Cred că cea mai bună sursă de informare pe Internet e o informație verificată. Spre exemplu, îmi plac HotNews.ro pentru că dau știri rapid, dar uneori spun lucruri greșite.
Dacă însă citesc WebMD.com (un site specializat în articole medicale, pe care eu le consider în același timp de calitate, dar și scrise într-un limbaj ușor de înțeles), mă aștept să greșească mai puțin.
Dacă citesc un blog, autorul aceluia poate greși. Dacă citesc un site de știri coordonat de o echipă, mă aștept să greșească mai puțin. Dacă citesc o carte, știu că în spatele cărții este de obicei un proces care asigură de multe ori o minimă calitate.
Cred însă că mai important decât o sursă de încredere e partea emoțională, cum “prelucrezi” intern o știre.
De văzut acest comic, e o bandă desenată lungă, dar care lămurește niște lucruri în profunzime.
Emoțiile pe care le aplicăm informațiilor sunt, în opinia mea, mai importante decât informațiile seci. Ce faci cu o informație, în mintea ta? Cum o adaptezi?
Există un concept, numit “Gândire critică” (Critical thinking), despre care poți să te informezi repede-repede dacă descarci un infografic în format PDF de aici », dar mai bine, în opinia mea, ar fi să citești despre gândirea critică.
Uite unele lucruri pe care le fac eu pentru a mă informa, nu neapărat pe Internet, dar oarecum conex (de exemplu, cărți pe Kindle, un ebook reader, cititor cărți electronice; le cumpăr online, de pe site-ul Amazon, le transfer online, le citesc pe Kindle, dar uneori și pe alte device-uri; aceste cărți sunt fizice sau online?) sau chiar off-line (cum ar fi cărțile fizice):
1. Îmi place să citesc beletristică, povești spuse de alții. Când citești o informație oficială, un raport, un studiu, primești niște fapte. Când citești o poveste, o nuvelă, un roman, sunt emoții care intră în mine, și îmi plac. Primești mult mai puțină informație, dar “intră” în tine;
2. Citesc uneori lucruri simpliste, literatură pentru cei mici; sunt mai ușor de înțeles acele povești, și mă bucură asta;
3. Citesc lucruri pe care deja le știu; recitesc cărți favorite, citesc lucruri pe teme pe care consider că le stăpânesc deja bine; de exemplu, chiar dacă știu principiile generale pentru a fi sănătos, tot citesc despre sănătate, pentru că mă ajută un reminder (memento; un proces de reamintire) prin care să mă tot întreb – oare fac asta? Da, știu, zahărul are unele efecte secundare pe care eu nu le doresc, dar oare chiar iau informația asta în serios? Dacă nu, oare m-ar ajuta să mai citesc o știre fix pe tema asta, deși deja informația brută consider că o știu deja?
4. Uneori citesc lucruri cu care nu sunt de acord; nu fac asta în mod intenționat, dar nu refuz, în general, o lectură pe o temă inconfortabilă; consider că, în principiu, mă ajută, atâta timp cât nu exagerez cu tendința asta; spre exemplu, dacă nu știu mai nimic despre produse farmaceutice, pot citi un material despre asta, dar nu zeci de cărți;
5. Citesc și lecturi mai slăbuțe, autori în care nu am neapărată încredere, texte cu greșeli de exprimare, pentru că foarte rar ajung să citesc lucruri pe care le consider nocive; inutile – poate -, nocive – nu! L; pot citi o carte slabă intelectual, dar cu 1-2 lucruri pe care să le folosesc, și o carte cu un stil foarte bun, un autor consacrat, lectură care să mă provoace, dar care să nu îmi dea idei;
6. Sunt lucruri care se schimbă în mine imediat după o lectură și altele care iau timp; sunt cărți grozave când le citesc, și cărți care îmi plac, retrospectiv, după ani de zile;
7. Un lucru foarte important e viteza cu care citești; am mai multe moduri de lectură: a. Am nevoie să scanez rapid multe surse de informații; sunt abonat prin RSS la diferite bloguri / site-uri și urmăresc mai multe domenii; citesc periodic site-uri de știri; uneori, urmăresc prin social media ce se mai întâmplă; pentru toate acestea, scanez rapid titlurile, și iau doar ce mă interesează; modul acesta îl am în general la PC; uneori și pe mobil, dar acolo îmi e mai greu să salvez informațiile, așa că prefer să scanez lucruri pe desktop, nu pe mobil; b. La modul total opus, când citesc o carte încerc să intru în profunzime; citesc destul de rapid, dar nu fac exerciții pentru a citi mai rapid, consider că mi-ar slăbi abilitatea de a înțelege lucruri; când citesc cărți (de obicei când călătoresc) încerc să mă afund în lectură.
8. Dacă găsesc lucruri care mă interesează, fac o fotografie cu telefonul mobil sau fac un screenshot al cărții pe Kindle; pentru desktop, am acest macro creat de mine »;
PS, 2022.09.26: Ce newslettere urmăresc & recomand – ediția 2022 | Cristina Chipurici:
În semn de apreciere pentru toate newsletterele interesante la care am fost (sau încă mai sunt) abonată, îți las mai jos o listă scurtă cu cele pe care le recomand.