri.
  • Laptopurile dotate măcar cu procesor i3 », deși aș recomanda să aibă i5 »:
    • Aici renunți complet la mobilitate. Recomand să îi atașați și tastatură (am argumentat aici ») și, desigur, mouse.
    • Ce câștigi însă e performanță, ergonomie, viteză. Poți lucra foarte performant și ergonomic, câștigi timp, ai ecran mare.

Dau, pe final, niște scenarii variate:

  • Dacă cumperi o jucărie pentru copil, este binevenită (pe eMAG e chiar un filtru implicit 300-500 lei la preț tablete, așadar cam asta e suma).
  • Dacă stai doar în locații care au Internet wireless, sau poți instala ușor Internet wireless, și ești 100% sigur că nu ai nevoie nici de USB, nici de programe de calculator, ci ai nevoie strict, dar strict Internet, poți lua în considerare un Chromebook ». Este mai ieftin, dar “merge”. E o soluție de compromis.
  • Dacă vrei să te uiți mult la filme, iar pe site-uri doar să citești, ia în considerare o .
  • Dacă călătorești mult în picioare, în locuri înghesuite, și ai vedere bună (nu te deranjează să te uiți la un ecran mai mic), vrei să asculți muzică și să faci poze pe teren, ia în considerare un .
  • Dacă vrei să scrii mult (tastatură?), dacă ai nevoie de precizie cursor (mouse?), dacă deschizi multe tab-uri pe Internet, și în același timp comunici cu alții, ia în considerare un laptop măcar cu procesor i3 », deși aș recomanda să aibă i5 ».

În opinia mea, faptul că vânzările tabletelor sunt în scădere », că netbookurile nu au o piață (și viață) prea fericite » (dar Chromebook-urile o duc bine în zonele în care Internetul wireless e în floare ») au o explicație – niciunul din aceste device-uri nu e nici atât de mobil ca un smartphone și atât de performant ca un laptop.

Am o tabletă Lenovo », am avut anterior un iPad » (o scurtă perioadă de timp). Am lucrat (inclusiv deținut) și tablete foarte slabe (la vremea respectivă). Am lucrat, în diferite ocazii, și suferind enorm în acele perioade, cu netbook-uri de diverse performanțe. Tableta, deși mare, și deși cât de cât performantă, stă uitată foarte mult timp. Netbook-urile le-am ocolit pe cât am putut.

Mai e o concluzie și cu asta închei, promit:

In fata directorului unui mare magazin universal din Sydney se prezinta un tanar care cere o slujba ca vanzator. Intrebat fiind de referinte, acesta spune ca a fost comis-voiajor timp de mai multi ani, motiv pentru care este angajat in proba de lucru si i se spune sa se prezinte la servici a doua zi la ora 8.00. La sfarsitul zilei, directorul il cheama in biroul sau, ca sa se intereseze cum a fost prima lui zi:
– Cate vanzari ai avut azi ?
– Una singura, domnule director.
– Cum ?! Doar una !? Cel mai slab angajat al meu face 20 de vanzari in ziua lui proasta ! In ce valoare a fost vanzarea ?
– 457.000 dolari, domnule director.
– ?!? Nu cunosc nici macar o marfa din magazinul asta care sa valoreze atat ! Ce anume i-ai vandut ?
– Pai, intai i-am vandut un carlig mic de pescuit, apoi un carlig mediu de pescuit, apoi un carlig mare, pentru pescuit oceanic. Dar nu avea undita suficient de mare pentru a pescui in ocean, asa ca i-am vandut o undita profesionala, cu o mulineta pe masura. Apoi a descoperit ca nu va putea pescui in ocean daca nu are o barca, asa ca i-am oferit barca cu motor model YWR 518. Insa nu putea sa tracteze barca folosind vechea lui Mazda, asa ca l-am convins sa-si cumpere de la noi ultimul model de Land Rover aparut pe piata.
– Aaa… Adica tu vrei sa-mi spui ca a intrat in magazin un om ca sa cumpere un carlig de pescuit si tu i-ai vandut o barca si o masina ?
– De fapt, a venit sa cumpere absorbante intime pentru nevasta-sa, iar eu l-am intrebat: -“Daca tot nu aveti nimic de facut in week-end, de ce nu mergeti la pescuit ?-

Amicul meu voia inițial să dea o sumă mică, pentru o tabletă slabă. Vine la mine și îl dezumflu total, probabil, când îi zic de bugetele sugerate. Eu văd asta ca o investiție pe durată de măcar 2 ani. Aș lua în considerare, pentru smartphone sau laptop, să cumpăr garanție suplimentară ».

PS: Articolul are linkuri afiliate, le pun mai mult pentru emoțiile pe care le am când fac asta decât pentru marile bogății pe care le-am acumulat din afiliere (în medie, sub 100 de lei venit pe lună din afiliere; dar emoția, cu emoția ce facem?).

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).