Când întrebi oamenii – cum să îmi îmbunătățesc performanța la PC, mulți se vor lega de monitor. Unii de viteza calculatorului și procesor. Alții de eficiența proprie (scurtături de tastare, utilitare).
Vin, însă, în articolul de față, cu ceva nou – cu viteza de tastare.
Sunt multe lucruri care țin de ergonomie – ce scaun ai, la ce birou lucrezi, ce mouse ai (fie el ieftin sau scump), ce boxe ai. Ideea e că oamenii au tendința să ia partea cea mai evidentă – monitorul / văzul, și să pună un preț pe ea. “Hmm, cam 400 de lei un monitor de 23 inch? OK, în cazul ăsta pe niște boxe nu dau mai mult de 100 de lei”. Și merg cu argumente din aproape în aproape, până ajungi la un mouse bun de 25 de lei, o tastatură de 20 de lei, un scaun de 100 de lei și alte asemenea.
Personal, am investit mult să am echipamente de calitate. Monitor de 27″, tastatură ergonomică, un mouse performant, sistem audio de top și alte asemenea. Dacă faci suma, ți se face rău. Dacă compari însă cu:
- Nu merg la concerte.
- Nu merg la cinema.
- Stau la PC, în medie, vreo 50 de ore pe săptămână.
- La PC fac următoarele – job, distracție, muzică, filme, dezvoltare personală.
, înțelegi că costurile se amortizează, fie și parțial.
Eu iau costul unei tastaturi de 200 de lei, îl împart la durata medie de viață de 3 ani și îmi dă că plătesc vreo 5 lei pe lună să am o tastatură de top. Un monitor de 27″ mă costă, față de unul de 23″, vreo 20 de lei pe lună (amortizare în 4 ani). Nu sunt costuri mici, dar pe termen lung, consider că decizia e bună. Evaluarea mea e – “prefer să dau 40 de lei pe lună să văd două filme la cinema, sau prefer să investesc 20 de lei pe lună într-un monitor, și încă o sumă în același ordin de mărime, într-un sistem audio?”. Explic la sfârșitul articolului cum justific eu o tastatură care costă vreo 220 de lei acum (a costat vreo 140 de lei când am luat-o, la promoție), comparativ cu una care costă 20 de lei.
Revenim la tastare – chestia e să gândești pe termen lung. Am avut un calculator extrem de slab și neperformant în 1992, acum vreo 22 de ani. După vreo 5 ani, am avut primul PC adevărat. După încă 2-3 ani, am aflat de tastarea blind (în orb), să poți tasta fără să privești tastatura. Chestia e că deja tastam rapid, cu două degete. Eram deja bun la a tasta cu două degete. Când m-am apucat să tastez orbește, tastam infect. Abia puteam scrie. Am luat un program de pe Internet, program de la care am aflat că tastele F și J de pe tastatura cu litere (și tasta 5 de pe NumPad) au o mică proeminență, care te ajută să le identifici fără să privești tastatura, și acele taste, F și J, ar trebui să fie punctul de pornire pentru ambele mâini.
După ceva timp de folosit programul, m-am lămurit că există un fel de hartă a degetelor, cum e cea de mai jos:
Dacă la început exersam doar când aveam timp liber să exersez tastarea în orb, ulterior m-am apucat să tastez așa și când exista presiunea timpului și a lucrului bine realizat. Nu era plăcut deloc, era un stres asupra mea să tastez bine, nu aveam chef să învăț.
Dar, după 6 luni de tastat mai încet decât nivelul anterior, am început să tastez la fel de repede ca înainte. Încă o lună, și deja mă jucam.
Ulterior, mi-a fost simplu să învăț tastaturi cu mici adaptări (Y în loc de Z, diacritice plasate care pe unde, tastaturi de laptop la care butoanele erau poziționate diferit, tastaturi de MAC ș.a.m.d.).
Câteva concluzii?
- Când faceți o analiză de tipul “merită să cumpăr o tastatură ergonomică de 200/300 de lei, când pot lua o tastatură standard cu 20 de lei?”, evaluați la o durată medie de folosire de 3 ani, și comparați nu dacă tastatura de 300 de lei e realmente de 15 ori mai puternică și performantă decât tastatura de 20 de lei. Când comparați o tastatură de 300 de lei cu una de 20 de lei, o să cumpărați întotdeauna tastatura de 20 de lei. Comparați în schimb, dacă sunteți dispuși să plătiți vreo 8 lei pe lună ca să tastați cu 5% mai rapid. Asta e evaluarea. Munciți suficient de performant, încât să se justifice să investiți 8 lei în fiecare lună? Dacă tastați cu 5% mai bine / eficient / fericit, sunteți dispuși să plătiți 8 lei lunar pentru acest confort și performanță? Puteți obține lucru eficient și de la un scaun care costă 50 de lei și de la unul care costă 500. Întrebarea e cât sunteți dispuși să plătiți în fiecare lună pentru un obiect pe care vă petreceți vreo 100-150 de ore în fiecare lună și care are o durată de viață de vreo 2-5 ani. Da, o tastatură de 20 de lei vă costă sub 1 leu pe lună, pe când o tastatură de 300 de lei vă costă 8 lei pe lună. E vorba însă de creșterea de performanță lunară – justifică cei 7 lei în plus sau nu?
- O să vă fie greu să vă învățați să tastați rapid. Am făcut asta o singură dată, când aveam vreo 17 ani. Nu am mari și multe sfaturi în urma acestui proces, altul decât – “probabil investiția în timp și efort e justificată, pe termen lung”. E același algoritm de gândire ca la o tastatură scumpă – “vă ajută suficient pe termen lung, încât să merite să pierdeți pe termen scurt, cu efort și chin, niște lucruri?” Despre asta e vorba.
- De ce aveți nevoie ca să începeți? Harta mea de mai sus poate fi suficientă, doar uitându-vă la ea, ar trebui să știți ce să faceți. Dacă vreți un proces mai bun de învățare, vedeți – Learn to Type | Keyboarding | Free Typing Tutor and Typing Lessons.
- Dacă preferați să scrieți cu diacritice (motiv să faceți asta) – În Windows Vista / 7 / 8, e bine să activați tastatura Windows Romanian standard. Detalii.
- Ca să revin la ideea de la începutul articolului – sigur, probabil veți avea o creștere de performanță dacă veți investi în RAM și SSD. Dar sunt și lucruri, cum e tastarea rapidă, care trebuie gândite pe termen lung. Nu aveți un cost imediat, dar aveți beneficii cumulative pe termen lung.
- Comparațiile le puteți face și cu alternative – “Fac economie la scaun, și investesc în 6 sesiuni de masaj a câte 50 de lei fiecare”. “Fac economie la mouse, și costurile în dureri + vizite medicale sunt mai mari”. “Îmi e lene să tastez rapid, pierd bani pe termen lung”.
P.S.: În urma articolului ăstuia, atât de axat pe termen lung, mă văd nevoit să scriu un articol axat pe cel mai scurt termen scurt posibil (scurt): înghețatăăăăă.
Iata niste lucruri la care nu m-as fi gandit. Merita studiat!
Mulțumesc, Cătălin!