Vrei să cumperi un apartament în București. Cum alegi?

Ca zonă, ia în considerare Nicolae Grigorescu. Ai două metrouri spre Unirii, iar la Dristor schimbi rapid. Metrou Grigorescu e aproape de parc IOR. Iarăși, ai ca opțiune și Cișmigiu, dar deja discutăm de alte prețuri. (vezi și noua magistrală, care va uni Izvor cu Iancului)

Încă o variantă – zona dintre Parcul Lumea Copiilor și Lacul Văcărești. Sunt câteva blocuri acolo, ai parc și zonă naturală de ambele părți ale străzii, metrou Mihai Bravu / Tineretului / Piața Sudului în zonă, Sun Plaza la 2 pași. Lacul Văcărești are viitor luminos. :) UPDATE Lacul Vacaresti din Bucuresti va deveni arie naturala protejata – Mediu – HotNews.ro

Eu stau între Piața Sudului și Brâncoveanu, dar parcă n-aș mai sta. :) Metroul e OK, dar faci 10 minute cu metroul + încă ceva timp până la metrou, ca să ajungi la Unirea. 634 leagă rapid cu Dristor, dar în alte părți de obicei soluția e să schimbi metroul la Unirea, și nu e atât de rapid.

Am stat în Belvedere (zona Regie) 2 ani, piața e foarte OK, dar e cam departe de orice, mai puțin eMag. :D
Am stat în Agronomie (zona Crângași / Metrou 1 Mai / Piața Presei Libere) 2 ani, e foarte anevoios cu metroul, piața e scumpă, în schimb zona era liniștită și calmă, și la Romexpo ai ce să vezi, dacă te pasionează subiectul. (târguri, evenimente) Uneori, se mai întâmplă lucruri la Crowne Plaza / World Trade Plaza, în zonă.

Câteva aspecte:
– Nu știu dacă există o tehnologie mai bună acum, dar acum ceva timp era de preferat ca în baie să ai fereastră, pentru aerisire.
– Pentru mine, un cost important e costul pieței (fructe / legume) și plăcerea de cumpărare. Pe criteriul ăsta, Piața Obor mi se pare foarte bună. Și sunt piețe mai ieftine și mai scumpe. N-am un sfat aici, pentru că în ultimii ani am luat doar din Piața Sudului.
– Tot legat de cumpărături, contează hypermarketul cel mai apropiat. La Piața Sudului am Sun Plaza, dar prefer să cumpăr de la Carrefour Unirea, am metrou direct, e mai comod și ieftin. Nu contează la un singur coș, dar dacă ani de zile faci cumpărături, un buget însemnat din tot ce cheltui într-o lună contează ca experiența de cumpărare (să ai din ce alege) și preț. În ideea asta, îmi place Auchan (la care ajung rar), și Carrefour pe locul 2.
– În drumul meu între metrou și locuință am avut fie Poliție (mi-a crescut mult securitatea personală, vin târziu pe acasă), fie aveam un autobuz/tramvai care lega metroul de casă.
– Eu, în momentul în care am ajuns la discuții avansate, aș merge să salut vecinii de palier, pe cel de deasupra și pe cel de dedesubt. Și i-aș întreba dacă dorm bine noaptea (dpdv al liniștii), dacă au fost probleme frecvente cu întreruperea curentului electric (am întâlnit situații), ce ar schimba dacă ar putea la blocul și zona în care stau, și ce le place în mod deosebit.

Cred că cea mai importantă observație pe care o am la cumpărarea unui apartament e că e, în opinia mea, un task intensiv de research. Ținând cont de trei lucruri (buget total alocat, implicațiile în viața personală a unei decizii bune/slabe, gradul de complexitate al deciziei), aș lua serios în considerare să aloc 2-3 zile doar pe citit pe Internet observații ale altora pe tema asta. Sunt forumuri, sunt locuri în care să citești. Ca criteriu de filtrare – mesaje scrise în ultimii 2 ani, în rest, fără criterii. Aș lua în considerare inclusiv varianta să plătesc un student să citească 2 săptămâni pe forumuri câte 4 ore pe zi mesaje, să sintetizeze informațiile conform unor criterii, și să vină cu raportul în fiecare zi. Repet, sunt prea multe criterii, implicațiile deciziei sunt atât de mari, încât efortul se justifică.

Un site de imobiliare foarte OK.

Polygon Realty Limited - Mayfair Place - Living Room (dark), https://flic.kr/p/dafhgp
Polygon Realty Limited – Mayfair Place – Living Room (dark), https://flic.kr/p/dafhgp

I am a Digital Marketing freelancer. My expertise is in SEO (Search Engine Optimization) / UX (user experience) / WordPress. Co-founder of lumeaseoppc.ro (series of events on SEO & PPC) and cetd.ro (Book on branding for MDs). On a personal level, I like self-development - events, sports, healthy living, volunteering, reading, watching movies, listening to music.

2 Comments

 • Farcas Gelu Danut

  7 February 2015 - 22:55

  Este extrem de interesant ce spuneti. Singura mea problema: discutia cu vecinii de la etajul de jos si de sus mi se pare un lucru foarte greu de pus in practica.
  Oamenii sunt reticenti, oricum nu ai sanse sa-ti spuna adevarul (decat foarte mici).
  In plus, oamenii (in general) cred ca se muta in zone apropiate vechii locuinte (scoala copiilor, vechea gasca de prieteni etc.).

 • Olivian Breda

  7 February 2015 - 23:06

  Mulțumesc de completări.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.