Ortodoxia și analiza complicată a mersului la biserică în vremuri de pandemie

Întâlnesc uneori în online persoane care spun că ar fi în regulă mersul la biserică, că ei (acele persoane) își asumă riscuri, că au o cauză superioară.

Și, alături de argumentele pe care le-am prezentat anterior (1, 2), mai este unul: să nu complici lucrurile, să nu te crezi superior, să nu știi mai multe decât alții. Judecă bătrânește.

Argumentul nu e al meu, e o adaptare după părintele Nicolae Steinhardt.

Dacă Statul și Biserica îți spun niște lucruri, să stai acasă și să îți vezi de ale tale, nu e cazul să faci pe entitatea superioară, și să zici – „Eu știu mai bine”.

Nu înțeleg cum unii oameni refuză să vadă riscurile pe care le asumă asupra altora (vieți pierdute, destine schimbate, multă suferință și fizică și emoțională asupra unor multe persoane), nu înțeleg ce înseamnă creștere exponențială (poți avea un rol negativ nu doar asupra celor cu care intri în contact direct, ci, prin rostogolire, asupra multor altor oameni), și spun „Știu eu mai bine decât alții”.

De citit articolul părintelui Nicolae și de văzut unde poate duce gândirea complicată.

Alex Gubarev - Christmas temple
Alex Gubarev – Christmas temple, https://flic.kr/p/C4xVVF

PS, 2020.03.22: pe aceeași temă:

„Se spune că sfinţii Nicolae şi Casian au fost trimişi să cerceteze Pământul şi au văzut un ţăran care se chinuia să-şi urnească din noroi căruţa. Nicolae şi-a suflecat mânecile şi l-a ajutat pe sărman, în timp ce Casian a stat de-o parte să nu-şi murdărească dumnezeieştile veştminte. Cei doi s-au înapoiat în Rai, Nicolae înfăţişându-se murdar şi obosit, iar Casian – cu hlamida nepătată. Atunci Dumnezeu a decis ca Sfântul Casian să fie sărbătorit numai o dată la patru ani – pe 29 februarie, iar Sfântul Nicolae să fie sărbătorit de două ori pe an – în decembrie şi mai. De asemenea, i-a spus lui Nicolae că numele sau va fi purtat de multi creştini, spre deosebire numele lui Casian.”

Sursa »

De văzut și »

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).