Ce e de făcut în ortodoxie și în viață?

Ce e de făcut în ortodoxie și în viață?

Lucrurile mari – să nu faci mari păcate, să faci bine pe cât poți.

Când slăbești – să nu mănânci zahăr, să nu fumezi și să nu consumi alcool. În viață – să citești mai mult decât alte activități, să faci sport, să mergi la dentist și medic de familie, să faci analize anual și la primele probleme să te adresezi medicului, să economisești. În viața personală – să ai relații apropiate de calitate. În carieră – să fii muncitor, deschis la nou, disponibil să înveți lucruri noi, și proactiv.

În rest, poate da cu virgulă. Poți mânca niște mâncare care mai scapă de la criteriile sănătății. Poți să te uiți la un film mai prost. Poți asculta și niște muzică mai slabă. Fă lucrurile tari, și ignoră lucrurile minore.

Și, pe cât poți, nu te atinge de bubele majore – dacă faci chestia majoră, poți scăpa eroarea. Dacă în general mănânci sănătos, poți eșua câteodată. Dacă nu bei alcool, un pahar mic când mergi într-o vizită nu se va simți, dar să nu fie asta egal cu am băut trei beri. Nu fumul de la o întâlnire cu un amic care se simte bine și relaxat te va afecta, ci dacă fumezi sau nu. Nu are importanță în ecologie dacă iei taxi sau mergi pe jos, dar are o mare importanță dacă ai mașină sau nu.

Caz tipic – vrei să slăbești. Nu începe prin „Tai caloriile, și mă înfometez, nu mănânc nimic, mănânc super sănătos”. Eu aș începe cu „Mănânc sănătos, evit tot ce e ultraprocesat și dulce, și încep așa”. Ulterior, merg pe „OK, nu scad vreodată la sănătate, dar mai reduc din calorii”. Ideea e că dacă mergi pe un regim drastic, când îl tai n-o să îl tai cu mâncare sănătoasă, și multă, ci o să mănânci lucruri care îți fac poftă. De ce îți e poftă? Sărat, dulce, gras. Și exagerezi cu astea trei, în combinație cât mai mare. Dar dacă îți zici „Întâi de toate mănânc sănătos, văd după asta ce fac cu caloriile”, de regimul ăsta te poți ține constant.

La fel cu finanțele. „Nu fac împrumuturi pentru cheltuieli curente, în rest, mai pot scăpa câte-o plăcere”. Asta e cu totul altceva decât „Tai toate bugetele opționale 6 luni, și după aceea mă distrez o săptămână de toți banii strânși”.

Generalități: Cheia e să faci studii, mai puțin contează nota lor. Cheia e să ai o carieră de succes, chiar dacă uneori mai dai câte-o eroare. Cheia e să citești mult, chiar dacă te mai uiți și la un film mai slab. Cheia e ca muzica să fie în general de calitate, chiar dacă uneori scapi și la ceva mai slab. Vrei să nu poluezi? Caută lucrurile masive. Nu hârtia, nu asta e esența. Sigur, poți face și detaliile, dar la poluare nu dacă reciclezi sau nu hârtia e cheia, ci marii poluatori (să ai mașină sau nu, de exemplu, sau să mănânci carne de vită, sau ce faci ca să influențezi partea politică).

Don Sniegowski - What risk? Our proven system will lead you to a land of milk and honey essentially risk free
Don Sniegowski – What risk? Our proven system will lead you to a land of milk and honey essentially risk free, https://flic.kr/p/2iAZzXN

PS, 2021.10.31: O carte pe tema aceasta: How to Fail at Almost Everything and Still Win Big: Kind of the Story of My Life eBook : Adams, Scott: Kindle Store.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).