De ce votez cu Alianța USR PLUS?

Nu cred în partidul ideal. Alianța pentru Unirea Românilor are unii membri pe care îi simpatizez. Agreez unele din lucrurile pe care le fac PNL, și, punctual, mai sunt lucruri bune și în alte partide.

Cu toate astea, votez cu Alianța USR PLUS. De ce?

Încep logica mea cu o afirmație – să scrii despre politică în public nu te ajută. Fanii USR PLUS nu te vor aplauda, toți ceilalți te vor urî. Isaac Asimov, într-una din povestirile lui, spunea de ce un campion nu ar trebui vreodată să accepte o provocare a unui începător – dacă câștigi provocarea, nu contează, e irelevant, dar dacă pierzi ai pierdut totul, devii mult mai slab în imagine. Similar, cu opțiunea politică expusă public.

De văzut un articol pe Facebook al lui Adrian Papahagi ». De citit, pentru că îl comentez mai jos.

Sfânta Evanghelie după Matei, 21:28-32

Dar ce vi se pare? Un om avea doi fii. Și, ducându-se la cel dintâi, i-a zis: Fiule, du-te astăzi și lucrează în via mea.
Iar el, răspunzând, a zis: Mă duc, Doamne, și nu s-a dus.
Mergând la al doilea, i-a zis tot așa; acesta, răspunzând, a zis: Nu vreau, apoi căindu-se, s-a dus.
Care dintr-aceștia doi a făcut voia Tatălui? Zis-au Lui: Cel de-al doilea. Zis-a lor Iisus: Adevărat grăiesc vouă că vameșii și desfrânatele merg înaintea voastră în împărăția lui Dumnezeu.
Căci a venit Ioan la voi în calea dreptății și n-ați crezut în el, ci vameșii și desfrânatele au crezut, iar voi ați văzut și nu v-ați căit nici după aceea, ca să credeți în el.

Cam așa și cu USR PLUS, OK, poate pe planul de declarații spun uneori lucruri pe care nu le agreez. Însă, în general, îi bănuiesc de mai puțină corupție și de făcut lucruri mai bune.

Cine e creștin? Cel care se bate cu pumnul în piept că e creștin, apare cu icoane la televizor, și, pe de altă parte, face multe lucruri ticăloase, sau cel care zice că e necreștin, dar face lucruri bune?

Optim e să zici că faci un lucru, și să îl și faci. Dar și locul 2 e bun.

Am fost odată într-o excursie. Singurii care nu se înțelegeau erau creștinii.

Mai vezi din astea. Sat în inima munților, două prietene, creștine, vecine aproape casă lângă casă, în vârstă, cu cerc social format din câteva zeci de persoane, nu se mai înțeleg pe te miri ce. „N-o să mai ai aproape deloc cu cine vorbi, sunteți prietene de-o viață, sunteți creștine. E absurd!” Iote că nu e.

Despre Ion Țiriac:

„A vorbit și nea Ion, că și el e om: «Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic»”. (via »)

Eu, unul, prefer prostul, nu hoțul.

Nu știi ce e în sufletul omului. Nici în al unuia care nu vrea să jure pe Biblie și nici în al unuia care redirecționează banii altora către Culte, dar face mârșăvii.

Pe de altă parte, votul e fix asta – să încerci să înțelegi ce e în sufletul omului, și să estimezi un rezultat. Iar votul meu, acum, e pe USR PLUS, de la care am așteptări, speranțe și vise.

Mai e ceva – dacă zici „Sunt creștin” și furi, conștient, de fapt, ești ipocrit. Poți mima pentru alții sau poți fi convins că ești creștin, dar, în realitate, faptele te dau de gol.

Sunt partide declarat creștine, și, probabil, oneste. Dar dacă nu au șanse de Parlament, probabil soluția lor ar fi să se alăture unuia onest, ca USR, indiferent de afilierea creștină. Și să încerce să își exprime poziția referitoare la o viață creștină în interior.

Altfel, e posibil ca USR, un partid, deja, mare, să aibă „bube”? Da, desigur, asta nu înseamnă că dacă iei un exemplu izolat îl poți generaliza. „X a făcut cutare!”. OK, dar surpriza asta tocmai asta dovedește, că în general nu se face asta în acel partid.

Orice film mare probabil are greșeli și scăpări în scenariu. Orice viață de om are gafe. Orice partid mare are oameni care au gafe. E inevitabil. Contează, pentru mine, media, nu excepția. Sunt un ferm susținător al ideii „Excepția întărește regula”.

Eu nu votez pe cineva cu care să mă căsătoresc. Eu votez pe cineva care să gestioneze un buget, și alte resurse (putere, active). Faptul că pe plan personal are anumite vederi religioase e independent, atâta timp cât nu îi influențează activitatea.

Un alt articol al lui Adrian Papahagi ». De citit, îl voi comenta mai jos.

Mi se pare incredibil cât de greșit, în opinia mea, e pusă încadrarea. Asta e cheia în aproape orice dispută – încadrarea. Cum pui problema, cum vezi datele.

Evident că nu e bună ura față de creștinism, dar nu de asta îl votez/nu. Asta e clar. Până aici, toate bune.

Pe de altă parte, dacă votezi USR PLUS, ai un risc – pot fi corupți. Dacă votezi un partid corupt, ai o garanție – va fi corupt. (ne spunea un profesor în facultate că dacă dai salarii mari, ai un risc – poți atrage angajați buni sau slabi; dacă dai salarii mici, ai o garanție – vei atrage angajați slabi)

În ce sens sunt USR PLUS anticreștini? În declarații? În nefinanțarea Bisericii? În vot pe Biblie? În convingeri personale? În promovarea educației sexuale în școli? În legalizarea căsătoriilor homosexuale? Toate astea sunt, încă, supoziții despre un comportament viitor. Riscuri, deocamdată. Multe din ele sunt preferințe personale, nu mă privesc direct concepțiile interne ale membrilor. E treaba lor și doar a lor cum văd unele lucruri.

Iar majoritatea din ele mi se par mult sub garanția, certitudinea, că dacă votezi pe cineva corupt, acela va fi corupt, și va face lucruri rele.

Nu îmi doresc o Românie guvernată cum e acum Polonia sau Ungaria, cu principii religioase impuse forțat.

„Răul cel mai mic” e acum, pentru mine USR PLUS, unde „rău” = doar risc, nimic altceva.

Sunt de dreapta sau stânga? Pe plan economic, îmi plac libertarienii, care în SUA au partid al lor și chiar au candidat, cu toate că șansele sunt minime. Îmi place economia de dreapta, însă pe plan social nu sunt clar delimitat, nu am o politică clară în minte.

Iar libertarienii teoretici care puși la modul concret ar face o situație problematică mă îngrijorează.

Adică, în teorie libertarianismul sună superb, pus însă în practică pot apărea probleme.

Îmi plac economiile nordice și cum gestionează viața, la modul general.

Ca o concluzie la întrebarea inițială – de ce votez USR PLUS? Pentru că, deocamdată, mi se par cei mai apropiați, dintre partidele care au șanse să prindă 5% din voturi, de valorile unui partid non-corupt. Unele adeziuni interne ale lor nu sunt și ale mele, unele exemple de membri și conducători dintr-un partid, deja, între cele mari (filiale, membri, votanți) sunt mai puțin fericite, dar sunt răul cel mai mic, pentru mine. Și, vor sau nu, acționează, în opinia mea, creștinește, indiferent de ce afirmă.

PS: În politică trebuie să citești printre rânduri, și să ai mai multe perspective. PMP sună „de dreapta”, unele acțiuni de-ale lui Traian Băsescu (fost președinte) au fost bune, s-a înconjurat în trecut de nume care dădeau bine. Dar dacă te uiți în perioada recentă ce s-a întâmplat cu partidul, dacă vezi ce acțiuni au luat pe unde au putut, te iei cu mâinile de cap. De asta ideea cu „Eu zic că…” trebuie pusă în balans și echilibru și cu ce s-a făcut concret. USR Plus au un grad de risc de eșec. PMP au o certitudine de catastrofă. Dacă scoți ce afirmă Traian Băsescu din context, analizezi discursul, ai impresia că e partidul ideal. Dacă iei lucrurile la bani mărunți, observi mari diferențe între ce se spune și ce au demonstrat în ultimii ani, pe unde-au fost în funcție.

PS, 2020.12.07: Rezultatele AUR sunt surprinzătoare. Să vedem ce va fi.

PS, 2020.12.08: Din ce citesc în online, AUR ar fi mai rău ca PSD. La mine nu există așa ceva, mi se pare absurd să zici asta.

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

7 comentarii la „De ce votez cu Alianța USR PLUS?”

 1. Bine dragă, votează cu ei, cei care vor să vina cu teoria ideologiei de gen. Ei care sunt împotriva Bisericii și a practicelor acesteia. Ei care îi ridiculizează pe Creștini. Mergi cu lumea. Mergi în pace.
  Să te mântuiești!

 2. Să te mântuiești și tu!

  Am răspuns mesajului tău când am răspuns celui de-al doilea link din Adrian Papahagi, nu ai adus niciun argument nou, doar ai zis „Ba eu am dreptate, uite mai zic și eu odată ce deja s-a zis”, nu ai combătut nimic, nu ai venit cu nimic nou în discuție.

 3. Olivian, am citit ce a scris Adrian Papaghi, acum că ai insistat. Mie mi-au rămas în minte cuvintele lui Țuțea: „Români, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!“ și ale părintelui Ghelasie care spunea să votăm cu cei care-l iubesc pe Hristos; să postim, să ne mărturisim, să ne împărtășim și apoi să mergem la vot.

  Nu fac apologia niciunui partid deoarece nu mă intersează politica și nici politicieni nu prea sunt care să dorească cu adevărat binele țării în primul rând, care să iubească oamenii (indiferent de origini, religie etc) și să îl dorească pe Hristos. Eu am adăugat comentariul strict din punctul meu de vedere Creștin-Ortodox.

  Tu nu vezi că cei care strigă drepturi, ei nu oferă drepturi?

  E curios că și tu ai făcut teologia și mai sunt alții care își asumă numele de Creștin Ortodox dar gândirea lor e în afara Bisericii.

  În fine, toate cele bune.

 4. Câteva puncte:
  „Mergi cu lumea.”
  = Depinde cum îți pui nișa. La nivel de populație întreagă, lumea nu merge cu USR. La nivel de populație creștină, lumea nu merge cu USR. USR are votanții lui, dar nu văd egal între „votanți USR” și „lumea”.

  Petre Țuțea: „Români, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!“
  = Tocmai de asta e bine să votezi cu USR.

  „părintelui Ghelasie care spunea să votăm cu cei care-l iubesc pe Hristos”
  = Să declari că îl iubești pe Hristos, să apari cu icoane la televizor, să aloci bugete ale cetățenilor către Culte și, pe de altă parte, să furi cu două mâini – asta nu e iubire de Hristos.

  „E curios că și tu ai făcut teologia”
  = Nu am făcut Teologia. Nu-i timpul trecut, însă. :)

  „gândirea lor e în afara Bisericii”
  = Aici tu ai niște reguli stricte – „asta e în Biserică, asta e în afară; eu știu mai bine ca oricine ce e în Biserică și ce nu e”. Dă-mi voie să pun sub semnul întrebării aceste reguli și împărțiri, eu nu văd lucrurile la fel.

  O săptămână bună!

 5. Singurul partid care merita, cu toate ca si la ei sunt oameni care nu sunt chiar 100% in regula cu legea. Oricum sper ca vor inlocui PNL-ul care este puternic PSD-izat.

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).