Despre Google Chrome – browserul meu favorit

chrome-6-google-chrome-logoEram la un moment dat la Ciprian Gavriliu care mi-a spus că Google Chrome e cel mai tare browser, mult mai bun decât orice altceva și că el folosește doar acel browser. Era undeva la vreo 3-6 luni de la lansarea pe piață a lui. Auzisem de browser, îl știam de la lansare, îi știam funcționalitățile. Îl aveam și în PC, mă jucasem cu el, dar nu mă atrăsese suficient de mult încât să devină addictive. Dar am păstrat în memoria mea îndemnul lui Ciprian de a folosi browser-ul. Așa că, curând după aceea am început să folosesc browser-ul mai mult. A fost, dacă vreți, o trecere precum cea de la Yahoo! la Gmail – te bucuri că a apărut pe piață, nu te sperie că nu ești primul pe piață care folosește programul, poți aștepta și ești răbdător să testezi programul. Dar odată intrat în focul testării, te hotărăști să pui programul în calculator, să îl folosești intens și să devii, poate, un mic fan. Așa a fost la Gmail și așa a fost și la Google Chrome.

 

Am trecut prin mai multe etape cu Google Chrome. I-am testat frățiorul – Google Chromium, care e mai puțin legat de Google, iar codul este vizibil pe Internet. M-am uitat peste mai multe extensii și plugin-uri, la un moment dat le schimbam foarte rapid, testam plugin după plugin, căutam alternative la plugin-urile FireFox.

Am început să devin să folosesc programul din ce în ce mai mult, și să pornesc FireFox doar când aveam nevoie de extensii, o parte din ele de neînlocuit și până astăzi.

Foloseam într-o vreme Opera pentru a deschide 20+ tab-uri în același timp.

Cu trecerea timpului, nevoia de FireFox a scăzut, utilitatea Operei a scăzut în amploare și am ajuns ca o enormă parte din timpul unei zile să nu fiu pe Net sau într-o aplicație anume, ci să fiu pe Chrome.

Deja, cumva a devenit irelevant ce sistem de operare folosesc. Ideea e să fiu conectat la Internet într-un browser pe care să îl consider modern, sigur, rapid. Îmi pasă mia puțin că solicită mult RAM, pentru că prețul RAM-ului face ca 8 GB să coste puțin, relativ la prețul unui PC. Pe de altă parte, orice procesor aș avea, un browser care este încet din sistemul lui, va face ca totul să se miște încet. Prefer un browser care după 30 de tab-uri deschise să dea mari rate-uri (Opera suporta într-o vreme vreo 150 de tab-uri deschise în același timp), unuia care fie eficient consumul de RAM, dar să se miște încet. Nu am nevoie de resurse puține consumate, am nevoie de cursivitate în rezolvarea problemelor mele prin browsingul pe Internet. Vreau ca lucrurile să se miște rapid, am nevoie de viteză și performanță în activitate pe Internet.

Da, recunosc am nevoie și de pluginuri.

Îmi sunt utile pluginuri ccare fac ca Facebook-ul să se comporte mai bine (Social Fixer), care mă ajută cu parolele (LastPass), care monitorizează activtatea mea pe Internet (Updater for Google Web History), care blochează reclamele (Adblock Plus), care îmi fac gestionarea linkurilor de pe Internet mai ușoară (Copy Title+URL to clipboard & goo.gl URL Shortener & Open All Selected Links), sau care rezolvă lucruri standard în alte browser-e (Recently Closed Tabs).

Îmi e util că pot sincroniza Chrome-ul cu alte PC-uri – merg undeva, dacă nu are Chrome instalat și configurat, îl pune eu și mă loghez, și datele îmi vin în noul PC, sau dacă browser-ul Chrome este deja instalat, pun Chromium sau alt build de Chrome și preiau datele din Google Chrome-ul de acasă.

Sigur, lucrurile nu sunt 100% perfecte. Nu am toate extensiile din FireFox. Nu pot deschide vreodată 100 de tab-uri, chiar dacă am 8 GB de RAM și swap file-ul activat. Uneori, se mișcă greu. Uneori, pot selecta mai greu lucruri dintr-o pagină. Îmi e dificil să modific lucruri care în FireFox sunt perfect customizabile (meniuri, toolbar-uri, aspect mai profund decât un simplu skin)..

Dar dacă revenim la cerințele mele inițiale – modern, simplu și rapid – atunci Google Chrome este browser-ul perfect.

PS, 2022.07.06: 14 Best Free Chrome Extensions for SEOs (Tried & Tested):

SEO-related Chrome extensions can help you work faster and smarter.

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

2 comentarii la „Despre Google Chrome – browserul meu favorit”

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).