“Blending, however, does chop fiber into smaller pieces. How this affects its activity in the body depends on what kind of fiber we’re talking about. An article Lee dug up for me in The Journal of Food Science notes that grinding up wheat bran reduces its ability to hold water, which presumably decreases its effectiveness in promoting regularity. In fact, one study found that supplementing the diet with very finely ground wheat bran actually caused constipation!
Oat bran on the other hand soaks up more water when you reduce the particle size. There’s also some research suggesting that grinding up vegetable fiber into smaller pieces makes it more effective in reducing cholesterol.
So, I don’t know that we can say that blending “destroys” fiber. But we can certainly conclude that blending “changes” fiber in foods and how they affect the body. Based on my brief tour through the literature, I think I would avoid putting wheat bran in my smoothie. Flax seed, on the other hand, is really only useful as a source of fiber if you grind it (or chew it up really well). Coarsely ground flax appears to be slightly more effective than finely ground flax…so don’t overdo it.
[…]
I’m afraid there’s no simple answer. Blending or juicing foods can make certain nutrients more absorbable. It may decrease the effectiveness of some fibers but increase the effectiveness of others. Honestly, I think this falls into the (rather large) category of things that probably aren’t worth worrying about.” (sursa afirmațiilor e discutabilă, dar aproape fiecare afirmație din articol e pe bază de studii; ai în articol multe surse »)
***
“But a study published online in June in the journal Nutrition shows that on average, fruit juice has a fructose concentration of about 45.5 grams per liter, only a bit less than the average of 50 grams per liter for sodas. The sneakiest — and sweetest — juice is Minute Maid 100 percent apple, with nearly 66 grams of fructose per liter. That’s more than the 62.5 grams per liter in Coca-Cola and the 61 grams per liter in Dr Pepper.” (sursa și detalii »)
***
“That’s no exaggeration. A 12-ounce can of Coca-Cola has 39 grams of sugar, which is on par with Starbucks’ new, kale-optional 16-ounce smoothie offerings: 32 grams in the sweet greens flavor, 42 grams in mango carrot. (I’m using Starbucks as my smoothie example because they seem to be a fair example of store-bought smoothies. I’m sure smoothie fans will share their favorite brands in the comments.)
Homemade smoothies don’t necessarily fare better: the recipes in Prevention’s slideshow of “20 Super-Healthy Smoothies” average 28 grams of sugar per serving, and the number would probably be higher if their serving sizes were more realistic”. (sursa și detalii »)
Așadar, se pare că alimentele tocate mărunt-mărunt în blender se absorb mai ușor.
Câteva aspecte:
- Pierzi din fibre.
- Crești în absorbția de vitamine.
Din ce știu, cele de mai sus înseamnă:
- Per total, este netru dacă mănânci legumele în forma clasică, fără să le treci prin bledner sau dacă le treci prin blender (dacă le treci prin blender iei mai multe vitamine, dacă le mănânci în starea inițială ai mai multe fibre).
- La fructe, situația e mult mai delicată, crește procentul de zaharuri pe care le absorbi, și e de rău asta.
Pe logica de mai sus, nu mi-am luat blender. Pentru unele legume (brocoli și morcovi, de exemplu), cred că ar fi vag mai bine / gustos, dar mi-e lene să curăț aparatul, așa că prefer să mănânc cât mai crud.
Cola vs. Suc de fructe
- Evit fructe la blender, mai bine beau cola, e cam la fel de nesănătoasă, dar mult mai gustoasă și plăcută la gust. Dacă mi-ar plăcea însă sucul de fructe, aș consuma așa ceva, pentru că e ceva mai sănătos (nu mult) decât cola.
- Pe scurt, dacă am de ales între suc de fructe și Cola nu iau neapărat sucul de fructe că e mult mai sănătos, ci iau în considerare Cola, care are multe chimicale, dar mă face să mă simt mai bine. Beau o cola – îmi liniștesc piticii. Beau 2 sucuri de fructe “sănătoase” – parcă aș mai vrea.
- Zahărul e similar, deși nu pare, iar Cola e gustoasă pe când sucul de fructe nu.
- Așadar, afirmația “sucul de fructe e sănătos” are niște termeni și condiții scrise cu litere mici, care, în anumite contexte, răstoarnă situația.
- Văd oameni cum beau suc de fructe că e mai sănătos, și nu se opresc după un pahar, că n-are cum să strice, și mie asta îmi ridică niște întrebări.
Pe aceeași logică precum cea de care am zis mai sus, la Cola, e să cheltuiești puțin și des (poți controla), decât să cheltuiești mult odată (pierzi controlul):
“But a regular series of affordable indulgences can make a frugal lifestyle much more palatable than joylessly sacrificing for a big, far-off reward like a well-funded retirement. Be “good to yourself often instead of being good to yourself once,” Schreiber says.” (sursa și detalii »)
PS: Nu sunt doctor, cele de mai sus sunt din ce-am citit, și, desigur mă pot înșela și eu și sursele mele cu logica.
PS #3: O altă chestie paradoxală – dacă te uiți la poze cu mâncare nesănătoasă, îți trece pofta:
Medical Daily writes that a team of researchers from the University of Colorado School of Medicine has found out that simply looking at pictures of bugs or any disgusting images can actually kill cravings. The authors state that the outcome has made them conclude that pairing feelings of disgust with junk foods can lessen the chances of people choosing or eating these foods.