Cum sa instalezi un Windows (incomplet) in 10 ore si sa scapi de spyware in 4 ore (complet)

Cum poti instala un Windows pas cu pas? Afla aici.

Vreau sa va povestesc asa: azi-dimineata aveam un plan foarte clar: partionat C:, unde aveam Vista, pus Windows XP SP2 cu toate software-urile. In paralel voiam sa fac draft-ul unui blog post despre cum sa configurezi programele cele mai importante din Windows. Ce-a iesit vedeti mai jos.

Prezint aici programul de la ora 16 incolo.

Astfel, de pe la 16:00 incep sa mi se deschida pop-up-uri in Internet Explorer. Oh well, “E de la Daemon Tools”, zic eu. Pun un antispyware acolo oarecare si scap.
Pun Ad-Aware, care e destul de Ok si mai rezolvase o data problema cu Daemon Tools. Whooops. Nu merge. Cand zic nu merge e o varianta prescurtata a lui:
Download Ad-Aware, register, update, restart (parca), scan la suprafata, restart, n-am scapat de spyware, scan in profunzime, restart, n-am rezolvat nimic.
Hai ca pun Spybot. Il caut in disperare pe torenti, pe site-uri de seriale. Nimic.
Caut pe net – era gratuit, de aia nu era pe torenti. :))
In fine, il pun, dau update, dau sa caute – nimic.
Ok, hai sa ii dau inca un update, ii dau sa caute chiar peste tot – nimic. La fiecare – nimic, trebuie sa intelegeti ca e un scan lung, dupa care era necesar restart.

Deja era 17:30 si situatia nu era tocmai placuta. Aveam spyware in PC si doua programe bune nu detectau nimic. Ma rog, detectasera cookies, dar e total irelevant.

Vad in Program Files un Folder numit xerxox (n-aveam nimic de la ei) cu un subfolder gol – nwwia.
Era protejat de sistem folder-ul, intru in cealalta partitie si celalalt OS de pe PC-ul meu. Sterg. Reapare folderul.
Google it – trebuie sa caut nu stiu ce dll, sa il redenumesc si incerc.
Intru iar in cealalta partitie, redenumesc dll, sterg xerox.
Reapare folderul si dll-ul. Reintru in partitia cealalta, repet operatia, se rezolva.
(intre timp da-i si citeste pe net despre xerox; iar restartatul dura ceva)

Am scapat de xerox, am scapat de dll. S-a rezolvat cu spyware? Nu, era ceva inofensiv. Ok, o luam de la zero. Intre timp, m-am uitat cu mare atentie la programele active, si am cautat pe net despre executabilele pe care nu le cunosteam, si m-am uitat si cu msconfig in programele din start. Si cu BitDefender m-am uitat, ca si el are o solutie care iti arata ce porneste in Startup.

Deja aveam o problema pe care am mai intalnit-o recent: reinstalare proaspata, antivirus activ (si la antivirus am si filtre antispyware si era actualizat, toate conditiile pentru a nu se intampla asta), scanare cu antispyware, si spyware activ. Of.

Daca pana recent as fi procedat in felul urmator: pus Adaware + Spybot, nu merge, asta e, acum era chiar grav. Am stat cam toata ziua sa pun windows-ul, si era nasol.
Mi-a venit ideea sa pun alte programe de spyware. Intru pe torenti, downloadez vreo 3 alte programe + un antivirus cu protectie foarte buna la spyware.
Pun primul program. Deja se face cam 20:00.

Daca pana la ora asta pop-urile apareau rar, deja la ora asta apareau la 3 secunde. Mi-am imaginat ca au download-at alte programe si era deja grav.
Antivirusul instalat (BitDefender) cerea (gresit, si nu am inteles de ce) confirmare cand voiau sa se conecteze programe uzuale la net – FireFox, Explorer.
Si popurile curgeau. Am blocat traficul pentru toate la care imi cerea confirmare, si am pus un nou program de spyware.
Numai titlul programului te facea sa crezi – bai asta nu e antispyware, asta e chiar spyware.
Se numea asa: SUPERAntiSpyware Professional – e nume foarte agresiv, nu inspira incredere, dar n-aveam prea multe optiuni sub Ad-aware si Spybot. Si setarile standard erau foarte agresive.
In fine, il pun, scanez, restartez. Nu mai porneau popuri. Yessss.

Deja aveam probleme cu ce timp pierdusem, dar s-a rezolvat dupa “numai” 4 ore efectiv de lucru contra spyware + o ora mai domoala asa la inceput. In timpul asta, am facut exercitii prin casa, ca nu mai puteam de cate restarturi dadeam (dadeam restart, alegeam alt windows, intram in windows, stergeam un folder, restart, intrat in windows, nu e bine, iar restart; am facut o garmada de exercitii azi):
1 + 1 s pauza + 2 + 2 s pauza + 3 + 3 s pauza + 4 + 4 s pauza + 5 + 5 s pauza + 6 + 6 s pauza + 7 + 7 s pauza flotari
(cand luam pauza stateam jos; ma tineam in maini la nivelul solului)

100 de semi-abdomene + 100
50 + 50 de genuflexiuni
50 + 50 + 26 de tractiuni la piept
20 + 10 + 10 ridicari laterale
100 + 50 + 50 de ridicari de picioare de la sol

Concluzii finale:
Pentru mine spyware-ul nu a fost o problema mare. Foloseam Opera pentru a download-a keygen si serial number si Opera e uneori prea neperformant ca sa se poata virusa. Foarte sigur la astea. Si cu antivirsul pornit si actualizat, iti zicea el cand ai un keygen care are spyware.

Am avut probleme cu spyware intr-o fundatie, cand s-a virusat un PC doar pentru ca am vizitat o pagina. Atunci am fost “huh? virus doar pentru ca vizitezi un site?” Asta era prin 2004-2005.
In 2006 am avut un spyware pe care l-am lansat din curiozitate. “Ok, ce poate sa imi faca?” Si mi-a facut destule. In cateva ore nu mai puteam porni nici un program si s-a lasat cu reinstalare.

Si am mai avut probleme recent cu Spyware pe un sistem: sistem ok, la un moment dat apare spyware. Reinstalat Windows + soft. Iar spyware.
Deja simteam ca mor. Iar trebuia reinstalat. Cand am avut spyware am pus asa: Adaware si Spybot, dar cam atat. Nu m-am gandit sa largesc gama (mai sunt cel putin alte 3 programe cat de cat mari, si foarte multe mici). Pana la urma era posibil sa se rezolve.

Si azi, cand am vazut, dupa o zi de configurat Windows + software ca am spyware mi s-a facut un pic rau. Gandeste-te ca downloadasem o multime de software, nu stiam care e bun si care nu e, habar n-aveam ce a generat problema, si m-am trezit cu o problema fara sa am idee de unde vine.

Si acum am in PC soft care nu sunt foarte convins ca nu e virusat. De fapt, e un pic invers: sunt convins ca e virusat (adica are spyware). In principiu, am actionat ca la carte: torentii cei mai populari, in general, Opera pentru keygen, antivirus ok si actualizat la zi, si site-urile pe care intram pentru Keygen erau cat de cat familiare mie (ca sa nu mai zic ca multe dintre ele nu prea merg). Si totusi a aparut spyware. Operatia a fost un succes, procedura a fost respectata bine, dar pacientul e mort. :) Ca potentiale probleme la cum am actionat: daca era un soft rar (Cocsoft stream down de exemplu) – il cautam si pe site-uri obscure, si luam si torenti cu putini useri. Antivirusul nu e tocmai un antispyware bun, adica nu exceleaza la asta, e mai mult antivirus cu functie suplimentara de spyware (dar per total nu cred ca merita sa tin memoria ocupata cu un antispyware dedicat).

Ce e de facut pentru tine?
1. Foloseste Opera pentru download-ul de pe site-uri obscure;
2. Pune antivirus actualizat la zi; mai bine decat atat, foloseste o solutie de securitate integrata (antivirus, firewall, antispyware sunt cam obligatorii pentru navigarea pe Internet, se pot adauga si altele precum antispam daca ai client de email dedicat sau parental control);
3. Daca downloadezi de pe site-uri de torenti, cauta torentii populari; e o probabilitate mai mica sa fie infectati;
4. Daca downloadezi de pe torenti citeste comment-urile userilor; gandeste-te ca daca au download-at 100 de oameni torrent-ul, si 30 dintre ei au gasit virus in torrent, unii dintre ei vor posta un comment; Apoi din cei 100 de oameni, macar unii dintre ei o sa aiba antivirus, si foarte probabil sa aiba antivirusi diferiti, adica e probabilitate mare ca cineva sa gaseasca virusul si sa lase un comment ok;
5. Pentru protectia spyware poti sa iei in considerare sa nu folosesti Internet Explorer deloc;

Ce de facut pentru mine?
1. Atentie mare cand intri pe site-uri de warez complet obscure (si in lumea asta sunt site-uri cunoscute, si site-uri mai putin cunoscute);
2. Cocsoft varianta mai veche de pe torenti e 70% bun ca si performanta pentru nevoile mele; n-are rost sa lupt pentru ceilalti 30% atat de mult cat sa risc spyware;
3. Daca 2 programe antispyware, cele mai mari de pe piata, si care domina piata nu merg, mai pune 3 programe, mai obscure;
4. Un sistem la care ai muncit 10 ore cu instalarea poate fi salvat.

Acum am si protectie antispyware. :))

Mai jos puteti vedea programul meu pe ziua respectiva:
2008.05.24
De la ora 7-8:30
Instalat Windows XP (format pentru ca avusesem vista + install XP)

De la ora 8:30 la 16:30 am facut toate astea de mai jos:
Nota: Pe mine nu ma intereseaza daca FireFox, WinAmp si Last.Fm software au nevoie de date de cum folosesc eu PC-ul. La fel Google Toolbar.
Faptul ca ei le pun standard sa trimita datele, in mod un pic fortat, ma indeamna sa le debifez. Poate voi doriti altfel.
Pentru binele umanitatii si pentru datele tuturor ar fi ok sa lasi sa trimita.
Pentru viteza ta si doar a ta, ar fi bine sa nu lasi.
Eu nu las. :D

De la System Properties
Error reporting – scos
Windows looks – Advanced
Scoate Cache-ul complet, fara memorie Cache (nu degeaba am 4 gb, chiar daca sunt vazuti doar 3.3 in Windows XP x86).

Desktop icons – pune My Computer, My Documents, Network Places
Desktop advanced  – Da-i sa iti arate underline letters
Desktop background – scos

* Instalat Winrar
* Instalat (Atentie! E posibil sa aiba spyware!) Daemon toools; scoate autostart
* Instalat Adobe reader
– setat sa nu downloadeze uploaduri;

* Instalat BitDefender
* Instalat Driver placa video
* Instalat LAN

Setari Taskbar : group similar, hide inactive, lock, classic
use personalized
show small icons
double row
Da-i sa arate quick launch

* Instalat driver imprimanta
* Instalat driver monitor

Setari Windows Explorer
Folder options
shod hdideen files
hide extensions
remember each
restore
do not cache thumb
display contents of sys fold
view status bar
Open NFO files with Notepad
Pune Details la file view si da-i Apply this view to all folders
folder set default explore
Setat AutoPlay sa nu porneasca nimic automat (destul de incet procesul, a trebuit sa iau element cu element, si tot dupa ce introduc Blank Disk de exemplu ma intreaba ce vreau sa fac).
In Control Panel: switch to classic view

* Instalat driver placa sunet

Setari search din Windows
fara animated
advanced

Setari BitDefender
no identity rule added uncheck
identity control uncheck
antispam uncheck
last backup uncheck
parental status uncheck
disk defragmenter uncheck
duplicate finder uncheck
temporary internet files uncheck
registry cleaner
scoate spam mode si de la advanced
scoate game mode si scoate scan activity si scoate bitdefender news
Firewall Advanced = Scoate Stealth Mode

Setari Internet Explorer
scoate antiphising toolbar de la Bitdefender
scoate lock the toolbars
lasa doar primele 5 butoane la toolbar
links langa toolbar
address dedesubt
homepage => blank

* Instalat Google Toolbar 5
scoate close all windows
scoate enable page rank
dupa install: scoate send usage statistics
scoate set and keep Google as the default search engine

* Instalat FireFox: cand instalezi scoate dom inspector
si Quality feedback agent
Make default browser
Recuperat setarile vechi din FireFox pentru Vista (configurarea FireFoxului si a extensiilor, descrisa in detaliu, ar depasi ca dimensiuni acest blog post; vezi cazul extensie Tab Mix Plus sau Customize Google)

* Instalat winamp
pune in path winamp 5 (adauga si numarul 5)
scoate si lasa doar Audio Playback si Output (scoate video)
scoate tray control
scoate modern skin support
scoate visualisation
scoate toate lucrurile pe care le da gratuit
asociaza doar cu extensiile astea: flac, mp3, wma, wav
playlist: doar cu pls si m3u
scoate video files
scoate winamp specific files
nu da email, debifeaza send anonymous usage statistics
da-i sa incarce titlurile melodiilor la incarcarea lor in WinAmp
Pune Enque ca doublu click
Nu verifica de versiuni noi de WinAmp

In taskbar – Sound selecteaza la Properties toate de la playback. Pune pe mute tot mai putin:
Play control, Wave/MP3 (se numesc altfel daca nu ai Creative Sound Blaster – General si Wave, cred)
Lasa si PC Speaker si Microphone (care poate sa ramana pe mute).
Intra iar la properties si scoate tot, mai putine microphone, chiar daca e pe mute

* Instalat Opera: la a doua repornire debifeaza default browser
Recupereaza wand.ini (autofill passwords) si setarile pentru quick launch
import opera bookmarks din fisier salvat
View Toolbars Personal bar + Status bar
Alege ce sa se vada in Personal bar
Download a skin and use it
Pune asta la Quick search: http://images.google.com/images?&q=%
Completeaza Wand
Scoate homepage
La search:
Adauga Google Images, prescurtat i
cu adresa asta:
http://images.google.com/images?&q=%s
Scoate Yahoo sa fie speed dail default engine
si pune Google Images
Debifeaza confirm exit
Debifeaza enable program sounds
La JavaScript scoate toate Allow-urile
Da-i new tabs always maximize, including popups
Scoate Torrents si PDF sa fie handled cu opera – da sa fie download obisnuit
La address autocomplete pune 5000
Disk cache 100 MB
Seteaza sa nu te intrebe cand inchizi multiple tabs

* Instalat Flash

* Instalat utorrent
pune-l in Program Files
fa un speed test
load fisier date

* Instalat Irfanview + plugins
BMP GIF JPG PNG
nu instala google desktop search
copiaza setari din i_view32.ini
copiaza thumbnails

* Instalat Last Fm software
lasa-l sa faca scrobbling doar in locatile pe care le vrei (poate nu vrei floppy, dvd si partitii care nu sunt ale tale)
debifeaza send crash diagnostics
debifeaza ipod
debieaza messenger
nu are optiune sa nu updateze automat, dar e foarte stresant cu chestia asta (iti inchide player-ul, dureaza, in fine, e neplacut)

* Instalat Yahoo Messenger 9 beta
Pune arhiva discutiilor din back-up-ul anterior
Contacts => Compact list
Messenger Preferences
Debifeaza Automatically start Yahoo messenger
Iarasi, debifeaza Insider (spam)
Debifeaza alert sounds
La Alert me when selecteaza pe rand toate optiunile si foloseste rapid Alt + S, sau scoate de mana toate notificarile, mai putin aceea cand te suna cineva.
Archive => Salveaza toate mesajele
Schimba textul de la web cam in ceva personalizat: Am camera web. Click acum, ca nu stau mult. ;;)
Messenger => Show / Hide => Yahoo Search bar
cauta la google dupa
intitle:remove OR intitle:disable yahoo messenger 9 beta ads OR advertising OR advertisments sau citeste aici ca sa scapi de reclame:
http://www.mydigitallife.info/2008/01/25/disable-and-remove-yahoo-messenger-9-ads/ (didn’t work in latest version) OR
http://www.sizzledcore.com/2007/11/18/trick-to-remove-ads-from-yahoo-messenger/ (a bit hard to do)
debifeaza offline messages will be deleted cand iti apare
debifeaza sa iti ceara confirmare de iesire fara sa iti ceara voie
debifeaza sa iti ceara confirmare cand dai minimize to tray

* Instalat Total Commander
Nu pune alte limbi decat en
Instaleaza in Program Files, nu in radacina

* Instalat SnapTimePro
(masoara timpul)

* Instalat Instaleaza CuteFTP 8
Scoate toate productivity Tools

* Instalat YouTube Uploader
* Instalat Google Video Uploader

* Instalat CoCSoft Stream Down 6.4.1
E trial only.

* Instalat K-lite codecs standard
Custom
Fa scurtaturi pentru media player classic
Nu asocia cu nimic (vei asocia fisierele cu bsplayer ulterior)
Creeaza un punct de recuperare a setarilor (System Restore Point)

* Instalat Bsplayer PRO 2.28.058
Scoate asocierea fisierelor
Avi MPG MPEG si WMV – singurele fisiere asociate

* Instalat Instalat Ad-Aware 2007
Doar pentru userul meu
Advanced installation

* Instalat SpyBot
protectie permanenta scoasa
auto update imediat scos

Ce am mai instalat ulterior acestei patanii?
* Instalat Picasa
Show System Tray icon at startup
Set Google as my default search engine in Internet Explorer
Only scan my documents

Am scos ulterior si folderele pe care le-a scanat, sa nu scaneze nici un document.

Am scos orice alte poze decat JPG din Picasa. (Options => File Types)

* Instalat The GodFather
* Instalat Nero 8
La instalare am ales Custom, si am ales doar Nero BurningROM si Nero DiscSpeed.
Nu l-am lasat sa aiba autoplay.
Cand scriu primul DVD bifez optiunea Verify written data.

* Instalat Ulead VideoStudio 11

* Instalat YoutubeGet
Setat sa nu deschida folderul dupa download

* Am configurat Desktopul si Quick Launchul pentru programe

* Instalat GoldWave

* Instalat Multimessenger, add-on pentru Messenger 9

That was it. :)

I am a Digital Marketing Manager for The KPI Institute. My expertise is in SEO (Search Engine Optimization) / UX (user experience) / WordPress. Co-founder of lumeaseoppc.ro (series of events on SEO & PPC) and cetd.ro (Book on branding for MDs). On a personal level, I like self-development - events, sports, healthy living, volunteering, reading, watching movies, listening to music.

32 Comments

 • dragos

  26 May 2008 - 16:42

  Sau in loc de o zi pierduta, viitorul calculator pe care il cumperi este un Mac si nu mai ai nici un fel de problema. :D

 • Olivian BREDA

  26 May 2008 - 16:52

  Da, e foarte Ok, dar sunt probleme cu compatibilitatea si cu jocurile. :)

  Adica am software limitat pe Mac si nu merg toate jocurile.

  Si mai e si scump. :P

 • Cutarescu

  13 June 2008 - 14:47

  Vezi ce inseamna sa te bagi in chestii complicate cand puteai rezolva tarasenia de la bun inceput prin scoaterea cablului de retea din calculator?

  Aproape thread-urile de pe forum-urile de specialitate fac referire la atacurile de spam / virus / troieni / etc. atunci cand se instaleaza un Windows XP. E vulnerabil, n-ai ce-i face!:P

  Totusi, la ce iti trebuiesc toate aplicatiile alea pe are le-ai instalat???

 • Olivian BREDA

  13 June 2008 - 15:13

  Mersi de comment.

  Am nevoie de toate programele alea, imi sunt utile fiecare in parte in felul lui. :)

  Nu stiam de scoaterea cablului de retea cand instalez Windows-ul, dar oricum eu pun BitDefender de la inceput. Dar nu ma ajuta prea mult la spyware, el stie mai mult de virusi.

  Azi am mai curatat PC-ul de doi spyware, amandoi cu SUPERAntiSpyware Professional. :) O fi ceva cu softul asta. :)

 • mihai

  28 June 2008 - 20:09

  Eu am probleme cu computeru . Am instalat sp2 din nou dar imi apare ecranul alnastru si imi spune c aam spioner. nu stiu ce sa fac
  Am insstalat si linux dar nu ma ajutat cu nimic
  apoi am instalat din sp2 si un bidifender total securiti 2008 cu licenta degeaba
  nu am putut rezolva problema
  Ma ajuta cineva
  nu stiu ced sa mai fac
  imi apare ecranul albastru si imi da o eroare

 • Olivian BREDA

  29 June 2008 - 05:16

  Ce ai ? Spioner?

  Incearca programul asta pe Windows:
  http://www.download.com/Spybot-Search-Destroy/3000-8022_4-10122137.html

  La Linux numa pricep. :D

 • MARIA

  1 July 2008 - 20:25

  Hello, va rog ajutati-ma sa instalez si eu torent-ul? pleaseeeeeeeeeee.10x

 • MARIA

  1 July 2008 - 20:26

  :x

 • Olivian BREDA

  1 July 2008 - 20:42

  Citeste aici despre instalare:
  http://www.crusher.ro/tutorial-instalare-si-folosire-utorrent-bitcomet

  si pune intrebari despre utorrent aici:
  http://forum.utorrent.com/viewtopic.php?pid=222876

  Sper sa te lamuresti. ;)

 • un_iq

  4 February 2009 - 03:59

  hai sa iti zic cate prog am eu instalate in pc 14-15 maxim deci retine aspectul:
  1.ACD See Photo Manager 2009
  2.AdobeReader9
  3.Advanced_WindowsCare Pro
  4.McAfee.Total.Protection.2009
  5.bsplayer100.812(de cand era tata flacau)
  6.Codecuri:FHG332,KLCODECF(321),KLCODECUP,QUICKTIMEALT,REALALT
  7.Freecorder tolbar
  8.java
  9.messenger8.1(nu il suport pe 9 si are si multe erori)
  10.Microsoft office2003
  11.Total Commander 6.53
  12.UltraISO 9.3.0
  13.winamp508e_full
  14.winzip120

  sistem de operare Windows.XP.Black.Edition.SP3
  In legatura cu chinurile tale era mai simplu sa instalezi alt windows , in al doilea rand nu este bine sa fol doua wind pe aceeasi partitie, iar in ultimul rand daca cineva are nevoie de un sfat cum se instaleaza un wind , sau probleme legate de dansul ma gaseste la id un_iq23

 • Olivian BREDA

  4 February 2009 - 06:29

  Neah, decat sa instalez Windows, mai bine invat sa il repar. :)

  Mersi de oferta de a invata pe altii sa instaleze. ;)

 • marius

  11 October 2009 - 09:48

  dupa parerea mea fara suparare BitDefender e slab
  recomand dupa perioade de folosire de aprox. 1 an ca o solutie de protejare a pc-ului de virusi,spywere,etc doua produse f bune zic eu:Kavspersky 2010 si AVG 8.5

 • marius

  11 October 2009 - 09:50

  sunt multe metode prin care poti repara un windows inainte de a-l reinstala
  ma refer la Windows Advanced Recovery Console,Sistem Restore si unele programe

 • edy

  18 August 2010 - 04:15

  fratioare eu am avut asa 8 trojan si un virus am scanat compu dupa ce am observat ca orice faceam pe el se bloca tot la 5 minute adica ingeta ecranu mause-u il puteam misca … l-am sters windows ca nu mai aveam ce sa fac … in fine … eu am asa:
  1. Winamp (dar pot sa imi bag amp2 care e mult mai super cand deschid imi porneste automat de unde a ramas melodia….aaa si mai inca ceva daca ai placa de sunet cu sistem audoi dolby da sunetu pe care il vrei se aude mai bine)
  2. VlcPalyer (puteam si eu sa bag BSplayer da imi merge greu si mai inca ceva nu im deschidea toate formatele de player )
  4.Yahoo 8.1 (desi puteam sa il iau pe ultimu de pe site-u lor da cum am la dispozitie kappa.ro il iau pe YM8.1)
  5.Pentru dezarhivare il pe cel de la windows ….
  6.OpenOffice 2.0.0 eng (puteam sa pun Microsoft office xp)
  7.IE7 (si Opera e bun ca nu te scaie cu pop-up si cu prostii de genu cum e la IE…aaaa si am uitat eu folosesc opera pe telefon si nu pe un telefon avansat pe o rasnita
  :-)) )

  Aaaaa si am uitat pentru cei care au erori din cauza instalarilor repetate va dau eu o mica prostioara Start–>All Programs–>Accessories–>System Tools–>System Restore acolo o sa apara mare pe ecran o chestie o sa va prindeti voi ce trebuie sa faceti ….in caza ca nu vrei sa pierdeti date importante va spun sa folositi Norton Utilies ala o sa repare bubele cat ati zice “au” adinca in 5 sau 10 minute aveti sistem-ul repus pe picioare ;)….

  Va las cititi tot ce au pus altii pe acest site;)

 • edy

  18 August 2010 - 04:19

  aaaa si scuzatima ca am scris asa da ma grabeam …acum chiar ca va lass ;)

 • edy

  18 August 2010 - 04:23

  Revin cei care nu vor jocuri numa programe sa navigeze pe neri sa vb pe mess sa se uite la filme si sa asculte muzica le recomand cu caldura Ubuntu(asta ii cel mai usor e aproape ca Windows-u ) nu se strica nu primesti virusi …

 • Dragos

  28 September 2011 - 20:54

  Domnule Olivian

  Ati incercat un windows 7? Pe o configuratie modesta (1GB ram, 1,5 Celeron, laptop Acer) merita incercata migrarea catre acest windows? Xp-ul, desi a luat timp configurarea (driverele…) a mers bine. Calculatorul e folosit pentru birotica (msoffice, redactare matematica latex) cateva jocuri “stravechi”, internet, multimedia.

  Va multumesc pentru un eventual raspuns si pentru articolele de pe blog. Mi-au fost/sunt de un real folos.

 • Olivian BREDA

  28 September 2011 - 23:17

  Bună ziua,

  Am folosit doar Vista, nu și 7.

  (vorbesc din citite aici) Depinde ce înțelegeți prin “merită”; dacă vă referiți “pornește”, da, pornește; însă personal consider că se va mișca mai greu decât XP; eu am un Dual Core cu 4 GB de RAM , hard-disk de 1 TB, monitor 22″ și nu simt nevoia de a instala 7;

  Pentru nevoile dumneavoastră, va porni și merge mulțumitor; eu însă mă întreb dacă aveți nevoie reală de upgrade; dacă sunteți curios, v-ar plăcea să vedeți, da, sigur, puneți și jucați-vă cu el; dacă mă întrebați dacă merită update-ul, eu personal nu l-aș face și și acum, pe sistemul meu nu simt nevoia de 7; nu am nevoie de el;

  Mă gândesc să trec direct la 8, pentru a testa Internet Explorer 9 și ultimele variante de Office; dar, altfel, mă descurc foarte mulțumitor cu sistemul actual.

  Concluzia finală – pentru plăcere & test – puneți-l; pentru utilitate reală și performanță – nu îl puneți; (vorbesc din lecturi / auzite, nu teste)
  Sper că v-am ajutat. Seară bună.

 • Dragos

  29 September 2011 - 15:38

  Multumesc pentru raspuns.

  Trebuia reinstalat sistemul si oscilam intre un win7 si un mai vechi xp. Urmandu-va parerea, am ramas la xp. Erau, evident, argumente pro si contra. Pana la urma au ramas ca argumente contra de baza:
  – suportul slab pentru fonturi si diacritice romanesti (unui programator i se poate parea un moft, dar nu unuia care trebuie sa scrie documente corect romaneste, va asigur)
  – politica microsoft de incetare a suportului pentru xp (tot ameninta cu ea)

  Cu o doza de toleranta vom rezolva si aceste argumente contra.

  Deci, deocamdata inca xp. Se misca bine, inca iti faci treaba cu el. Vom vedea ce aduce windows 8 pentru calculatoare cu resurse mai modeste.

  Va multumesc inca odata.

 • Olivian BREDA

  29 September 2011 - 15:48

  Cu plăcere.

  Legat de diacritice, vedeți:
  http://www.microsoft.com/Romania/Diacritice.aspx
  eu am XP și nicio problemă cu diacriticele;
  Suportul de XP a fost oprit;
  Cu drag. :)

 • Dragos

  11 October 2011 - 18:09

  Dmnule Olivian

  Folositi, dupa cum vad, mai multe browsere. Intrebarea ar fi daca nu apar probleme cu bookmarkurile. Apelati la vreun centralizator de bookmark-uri?

 • Olivian BREDA

  11 October 2011 - 18:14

  Eu personal:
  – Folosesc in principal Google Chrome, doar episodic FireFox si Opera, si rar restul browser-elor;
  – Fac manual sincronizarea inter-browser-e din cand in cand, cu functii export-import;
  Daca ar fi sa folosesc intensiv doua browser-e in acelasi timp, as folosi:
  http://www.xmarks.com/
  In prezent, eu folosesc LastPass pentru sincronizare de parole intre browser-e, si sunt foarte multumit de el. De asemenea, in Google Chrome (browser-ul principal) am browser syncrhonization, si pot lua rapid datele cu mine. In fine, am Dropbox, cu care imi sincronizez fisierele inter-browser.
  N-are legatura, dar cu un hard-disk extern de 2TB am si securitatea datelor personale + a altor persoane apropiate. :)
  V-am raspuns la intrebare?

 • Dragos

  11 October 2011 - 18:46

  Da, multumesc domnule Olivian. Foloseam si eu Opera principal, Chrome secundar, acum mai mult Chrome si ocazional Opera. Deci sa apelez la functia de sincronizare din Chrome.

  Multumesc.

 • Olivian BREDA

  12 October 2011 - 09:25

  Cu drag.

 • Michael

  12 October 2011 - 16:56

  Salut din nou Olivian, cer iertare de deranj, dar am incercat tot ce mi-ai sfatuit, nimik, akum deja alta problema, am gasit eu caatare un sp3 foarte bun, insa deja la acesta, nici nu iti vine sa crezi, imi dispare conexiunea la internet atunci cind folosesc skype-ul sau alta programa inafara de explorer, ce mai inseamna si asta?

 • Olivian BREDA

  12 October 2011 - 17:26

  Salut,
  e posibil sa ai o problema cu driver-ii sau un conflict cu programele existente.
  Cauta sa updat-ezi driver-ii din calculator si vezi ce se intampla daca dezinstalezi din software.
  Nu am alta solutie, acum.

 • dari

  2 December 2012 - 00:16

  cel mai bun e F secure. cand esti inr-o situatie grea multe antivirusuri fac confuzii ori vad programe bune ca virusate ori nu vad virusii .acest antivirus e foarte bun se insala f rar si din cate imi amintesc nu cere restart ca sa stearga
  in plus majoritatea antivirusurilor lasa urme de virusi in urma
  F secure nu
  eu am scapat de viermi cu f secure

Leave a comment

Your email address will not be published.